Tablolul existent: adevărata Poli în faliment, actuala Poli - născută la Breaza, suporteri învrăjbiţi

FOTBAL: Înmormântare stopată a echipei de tradiţie a Iaşului? Iniţiativă pentru recuperarea brandului FC Politehnica 1945

luni, 20 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 FOTBAL: Înmormântare stopată a echipei de tradiţie a Iaşului? Iniţiativă pentru recuperarea brandului FC Politehnica 1945

Fotbalul local a fost zguduit de numeroase scandaluri în ultimii ani. Cea mai mare undă de şoc a fost, de departe, falimentul clubului de tradiţie a Iaşului, FC Politehnica 1945, care a dispărut, practic, din 2010, când, după retrogradarea din prima ligă, nu s-a mai înscris în competiţiile interne. În acelaşi an, în Copou, în Liga a II-a a apărut o clonă a Politehnicii, venită de la Breaza.

Renegată de mulţi, adoptată, cu jumătate de gură, de, foarte probabil, majoritatea fanilor, cărora li s-a promis că noua echipă va deveni continuatoarea Poli 1945, îmbrăţişată de cei care nu dau doi bani pe tradiţie şi se mulţumesc cu prezentul, actuala grupare locală, şi ea cu spectrul falimentului în faţă, a ajuns în centrul unei controverse uriaşe în această vară. Atunci când conducătorii din Copou au luat o decizie total neinspirată: renunţarea la sigla folosită de clubul de tradiţie şi înlocuirea ei cu o marcă nouă, ironizată de mai toată ţara.

Ultraşii ieşeni, care au primit, în mod repetat, asigurări că nimeni nu se va atinge de ultimul simbol al Poli 1945, au perceput decizia ca o renunţare totală la cursa de recuperare a identităţii simbolului sportiv al oraşului şi au refuzat să mai susţină actuala echipă în Liga I. În ultima perioadă, a apărut un alt grup de fani, care promite acces gratuit la meciuri şi deplasări gratuite celor care vor să intre într-o nouă galerie. Suporterii mai vechi, care au însoţit până acum echipa, pe banii lor, au reacţionat, între cele două grupuri apărând tensiuni majore.

143.442 de euro pentru marca şi palmaresul Politehnica 1945. Mai poate scădea suma?

În acest timp, marca şi palmaresul echipei de tradiţie a Iaşului au fost puse pe tarabă de EuroBusiness, lichidatorul falimentarei societăţi pe acţiuni Politehnica SA, unde fiinţa Politehnica 1945. Bazându-se pe un raport de evaluare contestat de multe voci, lichidatorul a cerut iniţial 239.370 de euro, plus TVA, pentru cele două elemente amintite. Cum nimeni nu s-a prezentat la mai multe licitaţii, s-a ajuns până la 143.442 euro, adică 60% din preţul iniţial. Cum nimeni nu a plătit nici suma amintită, totul va depinde de poziţia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, care are o pondere de 43 de procente din totalul creanţelor. La Piteşti, de exemplu, cum vom detalia în continuare, s-a ajuns la 40% din suma cerută iniţial. La Iaşi, acest lucru ar însemna 95.748 euro, fără TVA.

Cum e în alte părţi? S-a rezolvat şi într-un an ce la Iaşi nu se face de 13 ani

Modul inconştient de gestionare a banilor cluburilor a dus, în trecut, la falimentul altor grupări importante din România, precum Oţelul Galaţi, Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj-Napoca, Corvinul Hunedoara sau CSM Reşiţa. În toate localităţile amintite, conform informaţilor obţinute din presă, pe care le amintim, oamenii s-au mişcat însă rapid şi au recuperat simbolurile sportive ale comunităţilor. În unele situaţii şi într-un an!

La Piteşti, în 2017, Consiliul Local a aprobat alocarea a 660 000 de lei pentru cumpărarea mărcii şi simbolurilor FC Argeş, care intrase în faliment cu patru ani mai devreme. Lichidatorul grupării piteştene de tradiţie ceruse iniţial 311.320 de euro plus TVA, în total 370.470 de euro, pentru cele două elemente, iar după ce licitaţiile au eşuat a acceptat, cu acordul Ministerului de Finanţe, scăderea la 40% din suma iniţială.

La Cluj-Napoca, Primăria deţine din 2016, de când societatea patronată de Florian Walter a falimentat, marca şi palmaresul FC Universitatea, pe care le-a dat spre folosinţă actualului club, pornit din Liga a IV-a.

Şi la Ploieşti, Consiliul Local este deţinătorul mărcii Petrolul, pentru care s-au dat circa 30.000 de euro după faliment, trupa prahoveană pornind tot din eşalonul patru.

La Galaţi, brandul Oţelul a intrat, în 2017, după numai un an de la pronunţarea falimentului echipei de tradiţie, sub cupola actualei structuri fotbalistice, plecată şi ea din Liga a IV-a, suporterii punând pe masă 10.000 de euro.

La Hunedoara, contra a circa 43.000 de euro, a fost recuperat, la doar un an de la faliment, simbolul Corvinul, pe care Primăria l-a luat ulterior sub tutela ei, cu ajutorul unor foste legende şi oameni de afaceri. La fel s-a întâmplat la Reşiţa, unde municipalitatea a recuperat drepturile asupra CSM, fostă Metalul.

O voce din CL propune implicarea Primăriei

Situaţia FC Politehnica a ajuns şi în vizorul Consiliului Local Iaşi. Secretarul Comisiei pentru Sport şi Tineret din cadrul CL, Bogdan Crucianu, lider al consilierilor PSD, a spus că va cere ca Primăria Iaşi să se implice în recuperarea simbolurilor clubului-fanion al oraşului: „Înfiinţată în 1945, gruparea de tradiţie a Iaşului, Politehnica, face parte din patrimoniul oraşului. Din vară, de când a început scandalul cu sigla, care a divizat pe toată lumea, am tot analizat care este cea mai bună soluţie pentru ca unul dintre simbolurile de mare preţ ale oraşului să nu fie aruncat la groapa de gunoi a istoriei. S-ar răsuci în morminte Emil Alexandrescu, Vasile Ianul, Emil Lupulescu, fraţii Romilă, Miţu Dănilă, Ionuţ Popa şi multe alte legende ale oraşului dacă s-ar întâmpla asta! Am discutat cu suporteri, cu oameni din alte localităţi, care ştiu cum au fost recuperate palmaresele altor cluburi de tradiţie şi am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este ca marca şi palmaresul Politehnicii să ajungă în proprietatea Primăriei Iaşi. Iar Primăria poate să o cedeze spre folosinţă clubului cel mai important existent în oraş. Aşa, se oferă o mare responsabilitate, dar şi se ia o măsură de precauţie dacă actuala structură intră în faliment. De aceea, în prima şedinţă a CL Iaşi voi solicita constituirea unei comisii care să negocieze preluarea mărcii şi palmaresului Politehnica 1945, mai ales că toate licitaţiile de până acum au eşuat, iar suma cerută iniţial a scăzut cu aproape 100 000 de euro. Firesc, trebuie verificat dacă ceea ce deţine lichidatorul reprezintă cu adevărat clubul de tradiţie al Iaşului, cum se poate achita o sumă rezonabilă, comparabilă cu cele plătite de alte municipalităţi din ţară în speţe asemănătoare, care sunt paşii legali de urmat pentru achiziţie. A recupera, cu o sumă infimă faţă de milioanele de euro date echipei de ieşeni numai în ultimii ani, un simbol ce poate dăinui în veci e o obligaţie morală, mai ales în asemenea vremuri în care reperele dispar”. 

Comentarii