De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul a dat în judecată o controversată familie de oameni de afaceri din Iaşi

Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice cere atragerea răspunderii penale a soţilor Viorica şi Vasile Zlate în cazul falimentului firmei Jad Grup.

vineri, 31 august 2018, 02:02
3 MIN
 Fiscul a dat în judecată o controversată familie de oameni de afaceri din Iaşi

Fosta directoare Terom, Viorica Zlate şi soţul acesteia, Vasile, sunt traşi la răspundere de către Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice pentru aducerea în faliment a Jad Grup. Compania a ajuns în insolvenţă după ce a accesat un proiect european iar banii au fost folosiţi în condiţii suspecte. 

Acuzată şi de fraudă fiscală în cheltuirea acestor fonduri, Viorica Zlate a fost dată în judecată de Fiscul ieşean acum trei zile, mai exact pe 28 august, motivul fiind „atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă”, conform articolului 169 din Legea 85/2014. Ba mai mult, tot pe portalul Tribunalului Iaşi a apărut zilele trecute încă un dosar, în care, lichidatorului care se ocupa de insolvenţa firmei deţinute de familia Zlate, Express Lichidator IPURL, i se ridică dreptul de administrare.

În dosarul vechi, deschis în 2015, reprezentanţii Fiscului ieşean au constatat că banii investiţi în clădirile fostei uzine Terom nu pot fi recuperaţi din cauza litigiilor iar lucrările invocate nu aveau proiect, autorizaţie de construire şi nici situaţii de lucrări. Aceştia au precizat la acea vreme că au suspiciunea că operaţiunea nu este reală, iar scopul a fost de a obţine disponibilităţi băneşti. SC Jad Group SRL a acumulat datorii de 30,9 milioane de lei iar finanţarea europeană avea o valoare de 7,3 milioane de euro (32,5 milioane de lei). Banii, primiţi prin Programul Operaţional regional 2007-2013 erau destinaţi pentru modernizarea unei vechi clădiri industriale din strada Calea Chişinăului nr. 29 şi transformarea sa într-o structură de sprijinire a afacerilor regionale. În acea clădire care trebuia să fie modernizată cu bani europeni urmau să funcţioneze 50 de firme, majoritatea IMM-uri. Însă lucrarea a fost sistată şi nu se poate receptiona nefiind finalizată integral. Din acest motiv nu pot fi decontate nici sumele investite de la precedenta recepţie partială a lucrărilor, existând totodată şi un litigiu între finanţator, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice şi Fondurilor Europene şi beneficiara debitoare. Fosta directoare a Terom, Viorica Zlate are un trecut destul de controversat, deoarece a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi devalizarea Terom. 

Familia Zlate a intrat în război cu Fiscul încă din 2013, pentru neplata impozitelor către stat. Potrivit informaţiilor obţinute la acea vreme de la ANAF, o altă firmă a familiei, firma de construcţii SC Company LGV SRL, unde Vasile Zlate deţine 98,91% din acţiuni şi Viorica restul de 1,09%, avea de plătit la bugetul de stat peste 360.000 lei. Din această sumă, 56.000 lei erau aferenţi neplăţii impozitului pe profit, restul fiind pentru  neplata impozitului pe venituri din salarii, dobânzi şi penalităţi de orice fel neachitate. Şi de la firma ERG Max Building, unde fiului lor, Lucian Zlate, deţine 30% din acţiuni, Fiscul are de recuperat bani din neplata obligaţiilor fiscale. Acesta a ajuns un fel de vedetă în oraş, după ce şi-a achiziţionat un bolid Ferrari model F430 din Germania. Înainte a mai deţinut unul la fel, dar din cauză că nu a plătit ratele la timp, firma de leasing a confiscat automobilul. 

Comentarii