(FOTO) Cum arată şi cât a costat parcarea pe trei niveluri construită de Primăria Oradea

miercuri, 17 iunie 2020, 14:21
2 MIN

Parcarea subterană din centrul municipiului Oradea, construită pe malul râului Crişul Repede, a fost finalizată, printr-un credit-furnizor de 39,7 milioane de lei, a declarat, miercuri, viceprimarul Florin Birta, la prezentarea investiţiei.

Suprafaţa terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, iar suprafaţa desfăşurată, de 14.158 metri pătraţi, pe trei niveluri subterane. Nivelul de parcare inferior se află la 12 metri sub nivelul străzii şi la 6 metri sub nivelul apei.

Parcarea dispune de 460 de locuri, pe trei niveluri colorate diferite. Accesul va fi posibil la sfârşitul acestei săptămâni, după vizita reprezentanţilor ISU Bihor. În primele trei luni, parcarea va fi gratuită, pentru ca şoferii orădeni să se poată obişnui cu noul spaţiu.

"Lucrarea a fost ridicată de firma Construcţii Bihor, urmând ca Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea şi Primăria Oradea să achite valoarea lucrării în rate lunare firmei constructoare", a precizat Florin Birta, într-o conferinţă de presă.

Din valoarea de 39,7 milioane de lei, 7,3 milioane de lei a fost cota de finanţare a companiei RCS-RDS, care va beneficia de un număr de circa 80 de locuri de parcare, deoarece terenul pe care a fost ridicată parcarea aparţine 30% acestei companii.

 Directorul ADP Oradea, Liviu Andrica a subliniat că este "prima parcare subterană cu trei niveluri realizată în România pe albia unui râu, de unde şi complexitatea tehnică a construcţiei.

"A fost o lucrare care a depăşit aşteptările tuturor, inclusiv ale proiectanţilor", a precizat Andrica.

Inginerul-şef Ştefan Roşca, din cadrul firmei de construcţii, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost "o lucrare foarte dificilă, complexă, având în vedere că este sub nivelul râului cu şase metri".

"Iniţial a trebuit creată o incintă cu pereţi mulaţi pentru a nu avea apă în timpul execuţiei. Toată construcţia beneficiază de un sistem de drenaj. Noi am mai construit, în Oradea, parcarea supraetajată din spatele Palatului de justiţie şi parcarea din cartierul Rogerius, dar nu mai ştim să fie o altă asemenea parcare subterană în ţară, ridicată lângă un curs de apă", a precizat Roşca.

Parcarea este amenajată cu instalaţii electrice cu led-uri, lifturi, instalaţii de ventilaţie şi exhaustare a gazelor, grupuri sanitare, deţine şi patru staţii de încărcare electrică şi o spălătorie, pentru care urmează să se scoată la licitaţie administrarea.

Spaţiul de deasupra parcării subterane va fi amenajat printr-un proiect de arhitectură pentru care primăria a lansat un concurs internaţional de idei. AGERPRES

Comentarii