Fostul soţ al mezzosopranei Maria Maxim Nicoară cere actele medicale. De ce judecătorii i-au respins, până acum, cererea?

joi, 02 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Fostul soţ al mezzosopranei Maria Maxim Nicoară cere actele medicale. De ce judecătorii i-au respins, până acum, cererea?

Fostul soţ al mezzosopranei Maria Maxim Nicoară cere în instanţă actele medicale ale acesteia. El a cerut obligarea Spitalului de Neurochirurgie la eliberarea înscrisurilor medicale privind tratamentul acordat solistei în primăvara lui 2020. În urmă cu doi ani, un proces similar îl opunea pe Codrin Nicoară Spitalului de Recuperare.

Solicitarea către Spitalul de Neurochirurgie, adresată pentru Nicoară de avocatul acestuia, fusese respinsă de unitatea medicală. În acţiunea depusă la Tribunal, Nicoară a apreciat că, în calitate de soţ, este îndreptăţit să cunoască situaţia medicală a familiei sale. De cealaltă parte, reprezentanţii spitalului au precizat că, după internare, Mariei Maxim îi fusese numit un curator, în persoana surorii sale, ceea ce l-ar exclude pe Nicoară din rândul persoanelor îndreptăţite la primirea informaţiilor. De asemenea, ei au considerat că adresa trimisă de avocatul lui Nicoară nu respectă condiţiile legii. Nicoară ar fi trebuit să vină personal la spital pentru a completa în nume propriu cererea, nu să apeleze la avocat.

Magistraţii Tribunalului au fost chemaţi practic să decidă în ce măsură refuzul spitalului de a-i comunica lui Nicoară informaţii referitoare la soţia sa decedată reprezintă un abuz. Pentru aceasta, ei s-au raportat exclusiv la prevederile legii privind drepturile pacientului. Conform acesteia, pacientul are acces exclusiv la datele medicale personale. Dacă doreşte ca şi altă persoană să primească aceste informaţii, pacientul trebuie să-şi exprime consimţământul în scris. Legea nu prevede nicio soluţie pentru cazurile în care pacientul, internat în comă, este incapabil să-şi exprime consimţământul sau pentru situaţia în care pacientul a decedat fără a apuca să completeze o declaraţie de acord. În această privinţă, Curtea Constituţională a precizat în 2008 că „dreptul de opţiune al pacientului privind păstrarea confidenţialităţii cu privire la starea de sănătate nu este transmisibil «mortis causa», păstrându-se astfel opţiunea exprimată până la momentul morţii titularului dreptului”.

La această interpretare s-au raportat şi magistraţii Tribunalului, care au apreciat că lipsa unui consimţământ nu poate fi suplinită de nicio împrejurare. „Acordul pacientului trebuie să fie expres şi neîndoielnic. Lipsa acestui acord/consimţământ, chiar şi în situaţia în care pacientul s-a aflat într-o stare de sănătate gravă, care l-a pus in imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul la internare, situaţie urmată de deces, acordul nu poate fi suplinit de aceste împrejurări. Această concluzie se impune în condiţiile în care legiuitorul a subliniat în mod repetat şi imperativ necesitatea consimţământului pacientului, care să fie EXPLICIT”, au accentuat judecătorii, care au decis respingerea cererii lui Nicoară. Acesta a atacat sentinţa cu recurs, dosarul intrând marţi pe rolul Curţii de Apel.

Mezzosoprana Maria Maxim Nicoară, solistă a Operei Naţionale ieşene, a suferit în luna mai 2020 multiple leziuni cerebrale, toracice şi vertebrale după ce ar fi căzut pe scările din locuinţa sa din Aroneanu. Evenimentul a fost anunţat la 112 la 8 ore de la producerea sa. Solista a fost internată în comă, la Spitalul de Neurochirurgie, iar apoi la cel de Recuperare. După mai multe luni de internare, a fost externată, la cererea familiei. A decedat în decembrie 2020, fără să-şi fi revenit din comună. Pianistul Codrin Nicoară, a afirmat că soţia sa ar fi suferit un accident casnic, căzând pe scări după ce băuse. Ipoteza a fost contestată de sora şi rudele apropiate ale solistei, acestea susţinând ipoteza unui omor, soţul fiind cel care o împinsese pe scări.

Nicoară a fost trimis în judecată pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Încadrarea stabilită de procurori a fost contestată de familia solistei, care au cerut efectuarea de cercetări pentru omor. În septembrie anul trecut, Judecătoria a fost de acord, dispunând restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea cercetărilor. Soluţia a fost contestată atât de procurori, cât şi de Nicoară, cauza aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii