Fiecare centimetru din suprafaţa comunei Golăeşti a fost verificat şi atribuit prin carte funciară proprietarului de drept

vineri, 21 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Fiecare centimetru din suprafaţa comunei Golăeşti a fost verificat şi atribuit prin carte funciară proprietarului de drept

După doi ani de măsurători, în care specialiștii în cadastru au verificat fiecare centimetru dintr-o suprafață de 3020 de hectare, proprietarii a peste 4.700 de imobile din comuna Golăiești au început să primească, gratuit, cărți funciare pentru proprietățile lor. Documentele sunt realizate prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), susținut de Guvernul României, iar finanțarea a fost asigurată din fonduri europene.

 

Cartea funciară este documentul care oferă informații despre situația juridică a unui imobil, în care sunt trecute date precum identitatea proprietarului, existența unei ipoteci sau a unui pre-contract, vecini, drepturi de posesie sau de folosință a unei proprietăți. Tocmai de aceea, documentul pe care cei 4732 de proprietari de imobile din Golaiești îl vor primi, îi va ajuta pe aceștia în diverse situații. De exemplu, pentru vânzarea proprietăților. Practic, cartea funciară este pașaportul unui imobil.

Noile cărți funciare realizate pentru locuitorii din Golăiești au fost predate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași primăriei din comună, iar de acolo vor fi distribuite către localnici.

Golăiești este în acest moment singura comună cadastrată integral, dintr-un total de 98 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Iași, “iar în alte 65 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivelul întregului UAT, cât și pe sectoare cadastrale”, se arată într-un comunicat al Oficiului ieșean de Cadastru.

Pentru autorități, realizarea cărților funciare este utilă și pentru că aceste documente ajută la determinarea informaţiilor tehnice, economice şi juridice referitoare la imobile, furnizarea de date instituţiilor publice ale statului, necesare, de exemlu, sistemului de impozitare şi pieţei imobiliare și contribuie la asigurarea securităţii tranzacţiilor imobiliare şi la facilitarea creditului ipotecar.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară este beneficiarul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. “Prin intermediul proiectului, 5.758 milioane de hectare de teren (cu sau fără clădiri) sunt înregistrate în sistemul de cadastru și în cărțile funciare naționale. Toate proprietățile înregistrate primesc o referință spațială unică pe harta cadastrală. Fiecare lot de teren are o referință legată de toate drepturile sale conexe. În plus, toate limitele loturilor beneficiază de date de referință geografică în cadrul sistemului oficial de referință geodezică al țării”, se arată pe un site oficial al Uniunii Europene. https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/projects/Romania/digital-registration-of-land-and-property-in-rural-romania

Valoarea totală a proiectului este aproape 313 milioane de euro, din care aproximativ 266 de milioane sunt fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 euro reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat.

 

 

 

Comentarii