De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Masacrul de lângă Iaşi. O pădure superbă de stejari este decimată sistematic

joi, 02 august 2018, 01:50
4 MIN

„I-am întrebat pe cei de la poliţie cât lemn au confiscat, că după asta se vede dacă au rezultate. Au zis că au confiscat 7 metri cubi de lemn, adică nici cât două-trei căruţe”, spune primarul comunei Grajduri.

Imagine dezolantă la doar 23 de kilometri de Iaşi, unde hoţii de lemne nu se tem nici măcar acum, când Garda Forestieră şi Poliţia Judeţeană au început să ancheteze cazul. Deşi este deschisă o investigaţie de câteva zile cu privire la stejarii tăiaţi din pădurea Grajduri, persoanele care taie copacii şi îi vând ca lemne pentru foc prin sate nu s-au potolit. În cursul zilei de ieri am mers să vedem care este situaţia, însoţiţi de primarul comunei. Pe partea dreaptă a drumului judeţean DJ 246 (Iaşi-Vaslui), la pe raza comunei, peisajul s-a schimbat radical. În loc de perdeaua de copaci am găsit un câmp de cioate. Unele vechi, altele abia făcute. „Sunt cioate verzi, probabil că au tăiat şi azi-noapte. Defrişarea de aici de lângă drum a început cam acum o lună. Dar mai sunt porţiuni de hectare întregi tăiate în pădure. Asta nu e pădurea Ocolului Silvic, e proprietatea sătenilor, mulţi dintre ei au şi murit, nu e păzită. Pădurarul are grijă de pădurea de peste drum, că aia e a lor. I-am întrebat pe cei de la poliţie cât lemn au confiscat, că după asta se vede dacă au rezultate. Au zis că au confiscat 7 metri cubi de lemn, adică nici cât două-trei căruţe”, a explicat la faţa locului primarul comunei Grajduri,  Constantin Zamfirache.

Nimeni nu intervine

Acesta spune că de ani buni se taie pădurea şi nimeni nu intervine. Primarul estimează că în ultimii patru ani s-au tăiat în jur de 20.000 de copaci, de pe o suprafaţă cumulată de 60 de hectare. Atât el cât şi oamenii din comună au făcut mai multe sesizări, însă abia acum, când s-a îngroşat gluma, au început să vină şi să înceapă anchete. Pe marginea drumului, lângă pădure, am găsit şi o maşină a poliţiei, venită în control. Agentul care şi-a murdărit pantofii cei negri, eleganţi, în noroiul din pădure, a spus că ancheta e în desfăşurare şi că au deja câţiva suspecţi. „S-au făcut dosare penale, de doi ani de zile încercăm să-i prindem pe cei care taie ilegal copacii. Am identificat câţiva suspecţi dar trebuie să anchetăm cu grijă, delicat, deoarece dacă ei îşi dau sema că suntem pe urmele lor, nu-i mai prindem. Ar fi ceva dacă am reuşi să-i prindem în flagrant! E un grup infracţional foarte bine organizat, se sună între ei”, povesteşte poliţistul, care ne-a trimis pentru mai multe detalii la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi (IPJ). La rândul său, reprezentantul IPJ ne-a declarat: „Garda Forestieră a rămas să depună la Parchet plângerea penală în acest caz. Noi avem un dosar penal din luna martie anul acesta, iar ieri am mai deschis unul tot pentru tăiere de material forestier. Se fac cercetări în cele două, mai sunt câteva dosare şi din anii trecuţi”, a declarat Anca Vijiiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Ce spune Garda Forestieră

Amintim cititorilor că acum o săptămână, inspectorii Gărzii Forestiere, poliţiştii de la IPJ  şi cei de la Direcţia Silvică au găsit 196 de cioate rămase în urma unor tăieri ilegale de pădure. „Controlul vizează tăierile fără drept de arbori de pe suprafaţă de fond forestier proprietate privată, suprafaţă care în prezent nu este sub contract de pază cu o structură silvică autorizată, dar pentru care sunt în derulare procedurile de preluare în pază. Precizăm faptul că majoritatea copacilor sunt din specia stejar. Prejudiciul pentru arborii tăiaţi fără drept din fondul forestier naţional se va stabili în momentul finalizării controlului parţial, urmând a se înainta Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi în vederea identificării şi pedepsirii persoanelor vinovate”, a declarat Mihai Găşpărel, inspector şef la Garda Forestieră Suceava, care subordonează Garda Forestieră Judeţeană Iaşi. Mai multe detalii despre tăierile ilegale nu ne-au putut da, pe motiv că cercetările sunt în derulare.

 

 

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii