Fotbaliştii noştri, rătăciţi în pustiu

luni, 20 mai 2019, 01:43
5 MIN
 Fotbaliştii noştri, rătăciţi în pustiu

 

Politehnica Iaşi – FC Hermannstadt 1-1 (0-0), în etapa a XI-a a play-out-ului Ligii I de fotbal. În faţa a doar 300 de spectatori, Poli nu a fost în stare să învingă o echipă foarte modestă, care a menajat mai mulţi titulari

Poli: Rusu – Gallego, Mihalache, Frăsinescu, Sin – Cioinac, Qaka (’76 – Gardoş) – Platini (’67 – Zaharia), Nascimento, Sanoh (’56 – Garros) – Petre. Antrenor: Flavius Stoican.

Hermannstadt: Căbuz – Serediuc, Mijuskovic, Dandea, I. Stoica, Tătar – Dumitriu, Antonov (’74 – Abdurahimi), Offenbacher (’67 – Jazvic) – Tsoumou, Lendric (’60 – Blănaru). Antrenor: Vasile Miriuţă.

Cartonaşe galbene: Sin (după terminarea meciului) – Mijuskovic (’62), Tătar (’73), Dumitriu (’82).

Arbitri: Andrei Chivulete; Ovidiu Artene, Vladimir Urzică.

 

1-0, min. 64: Nascimento, dintr-un penalty acordat în urma unui fault a lui Mijuskovic asupra lui Petre;

1-1, min. 86: Gallego respinge aiurea după o centrare venită din lovitură liberă, Jazvic trimite în faţa porţii, iar Stoica reia de la 6 metri în plasă.

 

Nimeni nu mai poate fi păcălit de declaraţiile bombastice ale şefilor Politehnicii, care, în plus, sunt pline de faulturi la adresa limbii române. Rupţi total de realitate, capii Iaşului văd, în continuare, lapte şi miere la club, vinovaţi fără vină ori duşmani închipuiţi pentru sezonul execrabil de care sunt răspunzători. Rezultatele şi prestaţiile extrem de modeste ale formaţiei lui Stoican, atmosfera existentă la un club în care domneşte amatorismul au făcut ca media asistenţei la ultimele trei meciuri disputate acasă să fie sub 500 de spectatori. Sâmbătă, în Copou, la meciul cu Hermannstadt, au urcat doar circa 300 de spectatori, mai puţini decât la precedentele două partide, când pe “Emil Alexandrescu” au fost aproximativ 500 de fani.

Iaşul nu a reuşit să mulţumească nici mâna de fani rămasă lângă echipă. Poli nu a fost în stare să treacă de o trupă extrem de modestă, care joacă în premieră în Liga I şi a stat în subsol aproape tot sezonul. Ruşinea este cu atât mai mare cu cât Politehnica a odihnit etapa trecută mai mulţi titulari, iar sibienii au menajat alaltăieri aproape jumătate de echipă!

Deşi fotbaliştii şi antrenorii au încasat unul dintre cele două salarii restante înainte de meci şi aveau un alt stimulent important, salvarea matematică de la retrogradare în cazul unui succes, iar oaspeţii au arătat conform aşteptărilor, “subţire”, moldovenii nu au fost în stare să tragă pe poartă în prima repriză! Dominarea aproape permanentă a Politehnicii s-a concretizat printr-o singură ocazie clară, bara lui Cioinac din minutul 18. Nereuşind nimic din acţiune, Poli s-a mai scos din faze fixe, după pauză. După ce Căbuz a parat lovitura liberă executată de Mihalache (’58), Nascimento a deschis scorul, în minutul 64, din penalty. Paradoxal, golul nu a dus descătuşarea aşteptată în jocul moldovenilor. În loc să profite de culoarele care s-au căscat în defensiva ardelenilor, gruparea lui Stoican s-a retras, permiţând oaspeţilor să înceapă să conteze în atac. Teama tehnicianului, dovedită, din nou, şi prin ciudata schimbare Qaka – Gardoş, care a completat “perfect” primele două înlocuiri, a fost taxată. Stoica a egalat cu patru minute înainte de final, după o gafă mare făcută de un favorit a lui Stoican, Gallego. Spaniolul adus în vară de la o echipă retrogradată în Liga a IV-a a avut apoi posibilitatea de a-şi şterge eroarea, însă a ratat incredibil în penultimul minut.

S-a terminat astfel 1-1 şi Iaşul, care vorbea vara trecută de cupe europene, în iarnă de play-off şi în primăvară de câştigarea play-out-ului, continuă să aibă emoţii legate de retrogradare cu trei runde înainte de final.

 

Stoican a fost contestat din nou

 

^ Spectatori de la tribuna 0 l-au ironizat şi i-au cerut demisia lui Stoican, schimbările efectuate de acesta fiind constestate de foarte multă lume. La final, tehnicianul, gesticulând, a dat de înţeles că mai are un meci în Copou în acest sezon. Antrenorul secund al gazdelor, Adrian Kerezsy, a avut un conflict verbal dur cu un spectator. Conform unor surse, nici soţia şi fiica lui Stoican nu au urmărit prea liniştite meciul, din cauza unor discuţii în contradictoriu cu fanii. ^ Spectatorii de la tribuna B le-au strigat sibienilor “B-ul”. ^ Oaspeţii şi-au permis luxul de a nu conta pe căpitanul echipei, Răvan Dâlbea, care a încasat trei cartonaşe galbene în play-out şi va fi suspendat la următorul avertisment. Dâlbea a stat în tribună, spunând că se concentrează pe meciul următor, cu FC Botoşani. Alţi oameni de bază ai sibienilor au fost menajaţi în Copou. Fostul internaţional Măţel a stat doar pe banca de rezerve, iar Jazvic şi Blănaru au intrat pe parcurs. În plus, Popovici nu a fost nici rezervă. ^ Oaspeţii au fost însoţiţi de Iuliu Mureşan şi Răzvan Zamfir, foştii oficiali ai CFR Cluj, care lucrează acum la Hermannstadt. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Mino, Panţîru, Rus şi Teixeira. Chelaru, care a jucat bine etapa trecută pe un post inedit, stoper, nu a prins nici banca de rezerve, la fel ca Bosoi, Bădic ori Enoh. ^ Conform unor surse, salariile jucătorilor şi antrenorilor ieşeni pe luna martie au fost plătite ca urmare a unui împrumut făcut de la omul de afaceri Ioan Zapodeanu. Reamintim, şi ultimele retribuţii plătite au fost achitate dintr-un împrumut, acordat de Clement Ifrim şi Cezar Ungurenaşu.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Flavius Stoican: “Sunt dezamăgit de rezultat, dar mulţumit de joc. Am avut consistenţă, ne-am creat faze, jocul ne dă speranţe. Vreau să-mi duc contractul până la final, e o performanţă în România să-ţi duci contractul la final. La Dinamo vom juca, nu ne speriem de nume. Nu mă plâng de programul intens, am un lot numeros”.

Vasile Miriuţă: “E greu să jucăm patru meciuri în zece zile, mai ales că avem un lot restrâns şi mulţi accidentaţi. Am menajat unii jucători pentru ultimele trei etape, care sunt foarte importante pentru noi. Am fost foarte obosiţi, din această cauză ne-am apărat mult. Am obţinut un punct important graţie unei organizări bune. Luptăm până la capăt, mai avem trei finale. Avem avantajul că jucăm acasă două meciuri”.

 

FOTO: Adrian CUBA// Agerpres

Comentarii