Fostul primar Onofraş a fost mutat pentru 30 de zile la zdup din conacul din Grădina Botanică (VIDEO)

Victimele lui Ionel "Bebe" Onofraş ar fi trei fete minore care veneau la studioul său fotografic.

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Fostul primar Onofraş a fost mutat pentru 30 de zile la zdup din conacul din Grădina Botanică (VIDEO)

Primul primar al Iaşului, Ionel "Bebe" Onofraş, a fost arestat ieri pentru viol şi agresiune sexuală. Acesta va sta după gratii următoarele 30 de zile, el fiind reţinut alaltăieri în urma mai multor percheziţii. Onofraş ar fi agresat sexual în studioul său fotografic două minore, iar pe alta ar fi violat-o. Aceste fapte ar fi avut loc în 2020 şi 2021, însă abia anul acesta fetele ar fi avut curajul să îl reclame. 

"Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi cu sprijinul luptătorilor SAS Iaşi au efectuat două percheziţii domiciliare într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol şi agresiune sexuală. Un bărbat bănuit de comiterea faptelor a fost condus la sediul Poliţiei pentru cercetări. Faptele ar fi fost comise în perioada 2020 – 2021, cele trei victime fiind minore. În baza probatoriului administrat în cauză, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi au reţinut bărbatul pentru 24 de ore. Cercetările continuă. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Brigăzii pentru Operaţiuni Speciale Iaşi", au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Onofraş a ieşit din închisoare în anul 2018. El fusese condamnat la patru ani de judecătorii Curţii de Apel Bacău, în anul 2016, dar a ieşit înainte de termen în urma recursului compensatoriu. "În perioada martie – iunie 2009, inculpatii Gurău Horia, Lovin Cătălin Daniel, Pintea Lucian şi Palade Onorică, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Onofraş Ionel, Giurcanu Doina Laila şi Groapă Eugen, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG – încărcătoare frontale şi JCB – autogredere, utilaje care, în realitate, nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice. Mecanismul de fraudare a constat în inducerea în eroare a părţilor vătămate cu privire la existenţa fizică a utilajelor, ce făceau obiectul contractelor de finanţare", se arăta într-un comunicat emis de Direcţia Naţională Antifraudă în ziua în care Onofraş a fost trimis în judecată. Pentru ca executorii să nu îl lase fără casa din Grădina Botanică, acesta a vândut-o fiului său.

Onofraş are un conac uriaş pe un teren de peste un hectar în Grădina Botanică

Primul primar postrevoluţionar al Iaşului, protagonist într-un nou dosar penal, locuieşte într-o vilă somptuoasă în Grădina Botanică, nu departe de zona lacului. Până în 2013, conacul a fost pe numele lui Ionel Onofraş şi al soţiei lui, ulterior fiind deţinută în acte de fiul acestora, dar cei doi soţi au drept de uzufruct viager. Terenul are o suprafaţă de circa 11.000 mp pe care se află patru construcţii: conacul plus anexe. Locuinţa are o amprentă la sol de 605 mp şi o suprafaţă utilă de peste 1.500 mp (trei niveluri). Vila a fost dată în folosinţă în 2004 şi a fost construită în baza unei autorizaţii de construire eliberate de către Primărie în 2001. Ulterior, a fost extinsă în baza unei autorizaţii din 2008, iar lucrările au fost finalizate în 2012. În trecut, familia Onofraş a încercat să vândă proprietatea imobiliară: într-un anunţ publicat pe site-uri de specialitate se arată că preţul de vânzare era de peste 3 milioane euro.

Verificările „Ziarului de Iaşi” au relevat că proprietatea încă nu a fost vândută. „Construcţia are 1.550 mp şi este amplasată pe un teren de 13.325 mp aflat într-o oază de verdeaţă şi linişte, în incinta Grădinii Botanice din Iaşi, în apropiere de lac şi de Mănăstirea Podgoria Copou. Intrarea la proprietate se face pe drumul de acces asfaltat şi flancat de copaci seculari”, se preciza în anunţul de vânzare. În acelaşi timp, în anunţ se arăta că construcţia se pretează nu doar pentru locuit, ci şi pentru activităţi comerciale (restaurant, hotel), sediu de firmă sau grădiniţă. Ionel Onofraş, cunoscut şi ca „Bebe”, a fost primul primar postrevoluţionar al Iaşului şi membru al unei loje masonice, iar în prezent se ocupă doar de afaceri şi fotografie. Onofraş a fost primar în perioada decembrie 1989 – februarie 1990. (Andrei DISCA, Alex ANDREI)

Comentarii