Flavius Stoican, la răscruce

marți, 21 august 2018, 01:43
4 MIN
 Flavius Stoican, la răscruce

 

Clarificarea relaţiei cu şefii clubului îl va ajuta pe antrenor să confirme rezultatele din trecutul sezon regulat şi să facă uitate contraperformanţele celelalte

 

Venirea lui Flavius Stoican la Iaşi a fost controversată. După un sezon în care a retrogradat cu Pandurii Târgu Jiu (e drept, în condiţii speciale), tehnicianul a fost aşezat pe locul lui Eugen Neagoe, care nu pierduse ultimele 15 meciuri pe banca Iaşului. Nici trecutul nu recomanda decizia basarabenilor de la Fotbal Hebdo, care, fără a fi băgat vreun leu sau a avea vreun act semnat cu Poli, au manageriat clubul ieşean vara trecută, Din 2009, de când a început să antreneze, Stoican nu obţinuse vreun rezultat important, deşi mai trecuse pe la Reşiţa, Dinamo, Chindia, Mioveni, Voluntari şi  Zimbru Chişinău.

Firesc, Iaşul l-a primit rezervat. Nu şi cu răceală, chiar dacă i-a îndepărtat nejustificat pe ieşenii Benone Dohot şi Cezar Honceriu, pentru a lucra cu basarabeni fără atestate.

Sprijinit de câteva persoane, pasionat, harnic, simţind foarte bine jucătorii, cu excepţia scurt-circuitului de comunicare cu Mihalache, protejat din plin de Fortuna, Stoican a dus Iaşul în prima grupă valorică a Ligii I. Performanţă importantă, care, în condiţiile slăbiciunilor uriaşe ale conducerii Politehnicii, a avut ca principal responsabil antrenorul, lucru subliniat în repetate rânduri în “Ziarul de Iaşi”!

Play-off-ul a arătat însă că mai e mult până departe. Tehnicianul, care a obţinut un singur succes în ultimele 11 meciuri ale anului trecut, nu a mai avut forţa de a mobiliza un vestiar în care Platini i-a răspuns urât chiar în văzul lumii, Jo nu a mai marcat, iar Qaka a început să gafeze des, ca să ne referim doar la cei plecaţi, despre care acum se spune că sunt de neînlocuit.  Deşi susţine altceva, Stoican a fost modest în cealaltă funcţie, de manager, pe care a preluat-o, neoficial, după plecarea basarabenilor, chiar dacă el nu recunoaşte asta. Jucătorii pe care i-a ochit nu au adus nimic în plus, campanie de transferări a iernii fiind un dezastru: Poli, care l-a ratat pe Ongenda, i-a adus în câmp pe Gavrilă, Sadik, Mihăescu şi Zaharia. Comentariile sunt de prisos… În plus, clubul nu s-a ales cu niciun cent de pe urma unui contract negociat de antrenorul-manager, toţi banii de la Cotnari fiind trimişi spre vestiar.

În acest sezon, Stoican a ajuns la răscruce, trebuind să demonstreze care este adevărata lui valoare, cea din sezonul regulat sau cea din play-off. Startul nu a fost cel mai fericit.  Negăsind o cale de comunicare eficientă cu o conducere modestă, care i-a dublat salariul, deşi nu era obligată (pentru rezultatele de anul trecut, au fost plătite bonusuri consistente), i-a introdus o clauză de protecţie incredibilă şi a oferit multe beneficii vestiarului, tehnicianul nu a trezit încă echipa. O echipă care are avantajul omogenităţii ridicate şi în care, de pildă, un Flores arată, în unele momente, că încrederea uriaşă pe care directorul sportiv Tibor Selymes i-a acordat-o este justificată.

Timp mai este pentru ca Politehnica să arate faţa de play-off. Problema e ca Stoican, după ce securea războiului cu şefii clubului a fost îngropată, să-şi regăsească inspiraţia. Faptul că nu mai este răsfăţatul clubului nu-i justifică erorile de comunicare, că percepe criticile drept atacuri, că nu-şi dă seama că laudele deşănţate îi fac rău, că are şi el o parte importantă de vină pentru startul modest (nicio propoziţie nu a spus pe această temă!) ori că nu poate trăi mult timp din succesul de anul trecut. Pentru că valoarea antrenorului este dată, mereu, chiar dacă e nedrept, de ultimul rezultat. În fotbalul actual, pentru cei mai mulţi trecutul nu contează, iar viitorul nu există…

Ambiţie are, mult peste medie, dăruire – la fel, ştie să-şi apropie masele, cu Fortuna e în continuare în relaţii cordiale. Acum trebuie să confirme că e priceput.

Iar dacă nu va reuşi ca antrenor la Iaşi, lucru pe care nici duşmanii nu ar trebui să i-l dorească, Stoican nu trebuie să uite sintagma pe care o pune pe tapet, “întâi de toate suntem oameni”. Şi să înveţe dintr-o altă lecţie de viaţă, primită la Iaşi, de un alt antrenor: Nicolo Napoli, care a obţinut o performanţă importantă în Copou, calificarea Iaşului, în premieră, în cupele europene, a căzut repede apoi, deşi se credea unic. Şi după plecarea din Moldova nu a mai prins angajament decât în Liga a IV-a, la FCU Craiova, de unde a fost îndepărtat în vară…

Mult succes şi baftă, domnule Flavius Stoican! Închideţi-le gura celor care susţin că aveţi două feţe şi confirmă că sunteţi antrenor adevărat!

 

 

 

 

 

 

Comentarii