FOTO: Noile reguli de circulaţie pe Şoseaua Naţională. Cum au fost delimitate benzile

sâmbătă, 07 septembrie 2019, 02:00
4 MIN
 FOTO: Noile reguli de circulaţie pe Şoseaua Naţională. Cum au fost delimitate benzile

Sensurile unice impuse direcţionează maşinile dinspre Podu Roş şi Podul de Piatră spre bd. Cantemir. Noile reguli de trafic sunt temporare şi vor fi rediscutate anul viitor.

Noi reguli de circulaţie au intrat în vigoare, de vineri, pe recent modernizatul tronson al Şoselei Naţionale, între Podu Roş şi Podul de Piatră. Pe carosabil au fost deja trasate marcaje care încă mai intrau pe parcursul zilei în conflict cu indicatoarele. Poliţiştii locali prezenţi la cele trei intersecţii importante au atenţionat şi explicat schimbările conducătorilor auto dezorientaţi de modificările introduse, la propriu, peste noapte.

Astfel, pe segmentul de stradă transformat în ultimele două luni într-o uriaşă parcare (lucru care a degrevat într-un fel problema locurilor de parcare din zonă), au fost delimitate benzi de circulaţie după cum urmează:

  • dinspre intersecţia Podu Roş până la intrarea în parcarea de vizavi de magazinul Carrefour sunt trei benzi, una pentru intrarea în parcarea respectivă, iar două pentru mers înainte, spre intersecţia cu bulevardul Cantemir
  • între Carrefour şi bd. Cantemir sunt două benzi de circulaţie, ambele cu sens unic spre bulevard, iar locuri de parcare au fost delimitate cu marcaje doar pe partea stângă, în afara străzii. Acestea sunt numerotate, ceea ce înseamnă că se va organiza licitaţie pentru închirierea lor.
  • la intersecţia cu bd. Cantemir, cei care vin dinspre Podu Roş au doar opţiunile la stânga şi la dreapta şi trebuie să cedeze trecerea.
  • sensul este contrar pe celălalt segment modernizat al Şoselei Naţionale, respectiv dinspre Podul de Piatră spre intersecţia cu bd. Cantemir. La fel ca maşinile care vin dinspre Podu Roş, conducătorii auto care ajung la bulevard au opţiunile stânga/dreapta, nu şi înainte.
  • toate străduţele adiacente au fost marcate şi dotate cu indicatoare conform cu sensurile unice impuse pe cele două segmente.

De ce a fost strada „ruptă“ în două

„S-a decis acest lucru pentru a dirija autovehiculele în afara intersecţiei din Podu Roş“, ne-a explicat viceprimarul soluţia aplicată pe Şoseaua Naţională.

El a subliniat utilizarea în mai mare măsură a bulevardului Cantemir, dar a precizat că sensurile unice sunt o soluţie care s-ar putea schimba din nou anul viitor. „Odată cu apariţia pasajelor supraterane de-a lungul Bahluiului în Podu Roş, vor fi studiate variantele de trafic apărute implicit“, ne-a spus vicele.

Amintim că, în această vară, la Primărie s-au făcut mai multe simulări asupra unei idei mai vechi, cea de inversare a sensurilor de circulaţie de-a lungul Bahluiului. Practic, pe malul stâng urma să se circule dinspre Podul de Piatră spre Tudor Vladimirescu/Metalurgie, iar pe cel drept, dinspre Metalurgie spre Podu Roş şi Podul de Piatră.

Un studiu arată avantajele acestei modificări de anvergură, respectiv dispariţia mai multor puncte de conflict din cele peste 40 identificate pe toată această distanţă. De exemplu: întoarce­rile nu s-ar mai face cu traversarea celuilalt sens, iar ieşirea ambulanţelor din baza de pe Primăverii spre oraş ar fi mai facilă şi pentru că, în Podu Roş, nu s-ar mai traversa sensul opus. De remarcat că cel mai nou punct de conflict a apărut tot în intersecţia Podu Roş, odată cu introducerea sensului unic pe Şoseaua Naţională, unde maşinile vor intra blocându-le pe cele care vin pe splai, care au cedează trecerea.

Pasajele care se vor construi în Podu Roş vor schimba iarăşi regulile de trafic

Toate acestea se vor clarifica însă odată cu construirea celor două pasaje. Vineri, o nouă rundă de discuţii între reprezentanţii Primăriei şi cei de la Apele Române au depăşit câteva obstacole. Proiectul pasajelor urmează să fie construit deasupra albiei regularizate a Bahluiului, iar intervenţia peste acest proiect construit din fonduri europene este îngreunată de reglementările stricte birocratice.

Totuşi, viceprimarul s-a arătat optimit că în foarte scurt timp se vor rezolva şi ultimele cerinţe şi că în vara următoare se va pune din nou în discuţie inversarea sensurilor de circulaţiei pe splaiuri. Până atunci, acestea rămân cum sunt: dinspre Metalurgie spre Podul de Piatră, pe malul stâng, şi dinspre Podul de Piatră spre Podu Roş, Tudor Vladimirescu şi bd. Metalurgiei, pe malul drept.

Comentarii