FOTBAL – Analiza debutului de sezon: Apărarea rămâne punctul nevralgic la Politehnica Iaşi

marți, 18 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 FOTBAL – Analiza debutului de sezon: Apărarea rămâne punctul nevralgic la Politehnica Iaşi

Poli Iaşi a debutat cu stângul în Liga I de fotbal. Sâmbătă, la Cluj, Poli nu a fost în stare să profite de problemele uriaşe ale CFR, care nu a contat pe 19 (!) dintre jucătorii din sezonul trecut, între care şi numeroase piese capitale, accidentate sau plecate în ultima perioadă, unele – Scuffet, Burcă şi Yuri – fiind vândute cu câteva ore înainte de meci. 

Deşi antrenorul care i-a luat locul lui Dan Petrescu, Andrea Mandorlini, a fost silit, în condiţiile amintite, să mizeze pe o trupă lipsită total de omogenitate şi pe fotbalişti mult în urmă cu pregătirea (Mogoş e cel mai bun exemplu), clujenii s-au impus cu 2-0. Mai mult, cu toate că gazdele au jucat modest, Politehnica nu a pus deloc în pericol soarta partidei, ardelenii controlând tactic meciul de capo al fine.

La fel ca în multe dintre partidele din mandatul fostului antrenor, Dan Petrescu, CFR a marcat şi a lăsat apoi iniţiativa adversarului, care a plimbat mult mingea, luând ochii unora, fără să fie însă în stare să-şi creeze vreo ocazie cu adevărat importantă. În schimb, contrele gazdelor au fost dure, astfel că superioritatea statistică a Politehnicii (66% posesie, 4-4 la şuturi pe poartă, 6-4 la şuturi în afara porţii, 4-3 la cornere) a fost ştearsă de cele două goluri şi cele cinci oportunităţi importante de a marca ale CFR.

Frustrarea ieşenilor că nu au speculat faptul că au prins cvintupla campioană din ultimii şase ani poate în cel mai rău moment al ei cu putinţă a fost alimentată şi de lipsa de atitudine a Politehnicii. Acest lucru a fost recunoscut şi de antrenorul oaspeţilor, Leo Grozavu, tehnicianul subliniind că echipa sa a jucat slab şi s-a comportat ca o formaţie mică. Lucru inacceptabil dacă ne gândim la faptul că mai toţi cei pe care Grozavu a mizat au fost experimentaţi. Astfel, în afară de jucătorul sub 21 de ani folosit obligatoriu de toate echipele de primă ligă, Poli a avut în câmp, în start, patru fotbalişti de peste 30 de ani, unul de 29, unul de 28, unul de 26 şi doar doi de 23, media de vârstă a celor nouă fiind de peste 29 de ani! Iar dacă mai ţinem cont de faptul că toţi titularii oaspeţilor au prins întreg cantonamentul de bază al verii, din Bulgaria, fiind astfel la un nivel corespunzător al pregătirii, Politehnica rămâne fără niciun alibi care să justifice prestaţia modestă de la Cluj.

Referitor la evoluţiile individuale ale jucătorilor, s-a confirmat faptul că apărarea rămâne punctul nevralgic al echipei. Martac a arătat încă o dată de ce o trupă modestă precum Chindia a renunţat la el în 2021, Şerban – de ce nu a adunat decât câteva minute de când a plecat din Copou, iar Katanec a readus aminte de gafele comise în Liga a II-a. Astfel, un stoper fără un CV spectaculos, ca Ilie, a fost cel mai sigur fundaş al Politehnicii, lucru care trebuie să dea serios de gândit. Din nefericire, şi Jankov a preluat nesiguranţa scutului său, portarul având partea lui de vină la ambele reuşite ale oaspeţilor, la care au contribuit însă, din plin, şi Şerban şi Katanec.

Şi de la mijloc au venit confirmări: închizătorul Vaşvari a arătat în multe momente că nu mai poate ţine ritmul actual, iar R. Ion, dispus în vârful rombului, că mai are până a arăta că toate echipele care au renunţat la el în ultima perioadă au greşit. Referitor la interi, Jatoba a confrimat că nu s-a integrat, iar Roman că mai are până la a justifica de ce Mihai Stoica a spus despre el că este un decar interesant. În avanposturi, Harrison a fost activ, însă nu a speculat faptul că l-a prins de multe ori în dueluri unu la unu pe ezitantul Ţîru, iar Gheorghiţă nu s-a făcut de râs la debutul în Liga I.

Din păcate pentru Poli, rezervele nu au reuşit să urce calitatea exprimării, Poli picând total în actul secund. Kouadio a rămas doar un exemplu de dăruire, Vojtus nu a mişcat, Ştefanovici s-a remarcat doar pentru că a luat repede un cartonaş galben, sclipirile lui Luis Phelipe nu au generat şi foloase echipei, iar Hlistei, folosit, surprinzător, inter, a fugit în gol.

Eşecul de la Cluj nu trebuie să fie însă un capăt de ţară, Liga I urmând a începe, practic, după încheierea campaniei de transferări, din septembrie. Până atunci, este timp suficient de reglaje, de creştere a nivelului exprimării actualilor jucători şi de aducere a unor întăriri, care, atenţie!, nu trebuie să dezechilibreze financiar un club ce rulează încă într-o sferă a incertitudinii pe linie materială.

Cu linişte, calm şi, mai ales, competenţă, Poli ar putea să nu aibă emoţii în a se menţine într-un eşalon în care, de pildă, FC Voluntari nu şi-a plătit jucătorii de trei luni, Oţelul Galaţi a marcat printr-un jucător adus de la Dej şi s-a bazat, în afară de modesta trupă de anul trecut, pe doi fotbalişti modeşti de la Buzău, UTA e bulversată de schimbările masive de jucători, Hermannstadt a pierdut acasă în faţa rezervelor Farului, la Dinamo continuă războiul intern, FC U Craiova abia a pus antrenor, iar despre Botoşani se vorbeşte că ar fi intrat într-o zodie a instabilităţii.

Comentarii