FOTO – 100 de câini și pisici la centrul de refugiați eGross. Cum sunt îngrijiți

miercuri, 16 martie 2022, 02:58
2 MIN
 FOTO – 100 de câini și pisici la centrul de refugiați eGross. Cum sunt îngrijiți

Cel puţin 100 de animăluţe de companie au ajuns la centrul de refugiaţi de la eGros Iaşi împreună cu stăpânii lor, de la amenajarea centrului şi până acum, voluntarii pregătind la fiecare etaj şi câte un colţişor unde necuvântătoarele pot mânca sau bea apă. De asemenea, au fost amenajate şi câteva cuşti unde pot fi lăsate animalele de companie. Centrul de refugiaţi de la eGros primeşte sprijin pentru prietenii necuvântători ai refugiaţilor de la o clinică veterinară privată din Iaşi care, gratuit, oferă servicii medicale, în funcţie de nevoi, şi, dacă este cazul, primesc animalele de care stăpânii nu mai pot avea grijă.

În cursul zilei de ieri, 15 martie, la centrul de refugiaţi amenajat în clădirea de birouri de la eGros erau cazate peste 130 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina. Fiind centru de tranzit, refugiaţii vin şi pleacă în fiecare zi, iar mulţi dintre aceştia au fugit de bombardamente împreună cu animalele de companie care sunt primite şi găzduite în spaţiile amenajate la eGros.

Voluntarii care ajută refugiaţii din Ucraina estimează că aproximativ 10% dintre cei care au fugit din calea războiului au luat cu ei şi animalele de companie şi, având în vedere că până în prezent au fost cazaţi în centrul de la eGros peste 3.000 de persoane, numărul de animale de companie adăpostite aici ar putea depăşi 300.

„Nu am făcut niciodată o centralizare a numărului de animale de companie, dar acestea sunt binevenite aici. Cred că 10% dintre persoanele găzduite aici au avut şi animalele de companie cu ei, dar, ca să nu exagerez, cred că au fost peste 100 de căţei sau pisici care au venit împreună cu stăpânii lor de când a fost amenajat centrul”, explică un voluntar.

În prezent, centrul de refugiaţi de la eGros poate adăposti 451 de persoane, numărul de saltele crescând în permanenţă de la amenajarea acestuia. Iniţial, centrul putea adăposti doar 20 de persoane, iar numărul de locuri a crescut constant. Cei care se ocupă de organizarea centrului de refugiaţi afirmă că au fost două zile în care centrul îşi ocupase în totalitate numărul de locuri, la finalul săptămânii trecute fluxul de persoane scăzând însă la doar câteva zeci.

Cum pot ajuta ieşenii

Reprezentanţii eGros, care se ocupă de centrul pentru refugiaţi, îi sfătuiesc pe ieşenii care doresc să facă donaţii să consulte pagina de Facebook creată special, „eGros – centrul de tranzit refugiaţi”, unde sunt postate în permamenţă liste cu produsele necesare în acel moment.

Astfel, în cursul zilei de ieri, nevoile „urgente” erau de donaţii în bani pentru achiziţionarea de bilete pentru transportul celor care doresc să plece în alte ţări şi nu îşi permit acest lucru, de cartele SIM preplătite sau de trollere dimensiuni cabină, Wizzair, în stare bună, dar şi de rafturi metalice, cuiere verticale pentru haine, tomberoane de 100 de litri, saci de gunoi de 60 şi 120 de litri, conserve, apă plată, pudră de talc, papuci de casă pentru copii şi adulţi, pijamale pentru copii şi lenjerie intimă adulţi şi copii. Reprezentanţii centrului subliniază că nu este nevoie de haine, jucării şi încălţăminte. 

Comentarii