Fostul director al AJPIS, condamnat la Curtea de Apel, scapă prin portiţa deschisă de CCR

miercuri, 26 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Fostul director al AJPIS, condamnat la Curtea de Apel, scapă prin portiţa deschisă de CCR

După şeful industriaşilor ieşeni, şi fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Fiscală a scăpat de grija instanţei. Magistraţii Curţii de Apel au constatat ieri că răspunderea penală a lui Andrei Buiceag pentru numirile de neamuri în comisii plătite de stat s-a prescris. Iniţial, Buiceag fusese condamnat, dar trecerea timpului şi decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale şi-au produs efectele.

Fostul director al AJPIS, Andrei Buiceag şi preşedintele filialei ieşene a Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Doru Scripcaru, fuseseră trimişi în judecată în 2017 de Parchetul de pe lângă Judecătorie. Scripcaru era acuzat de 303 fapte de conflict de interese. Ca participant la şedinţele unei comisii de autorizare a furnizorilor de formare profesională, Scripcaru votase de 234 de ori în favoarea desemnării propriei soţii ca membru în diverse comisii de autorizare, evaluare, monitorizare şi examinare. În alte 69 de cazuri a susţinut-o ca membră a acestor comisii pe fiica sa, Mădălina Andra Scripcaru.

La rându-i, Buiceag a fost acuzat de 276 de fapte de complicitate la conflictul de interese, respectiv de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Ca preşedinte al comisiei de autorizare, el acceptase votarea de către Scripcaru a soţiei sau fiicei sale, deşi cunoştea relaţia lor de rudenie. Ambii riscau aceeaşi pedeapsă, respectiv închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Magistraţii Judecătoriei i-au achitat pe cei doi, invocând faptul că Ministerul Muncii nu apărea ca parte vătămată, deci nimeni nu reclama vreun prejudiciu. Cum AJPIS este subordonată Ministerului Muncii, cerinţa judecătorilor ar fi însemnat ca Buiceag să se reclame singur sau să o facă şefii săi direcţi. Contestaţia procurorilor a fost admisă, iar Curtea de Apel i-a condamnat pe cei doi la câte 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi jumătate. În luna mai a anului trecut însă, o decizie a Curţii Constituţionale înjumătăţea practic termenul de prescripţie a răspunderii penale.

În iulie, respectiv noiembrie, Scripcaru şi Buiceag au înaintat câte o contestaţie în anulare împotriva sentinţei de condamnare, afirmând că termenul de prescripţie era deja împlinit. Într-adevăr, faptele ce li se reproşau fuseseră comise în perioada 2010-2013, iar termenul de prescripţie a răspunderii pentru conflictul de interese este de cinci ani. Luna trecută, contestaţia în anulare depusă de Scripcaru a fost admisă. Ieri a venit rândul celei înaintate de Buiceag. Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului şef al AJPIS, motivată de prescripţia răspunderii penale.

Comentarii