FOTBAL – Puneţi şampania la rece: avans mare, adversari modeşti pentru Poli în faza a doua. Programul din play-off

marți, 14 martie 2023, 02:50
4 MIN
 FOTBAL – Puneţi şampania la rece: avans mare, adversari modeşti pentru Poli în faza a doua. Programul din play-off

Politehnica Iaşi a încheiat aşa cum era de aşteptat sezonul regulat, cu o victorie fără dubii, 3-1, duminică, în Copou, în faţa grupării bucureştene Progresul Spartac, care nu mai câştigase în Liga a II-a din runda a V-a, de mai bine de jumătate de an! O trupă rătăcită prin eşalonul doi, cu un buget modest şi mulţi jucători care nu aveau nici măcar mişcări fireşti pentru un teren de fotbal, oaspeţii, cu cinci jucători născuţi în 2004, unul în 2005 (Marica, marcatorul golului) şi unul în 2002 pe teren, nu au pus nici cea mai mică problemă unei formaţii solide pentru eşalonul doi. Diferenţele uriaşe de bugete, valoare etc. au fost reflectate din plin pe teren, Iaşi, chiar şi fără trei piese esenţiale, Plămadă, Vaşvari şi Martac, menajate, impunându-se fără nicio emoţie.

Sugestive pentru diferenţa uriaşă de exprimare sunt şi cifrele statistice: 10-0 la cornere (!), 15-4 la şuturi, 9-2 la încercări pe poartă, 1-0 la bare. Astfel, rezultatul duelului cu Progresul Spartac, practic, un fel de meci amical, a părut chiar mai mic decât ar fi trebuit. Iar asta s-a întâmplat ca urmare a faptului că Poli nu a învăţat nimic din primele două dispute ale anului, cu Şelimbăr şi Poli Timişoara, când relaxările apărute în momente în care controla meciul şi avea avantaj serios pe tabelă au costat, adversarii punctând. 

Prin victoria de duminică, Politehnica şi-a atins primul obiectiv al anului, trei victorii în ultimele dispute din sezonul regulat. Obiectiv care era uşor de atins în condiţiile în care adversarii Politehnicii au fost la ani lumină distanţă de trupa din Copou.

Profitând şi de impotenţa arătată de echipele fruntaşe, care au risipit puncte importante, Iaşi are un culoar excelent înaintea startului fazei a doua a campionatului. Poli e pe poziţia secundă, după Steaua, care nu are drept de promovare, ambele cu 40 de puncte, cu un avans de patru puncte faţă de cealaltă grupare cu viză de Liga I, Oţelul Galaţi. Distanţa faţă de ocupantele locurilor de baraj este însă consistentă. Politehnica are opt puncte în faţa echipei situată pe primul loc care duce la baraj, Unirea Dej, şi nouă faţă de Gloria Buzău (care ocupă la finalul sezonului regulat a doua poziţie de baraj) şi Dinamo Bucureşti. Reamintim, barajele vor fi date în dublă manşă cu echipele clasate pe locurile 13 şi 14 în Liga 2.

Distanţa consistentă faţă de adversare, dar şi plusurile majore pe care Poli le are faţă de celelalte patru echipe care au drept de promovare, pe toate palierele (buget, valoare a lotului, condiţii etc.) fac ca Iaşi să aibă, aşa cum Ziarul de Iaşi a anunţat încă din vara trecută, de departe cele mai mari şanse de promovare directă.

Oţelul Galaţi este o trupă care arată des că anul trecut a jucat în Liga a III-a, Unirea Dej, cu un buget de şapte ori mai mic decât al Politehnicii, şi-a depăşit deja condiţia, Gloria Buzău se exprimă rău tare, la fel ca Dinamo, care, dacă nu avea suporterii în spate, ar fi fost, probabil, la retrogradare. De altfel, faptul că ultimele două echipe s-au calificat în play-off doar pentru că Slobozia nu a trecut de Braşov spune multe despre calitatea trupelor cu care se va lupta Iaşi. Ultimele două cluburi care au prins play-off-ul nu au fost în stare să învingă, în ultima rundă, echipe aflate pe locuri retrogradabile: Baia Mare în cazul buzoienilor, Poli Timişoara în cazul dinamoviştilor, care au jucat acasă!

Într-un astfel de tablou, singurul lucru pe care Politehnica trebuie să-l facă pentru a transla în clasament plusurile consistente pe care le are este să se concentreze la maximum, măcar până va avea promovarea asigurată matematic.

Debutăm în play-off la Galaţi

Ieri, în urma unei trageri la sorţi efectuate la sediul Federaţiei Române de Fotbal, a fost stabilit programul din play-off şi play-out.

Poli se va confrunta în cele zece meciuri ale primei grupe valorice, în ordine, cu Galaţi (deplasare), Buzău (acasă), Steaua (deplasare), Dej (acasă), Dinamo (deplasare), Galaţi (acasă), Buzău (deplasare), Steaua (acasă), Dej (deplasare), Dinamo (acasă).

Cele două grupe din play-out sunt formate din: Unirea Slobozia (31 de puncte), CSM Slatina (27), Miercurea Ciuc (26), CSC Şelimbăr (24), Metaloglobus Bucureşti (21), Minaur Baia Mare (16) şi Politehnica Timişoara (13) – Grupa A; Concordia Chiajna (29), FC Braşov (28), Viitorul Pandurii Târgu Jiu (25), CSC Dumbrăviţa (24), Progresul Spartac Bucureşti (17), Ripensia Timişoara (16) şi Unirea Constanţa (12) – Grupa B.

În grupa a doua valorică se va juca doar tur. Vor retrograda direct ultimele două clasate din cele două grupe, iar echipele de pe locurile V vor juca un baraj, în dublă manşă, în urma căruia se va mai decide încă o retrogradată.

În prima etapă din play-out vor avea loc partidele: Baia Mare – Poli Timişoara, Miercurea Ciuc – Slatina, Slobozia – Şelimbăr (Metaloglobus va sta) – Grupa A; Braşov – Târgu Jiu, Unirea Constanţa – Dumbrăviţa, Ripensia – Chiajna (Progresul Spartac va sta) – Grupa B.

Comentarii