FOTBAL – Cu dreptul, înainteee, marş! Cu salariile la zi, Poli joacă primul meci acasă din sezonul actual al Ligii I

vineri, 21 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 FOTBAL – Cu dreptul, înainteee, marş! Cu salariile la zi, Poli joacă primul meci acasă din sezonul actual al Ligii I

Duminică, de la ora 18:30, în Copou, Politehnica Iaşi – FC Hermannstadt, în etapa a II-a a Ligii I de fotbal

Început sămbâta trecută, marşul Politehnicii în sezonul 2023-2024 al eşalonului de elită continuă în această săptămână, când echipa ieşeană va face primul pas pe teren propriu.

În ciuda evoluţiei neconvingătoare din prima rundă, când nu a fost în stare să speculeze problemele uriaşe existente în tabăra CFR Cluj, grupare care a apelat la mulţi fotbalişti nepregătiţi pentru a compensa valul masiv de plecări şi accidentări (nu mai puţin de 19 nume, multe capitale în angrenajul clujenilor), Poli poate să şteargă amintirea acelui 0-2. Avantajul terenului propriu, emulaţia ce ar trebui să fie generată de prima apariţie oficială în Copou de după promovare, dorinţa de a arăta că la Cluj a fost doar un accident, biciul antrenorului Leo Grozavu, care a încercat să-şi zgândăre elevii chiar după eşecul din Ardeal, sunt tot atâtea atuuri care vin din curtea proprie a Politehnicii. În plus, liniştea financiară este un alt element important, toată lumea de la Poli fiind cu salariile la zi, după ce săptămâna aceasta s-au achitat retribuţiile pe luna iunie.

Nu în ultimul rând, şi relaţia cu galeria se încearcă a fi refăcută, conducerea clubului urmând a dialoga cu ultraşii, pentru a-i convinge să susţină echipa. Reamintim, Peluza Nord a anunţat că nu va mai încuraja actuala Politehnica (club înfiinţat în 2010 prin trecerea Tricolorului Breaza la Iaşi) până când promisiunile repetate făcute de recuperare a tradiţiei clubului de tradiţie local, înfiinţat în 1945 şi retras din campionat în 2010, nu se vor concretiza. Gestul fanilor a venit după ce, săptămâna trecută, s-a făcut o neinspirată schimbare a identităţii vizuale a grupării din Copou, renunţându-se chiar şi la iubita stemă veche. Acum, conducătorii lui Poli au lăsat de înţeles că au conştientizat eroarea, vor încerca să o îndrepte şi vor continua lupta pentru recuperarea tradiţiei adevăratei Politehnica.

Optimismul gazdelor că pot porni cu dreptul pe teren propriu este generat şi de startul fals al sibienilor. Hermannstadt nu a fost în stare în prima rundă să treacă de o echipă constănţeană Farul în care au apărut aproape numai jucători de rang doi, titularii lui Gică Hagi fiind odihniţi pentru disputa de la Tiraspol, cu Şerif, din Champions League, pierdută lamentabil de campioana României, 0-3 după prelungiri.

Oaspeţii nu trebuie însă priviţi de sus, mai ales că, în ciuda problemelor financiare, şi-au păstrat mai tot lotul de anul trecut, când doar o penalizare aspră, de nouă puncte, generată de neachitarea la timp a datoriilor, le-au dat ceva emoţii legate de retrogradare.

Din punct de vedere tactic rămâne de văzut cum va gestiona Grozavu partida, după ce tehnicianul a surprins la Cluj. Deşi CFR a jucat în modulul 3-5-2, aglomerând centrul, antrenorul ieşenilor nu a apelat la sistemul lui preferat, 4-3-3, care ar fi putut genera deschiderea jocului pe flancuri. Şeful băncii tehnice ieşene a mizat pe 4-4-2, un modul care nu a dus la crearea vreunei ocazii importante de gol, ci doar la un avantaj la capitolul posesie.

Politehnica a pregătit meciul de duminică inclusiv într-un meci amical disputat miercuri cu Rapid Brodoc (Liga a III-a). Iaşi s-a impus cu 6-1 (3-0) într-o partidă în care a fost testat şi un jucător al FCSB, atacantul Vlad Tudor (20 de ani în noiembrie), fiul fostului arbitru Alexandru Tudor, care nu va fi însă reţinut în lot.

După disputa de duminică, Poli va pregăti partida din etapa a III-a, cu Farul, care va avea loc duminica viitoare, pe 30 iulie, la Constanţa, cu începere de la ora 18:30.

În altă ordine de idei, Poli a oficializat ieri legitimarea portarului Ionuţ Ailenei, care a fost împrumutat încă un an de la Sporting Juniorul Vaslui. Ailenei a apărat şi în sezonul trecut la echipa ieşeană şi s-a pregătit toată vara sub comanda lui Grozavu.

 

Formaţiile probabile

Poli: Jankov – Martac, Tincu, F. Ilie, Ştefanovici – Itu, Marchioni, Roman – Hlistei, Harrison, Gheorghiţă.

Hermannstadt: Letica – Butean, Găman, Stoica, Opruţ – Balaure, Alhassan, Mino, D. Iancu – D. Paraschiv, Neguţ.

 

Celelalte meciuri ale etapei a II-a a Ligii I de fotbal se dispută astfel.

Vineri: Sepsi Sfântu Gheorghe – FC U Craiova 1948 (ora de start – 18:30), UTA – CFR Cluj (21:30).

Sâmbătă: Farul – FC Voluntari (18:15), FCSB – Dinamo Bucureşti (21:30).

Duminică: Universitatea Cluj-Napoca – Rapid Bucureşti (21:30).

Luni: FC Botoşani – Petrolul Ploieşti (18:30), Universitatea Craiova – Oţelul Galaţi (21:30).

Comentarii