FOTO: Jurnal la birou – O zi la Continental Iași

marți, 23 martie 2021, 09:54
7 MIN

Dan Zaharia, consultant în cadrul companiei de imobiliare Extind și fondatorul Fab Lab Iași, ne povestește astăzi cum a decurs o zi de lucru din sediul companiei tehnologice Continental. De altfel, este cea de-a zecea companie din rândul celor care l-au găzduit până acum, după ce la începutul lunii martie el și-a propus să descopere mediul de lucru din firmele care desfășoară activități în sectorul IT&Outsourcing pe piața locală.

Zilele viitoare ne va împărtăși experiența de lucru din sediile Mambu, CGM Software Romania, Cegeka Romania și Feel IT Services. Acestea vor întregi lista compusă din Ness Digital Engineering Iasi, Grapefruit Romania, Centric IT Solutions Romania, HCL Technologies Romania, Preh Romania, Buck Romania, Veo Worldwide Services, Bytex Technologies și SCC Romania. În prezent, stocul de birouri din orașul nostru ajunge la aproximativ 285.000 mp, potrivit PIN Map Iaşi – harta birourilor moderne din Iaşi care conţine şi iniţiativele ce contează pentru industria IT & Outsourcing (aeroport, spaţii de coworking, săli de conferinţe, staţii de încărcare maşini electrice).

Dan Zaharia este implicat și în Școala Informală de IT, fiind și membru al Consiliului de Transformare Digitală Iași.

Jurnal la birou: O zi la Continental Iași

Companie: Continental Automotive Romania

Prezența în Iași: 2006. Continental Iași aniversează anul acesta 15 ani – un deceniu și jumătate de inovație, de mobilitate sigură, inteligentă și conectată

Nr. angajați: 2000

Nr. angajări in ultimele 12 luni: 400 colegi cu experienta si studenti

Procent femei in companie: 30%

Suprafață birouri: aprox. 30.000 mp in Iasi

Clădire de birouri (nr. 26 si 27 pe harta PINmaps):  imobilul din bd. Poitiers are 7 etaje și a fost proiectat pentru o capacitate de până la 2600 de locuri. Întreaga clădire are un concept nou și modern de design interior, cu spații verzi integrate.

Prânz livrat de Soft&Grace: Supa de morcov cu cardamom; Lipie cu humus, falafel si sos tahini; Biscuite cu unt de arahide  + pizza margherita la cafeteria Continental

Corporate Car: Ford Ecosport 5 usi Titanium 1.0 EcoBoost 125 CP

Vineri am ajuns la Continental, o vizita pe care o marcasem cu nerăbdare in calendarul acestui proiect. Totul pus la punct: de la accesul in imensa parcare din spatele clădirii, NDA-ul de rigoare si pana la agenda pregatita de Lorena Carlan (Communications Officer) cu cinci intalniri in laboratoare si zone de testare. Singura pauza activa: prânzul cu managementul.

Am început in laboratorul de testare a franelor, unde George m-a copleșit cu pasiunea de a testa in condiții diverse (inclusiv de avarie motor) sistemul de frânare. Au urmat colegii lui Catalin, Ciprian, Gabriel si Bogdan. Am fost bombardat cu o mulțime de acronime (AMS, VNI, ADAS, etc.), m-am urcat la volanul unei mașini de test colata în culori de camuflaj.

Sediul Continental din Iași nu e doar o clădire, sau o extensie a acesteia, e un veritabil oraș: Continental City. Cuprinde o zonă de testare și validare completă a produselor dezvoltate în cadrul companiei, precum și spații de relaxare, săli de conferință, bucătării, cantină. Orașul Continental are propria pizzerie plus o cafenea Teo's Cafe cu circuit închis, rezervat doar angajaților. Mai mult, colegii care aleg sa lucreze de acasă beneficiază de livrare de la cantina / pizzeria companiei.

Cât am servit prânzul cu Marian Petrescu (Head of Location Iasi and Head of Vehicle Dynamics Romania) și cu Anda Merlusca (Head of Human Relations R&D Iasi) am apucat să discutăm despre planurile pentru 2021 ale Continental Iasi (v. mai jos) dar și de implicarea activă în comunitate din ultimul an.

Abia aștept să văd pe mașinile de serie câteva din inovațiile la care lucrează deja colegii din Continental Iasi: "Vorbim astăzi de masini “smart” care, la fel ca telefonul, preiau din sarcinile noastre, comunică și devin veritabili parteneri de drum: copiii se joacă sau urmăresc un film pe bancheta din spate, pasagerii navighează pe internet sau setează de la distanță temperatura de acasă. Toate acestea, în timp ce mașina continuă să ofere șoferului informații despre rută și trafic, menținând siguranța și confortul tuturor".

Planuri pentru 2021:

Pentru Continental Iași, anul 2020 a fost, la fel ca pentru mulți alți jucători din industrie, despre schimbare. Despre adaptare din mers, regândire, reinventare. A fost și continuă să fie, și în 2021, despre agilitate într-un context volatil și, în special, despre o cultura de leadership si un mindset agil.

În 2021, Continental Iași aniversează 15 ani. Vom sărbători într-o manieră atipică, hibridă, și ne dorim să facem acest lucru împreună cu colegii noștri, alături de comunitatea ieșeană. Continuăm, în același timp, programul work from home, oferindu-le colegilor posibilitatea de a lucra în siguranță, de acasă.

Regândim în permanență întregul portofoliu de evenimente si proiecte din sfera employer branding-ului și a comunicării și “upgradam” constant conceptele la versiunea următoare: fully virtual sau hybrid.

Implicarea in comunitate in ultimul an:

Implicarea in comunitatea in care activam este una din direcțiile in focus ale companiei, in fiecare an. In 2020, printr-un parteneriat cu Casa Share, am donat suma de 3000 de euro pentru achiziționarea de teste si echipamente medicale (masti, manusi, dezinfectant) pentru spitalele din Iasi, într-o perioada de penurie. In plus, angajatii Continental s-au mobilizat si au confecționat viziere, pe care le-au donat mai multor unități spitalicești din județ.

Anul 2020, in cifre: peste 400 de beneficiari ai celor 23 de acțiuni si campanii CSR, desfășurate in colaborare cu 13 ONG-uri; burse in valoare totala de 6600 de lei, acordate elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură, însă cu posibilități financiare reduse; 50 de ghiozdane complet echipate cu rechizite pentru copiii cu o situație materială precară din mai multe localități din județul Iași, acțiune care, contribuie la reducerea abandonului școlar cauzat de lipsa resurselor financiare sau materiale; peste 500 de kg de haine si jucării donate de angajați Continental persoanelor nevoiașe; cadouri de 8 martie pentru 44 de femei din comunitatea ieșeană aflate în situații de viață vulnerabile.

Sediile din Carei, Iași, Nădab, Sibiu și Timișoara au spus “prezent” multor proiecte în care compania, prin angajații săi sau prin sponsorizări ori donații, au putut să schimbe în bine comunitatea. – https://www.continental.com/ro-ro/presa/comunicate-de-presa/continental-romania-responsabilitate-sociala-2020-243862

Scurtă prezentare a companiei

În Continental Iași, dezvoltarea complexității proiectelor și a echipelor de experți care pun viitorul în mișcare atrage cei mai buni specialiști din zona Moldovei. Suntem în Iași din 2006, iar în decursul celor 15 ani am devenit unul dintre cei mai importanți angajatori de pe piața locală.

Specialistii din Iași sunt implicați în elaborarea tehnologiilor de vârf din industria auto, ca de exemplu: unități de control a geamurilor și trapei, aplicații de navigație și multimedia. In plus, peste 100 de ingineri lucrează la tehnologiile care echipează noul VW ID.3. ICAS (In Car Aplication Server), dezvoltat in Iasi, include funcționalități precum “Flash over the air”, care permite actualizarea software-ului mașinii similar cu actualizările Windows pentru calculator, fără a mai fi necesară deplasarea șoferului la reprezentanță.

Tot în Iași, este în dezvoltare primul sistem de frână vacuumless brake „one box design” din lume, cu un design compact, care sporește eficiența procesului de frânare, precum si conceperea și realizarea de funcționalități pentru vehicule autonome, mașini inteligente capabile să crească eficiența, siguranța și confortul condusului.

În parteneriat cu mediul universitar local și internațional, specialiștii din Iași lucrează în proiecte dedicate orașelor și mașinilor inteligente, capabile să crească eficiența, siguranța și confortul condusului.

În 2020, Continental a finalizat o investiție de 27 de milioane de euro în extinderea centrului de cercetare-dezvoltare din Iași. Noua clădire – un concept nou si modern de design interior, cu spații verzi integrate – cuprinde o zonă de testare și validare completă a produselor dezvoltate în cadrul companiei, precum și spații de relaxare si săli moderne de conferință.

Încă de la deschiderea sediului Continental la Iași, în 2006, compania și mediul universitar au stabilit un parteneriat puternic, în urma căruia au avut loc și continuă să aibă numeroase acțiuni: echiparea cu dotări moderne a laboratoarelor, organizarea și susținerea competițiilor studențești de top, acordarea de burse de studiu precum și adaptarea curriculei programelor de studii la cerințele actuale.

Pe lângă aceste laboratoare, Continental Iași colaborează cu mediul universitar în adaptarea curriculei a două programe de masterat la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”). De asemenea, investițiile în cercetare și dezvoltare sunt o prioritate strategică pentru Continental Iași, compania derulând proiecte de cercetare în parteneriat cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, dar și cu universități și centre de cercetare din străinătate. cercetează împreună inteligența artificială pentru a dezvolta conducerea automatizată în orașe.

Oportunitățile pe care Continental Iași le oferă se adresează atât experților din domeniile inginerie și software, cât și celor aflați la început de drum, interesați să își dezvolte o carieră de succes într-o companie multinațională de top în industria automotive.

Nu în ultimul rând, Continental desfășoară anual programul Summer Practice, destinat studenților din întreaga țară, alături de acordarea a 24 de burse private studenților cu rezultate remarcabile la învățătură, in valoarea totala de 18.720 de lei/ an/ student.

Comentarii