FOTBAL – Cu bâta în baltă! Un discurs ratat de un antrenor fără inspiraţie, fără logică, fără diplomaţie

marți, 13 februarie 2024, 02:50
6 MIN
 FOTBAL – Cu bâta în baltă! Un discurs ratat de un antrenor fără inspiraţie, fără logică, fără diplomaţie

„În primul rând, vreau să-mi prezint scuzele spectatorilor care au venit la meci şi au îndurat chinul de a urmări unul dintre cele mai slabe jocuri din istoria Politehnicii. Deşi am avut în faţă un adversar cu multe slăbiciuni, pe toate palierele, care putea fi învins fără probleme, nu am fost în stare să ne atingem obiectivul. Acest lucru este inadmisibil!

Până acum, am dat vina pe rezultatele slabe pe toată lumea, numai pe mine – nu. Acum, îmi asum întreaga responsabilitate pentru rezultat şi pentru poziţia mult sub aşteptări din clasament. Sunt principalul vinovat!

Am fost încăpăţânat, am crezut că le ştiu pe toate. Nu am luat în considerare repetatele avertismente primite, am continuat să fac fel de fel de modificări de sistem, de poziţionări ale jucătorilor, am făcut schimbări greşite. Cred că aceste inovaţii pe care le tot încerc bulversează echipa, întârzie apariţia unor automatisme, absolut necesare.

Îmi cer iertare şi pentru alte erori mari pe care le-am făcut: am fost inconstant în evaluarea jucătorilor, pe care i-am adus şi îndepărtat de la o săptămână la alta, am dat o mulţime de declaraţii aiuritoare, am avut pretenţii exagerate. Nu aşa face un profesionist! Trebuia să-i urmez exemplul lui Dorinel Munteanu, care bazându-se pe hărnicie şi organizare, e deasupra noastră, deşi are mult mai puţini bani şi jucători mai slabi ca ai mei.

Sunt conştient că ieşenii, care oferă din buzunarul lor peste două milioane de euro pe an, bani cu care s-ar putea face multe în oraş, merită să fie mândri de echipa lor, nu să plece supăraţi acasă după fiecare meci. Sunt conştient că domnul Şfaiţer, fără care, practic, nu existam ca antrenor, şi care face atâtea sacrificii pentru Poli, merită să vină în Copou să se relaxeze, nu să se împovăreze cu griji suplimentare.

De aceea, promit că mă voi schimba şi voi găsi soluţiile necesare pentru a duce echipa măcar pe un loc fără griji, dacă nu la mijlocul clasamentului. În actualul campionat, care e modest, nu am scuze dacă nu stăm lejer în primele zece echipe ale ţării”.

Niţică istorie

Aşa ar fi fost frumos să înceapă discursul antrenorului Politehnicii Iaşi, Leo Grozavu, după meciul cu FC Voluntari, de sâmbătă, în care Poli a mai făcut-o o dată de oaie.

Reamintim, formaţia antrenată de Leo Grozavu nu a fost în stare să treacă de o echipă, FC Voluntari, care nu prea are ce căuta în Liga I, din mai multe motive: priza la public, valoarea scăzută a băncii tehnice, subţirimea lotului de jucători etc. Mai grav decât rezultatul, 0-0, a fost calitatea exprimării Politehnicii, care a făcut, din nou, un joc extrem de slab. Mai slab decât la Botoşani, unde a pierdut ruşinos, şi poate pe acelaşi palier cu prestaţia de la Sfântu Gheorghe, când Iaşi a fost dezmembrată, 0-6.

Iar antrenorul putea continua astfel:

„Ştiu că Politehnica nu a cucerit niciodată vreun trofeu, aşa cum s-a întâmplat şi la alte cluburi de tradiţie de provincie. Aşa a fost la Farul, de exemplu, până la venirea lui Hagi, iar U Cluj are o singură Cupă.

Totuşi, numai în ultimii zece ani Iaşul a fost în cupele europene, în 2016, a câştigat două play-out-uri, a avut 15 meciuri fără înfrângere în Liga I în 2017, a fost o dată în play-off, în 2018. Iar pe vremea celui mai iubit antrenor ieşean de după 1989, regretatul Ionuţ Popa, Poli nu a stat etapă de etapă în subsolul clasamentului, aşa cum se întâmplă acum. La primul lui meci pe bancă, în 2004, după ce Poli avea două puncte în nouă etape, Iaşi a bătut în Ghencea pe o Steaua care excela în cupele europene şi apoi a terminat lejer la mijlocul clasamentului. Iar Popa avea atunci la dispoziţie un puşti, Adi Cristea, sau jucători fără ştaif, ca Arcanu, Toma, Ir. Ionescu, Perenyi, Miclea, Mitruc, Bogdanovic, Ciubotariu sau Bîlbă. Apoi, în 2007, cu alte trupe formate din mulţi fotbalişti de care nu s-a mai auzit nimic după plecarea lor de la Iaşi, ca Homei, Milea, Ilie, Sfîrlea, Naidin, Paruolo, Pecnik sau Bersnjak, singura excepţie fiind Andrei Cristea, Politehnica lui Popa învingea în Copou echipe de Liga Campionilor, Steaua şi CFR Cluj.

Iar acum nu suntem în stare să batem Voluntari sau să ne creăm măcar o ocazie! Mor de ciudă că se întâmplă asta!”

De ce taci, Cornăţeanu?

Iar finalul ar fi putut fi acesta:

„Mi-a spus secundul meu, Mugurel Cornăţeanu, pe care l-am certat că a lăsat echipa la greu în 2021, că Pancu avea condiţii de judeţeană la ultima prezenţă a Iaşului în Liga I. N-a avut vreun cantonament în vară, a început campionatul cu 12 jucători, în tot sezonul de toamnă nu s-a plătit vreun salariu, toţi cei trei portari de atunci câştigau împreună cât jumătate din salariul portarului de acum, echipa nu avea unde să se antreneze, nocturna a picat cu Farul de s-a pierdut un meci în care Poli conducea, antrenorul principal câştiga aproape cât preparatorul meu! Iar Iaşul tot putea să se salveze dacă Nicolo Napoli nu pierdea toate cele patru meciuri din play-out de acasă, un egal şi o victorie fiind suficiente pentru salvare.

Acum, am la dispoziţie condiţii la ani lumină faţă de Pancu. Primarul Chirica nu se amestecă deloc, în spatele echipei e şi un om potent financiar, primim de trei ori mai mulţi bani de la bugetul local faţă de 2021, salariile, uriaşe faţă de atunci, sunt plătite la timp, am făcut patru cantonamente, deplasări şi de trei zile, am stat la hoteluri de top şi ne-am pregătit unde e cel mai bine, am adus 22 de jucători, tot ce mi-am dorit, foarte mulţi trecuţi pe la echipe naţionale, mai am încă patru secunzi, doi cu licenţa PRO, unul cu licenţa A.

De aceea, nu am vreo scuză dacă nu scot cât mai rapid echipa din subsolul clasamentului. Le promit tuturor că voi face în aşa fel încât Politehnica să justifice investiţiile, financiare şi sufleteşti, făcute în ea”.

Grozavu a şters pe jos cu simbolurile Iaşului!

În loc de a merge pe direcţiile amintite şi a-şi turna cenuşă în cap, Grozavu, care a făcut din nou o mulţime de erori (fel de fel de experimente tactice nereuşite, permutări de jucători care-i bulversează pe actorii din teren, schimbări halucinante etc.), a dat sâmbătă, cu toate puterile!, cu bâta în baltă nu numai sportiv, ci şi declarativ. La finalul unui meci în care echipa sa şi-a creat ZERO ocazii de gol şi a expediat mai puţine şuturi pe poartă decât o trupă care în alte vremuri ar fi avut emoţii pentru menţinerea în eşalonul doi, cel care până la 57 de ani, pe care-i împlineşte în vară, nu are vreun trofeu câştigat ca antrenor i-a pus la punct pe fanii Politehnicii şi a călcat în picioare istoria Iaşului şi toate numele mari care au trudit în Copou.

Uitând rezultatele onorabile din trecut ale Politehnicii, obţinute în condiţii net inferioare celor actuale, când Poli are cea mai mare susţinere de la bugetul local din România, un om de afaceri, Cornel Şfaiţer, care bagă adânc mâna în buzunar atunci când e nevoie, sponsorizări fără precedent, salarii uriaşe, condiţii de pregătire de excepţie, transferuri pe bandă rulantă, cu mulţi jucători cunoscuţi, care au dat randament consistent la alte cluburi.

Atacul inconştient al lui Grozavu, care pare că nu poate fi ţinut în frâu de nimeni, nu a făcut decât să toarne gaz peste vâlvătaia nemulţumirilor care ardea mocnit, de ceva vreme, în Copou. Astfel, focul a ajuns acum la dimensiuni consistente şi, fără rezultate imediate, care să-l mai domolească, va cuprinde întreaga „casă”! Cine are urechi de auzit, să audă…

Comentarii