Campania „Ghetuţe de piele pentru piticii din Scoposeni“ continuă cu noi cazuri, dar şi noi donaţii

FOTO: Povestea mişcătoare a unei mame singure cu trei copii minunaţi

vineri, 14 decembrie 2018, 02:50
7 MIN

Campania „Ziarului de Iaşi“ se apropie de final. Ghetuţele copiilor din Scoposeni sunt pe drum, iar o altă parte din darurile acestora au fost achiziţionate deja. 

De asemenea, vom achiziţiona şi materiale didactice pentru şcoala şi grădiniţa din Scoposeni, care să le permită elevilor să aibă aceleaşi şanse cu cele pe care le au elevii din oraş. În şcoală nu există însă o bibliotecă, iar copiii îşi împrumută între ei cărţi, sau învăţătorii le mai aduc cărţi de literatură când pot. Cei care vor să doneze cărţi şi culegeri destinate copiilor din clasele I-IV, pot face acest lucru la sediul „Ziarului de Iaşi“. De asemenea, cititorii pot dona haine, jucării, încălţăminte sau alimente neperisabile pentru familiile ale căror poveşti le-aţi aflat din paginile „Ziarului de Iaşi“.

A plecat de lângă soţul care bea

Daniela Şurpanu este o mamă singură cu trei copii, iar după ce aceasta nu a mai putut face casă cu soţul ei, care nu se mai oprea din băut, a fugit la mama sa, într-o casă bătrânească, fără curent sau apă. Acum tot nu au lumină trasă, însă îi ajută un vecin cu un cablu, aşa că nu stau pe întuneric. Fata cea mare a Danielei învaţă la Colegiul „Mihai Eminescu“, în Iaşi, iar media de admitere la liceu a fost aproape 10. Narcisa este acum în clasa unuia dintre soţii Nedea, cei care ajută copiii din medii defavorizate, dar cu rezultate foarte bune la învăţătură, să se pregătească pentru Medicină. Directorul Şcolii din Gorban, Constantin Olariu, povesteşte că Narcisa „este un copil unul la un milion“, iar asta pentru că încă de la grădiniţă ştia să citească cursiv şi cu intonaţie. Cât a fost la Şcoala din Gorban, a participat în fiecare an la mai multe olimpiade şi, chiar dacă nu a avut parte de pregătire în afara orelor de la şcoală, s-a întors mereu cu rezultate foarte bune. „Cât a fost la şcoală la noi, a citit aproape toate cărţile pe care le-am putut strânge“, povesteşte directorul. Prin propriile forţe a reuşit să ia la Capacitate nota 10 la Matematică şi 9,80 la Limba română, iar media anilor de studiu a fost tot 10. Ar fi sfârşit însă, cu o medie atât de bună, să studieze tot în comună, pentru că ai ei nu ar fi avut bani să o ţină la şcoală. Directorul povesteşte cum, chiar în ziua în care trebuia să completeze formularul de înscriere la liceu, a aflat că astfel de copii, cu rezultate foarte bune, pot fi sprijiniţi prin Direcţia de protecţie a copilului. Nici nu a stat pe gânduri şi a înscris-o pe Narcisa la Colegiul „Eminescu“. Pentru a intra în programul de susţinere a elevilor supradotaţi Narcisa avea însă nevoie de semnătura ambilor părinţi. Mama a semnat, însă tatăl fetei, cunoscut de săteni ca fiind un înrăit consumator de alcool, a reufuzat iniţial. „Am mers la el la poartă cu primarul, pentru că nu dorea să semneze pentru actele fetei. Se temea că vrem să-i luăm casa. O rudă de-a lui, care stă gard în gard cu el, a ieşit, l-a luat la palme şi i-a spus să nu distrugă viitorul fetei. Abia atunci a semnat“, povesteşte directorul.

Narcisa are bursă integrală

Narcisa are acum bursă integrală, iar mama o mai ajută din când în când doar cu bani de buzunar sau cu haine. Acasă mai are însă doi copii, iar deocamdată nu are serviciu. Se descurcă cu alocaţia copiilor şi ajutorul social al mamei ei, bunica copiilor, însă aceasta din urmă primeşte doar 140 de lei de la Primărie. „Programul mi-a fost de mare ajutor, Narcisa se descurcă cu bursa. În privinţa asta nu cheltui nimic. Îi mai dau câte un ban de buzunar, când pot“, afirmă Daniela. Chiar dacă Amalia şi Valentin, cei doi copiii ai Danielei care au rămas acasă, nu au aceleaşi rezultate la învăţătură ca Narcisa, sunt totuşi printre primii din clasă. Amalia ar dori să devină profesor, iar Valentin ar vrea să fie poliţist. Sunt doi copii care nu s-au oprit din visat, inimoşi şi darnici cu cei din jur. Adună toate animalele de prin vecini în casă, le e milă să le lase afară în frig. Ştiu cum este să te descurci cu dificultate, să nu ai mereu ce să mănânci sau cu ce să te îmbraci. „Când am ajuns aici, la mama, chiar nu avem nimic. Aboslut nimic. Încet, am reuşit să ne luăm lucruri“, povesteşte Daniela. Au cumpărat o maşină de spălat, pentru a ţine copiii curaţi, iar un calculator au reuşit să îşi cumpere primind voucherul de 200 de euro de la şcoală. Daniela spune că reuşeşte să se descurce, şi că în timp le va cumpăra copiilor tot ce au nevoie. Şi-a luat deja cea mai mare piatră de pe inimă, asigurarea viitorului Narcisei, care va fi susţinută financiar până la vârsta de 26 de ani, când va termina studiile. Acum speră ca şi ceilalţi doi copii, Valentin şi Amalia, să aibă norocul surorii lor mai mari, şi să reuşească să obţină o bursă. Singură, i-ar fi imposibil să-i trimită să înveţe la Iaşi.

Cum putem să-i ajutăm

Cei care doresc să ajute în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii la telefon 0232/271 271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare tip, în dublu exemplar, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, chiar şi prin fax. A fost deschis şi un cont de donaţii la BRD de către Şcoala Gorban, de care aparţine şcoala din Scoposeni, contul fiind: RO45BRDE240SV1784900240, titular cont Şcoala Gimnazială Gorban. Din banii strânşi, „Ziarul de Iaşi“, împreună cu reprezentanţii şcolii, va cumpăra ghetuţe de piele, fulare şi mănuşi. În cazul în care vor mai rămâne fonduri, vom achiziţiona rechizite şi materiale didactice necesare pentru desfăşurarea orelor, rechizite pe care copiii nu şi le permit. De asemenea, cei care doresc să doneze produse alimentare neperisabile, pături, haine sau încălţăminte pentru familiile ale căror poveşti le-aţi aflat din „Ziarul de Iaşi“, acestea pot fi aduse la sediul redacţiei.

S-au alăturat campaniei

Campania de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“ se bucură şi de sprijinul medicului Dan Timofte, directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Acesta a donat, pentru darurile micuţilor de la Scoposeni, suma de 1.000 de lei. „Este important să fim alături de astfel de cazuri sociale tot timpul anului, însă mai ales acum, de Sărbători, putem să le aducem mai multă bucurie în suflet celor mai necăjiţi pentru noi. Vreau să le doresc sărbători fericite şi pline de împliniri atât celor care au acum nevoie de ajutorul nostru, dar şi celor care au venit în întâmpinarea problemelor lor, donatorii acestei campanii“, a menţionat medicul ieşean. Printre cei care au dorit să sprijine campania se numără şi Rivium Galeria Mall, care a donat pentru darurile copiilor 500 de lei. Ieşeanul I.M. a donat 250 de lei, pensionara M.V., suma de 200 de lei, ieşeanul Adrian Rusu suma de 100 de lei, iar Claudia Maria Tomulescu şi Roxana Mihaela Ropotă au donat 100 de lei, respectiv 50 de lei, direct în contul deschis de către şcoală, numele acestora regăsindu-se pe extrasul de cont.

Lista onorabilă a donatorilor

* Dan Timofte – 1.000 lei

* Rivium Galeria Mall – 500 lei

* I.M – 250 lei

* M.V – 200 lei

* Adrian Rusu – 100 lei

* Claudia Tomulescu – 100 lei

* Roxana Ropotă – 50 lei

* Mihai Chirica – 500 lei

* anonim – 1.000 lei

* Iulian Mocanu – 100 de ei

* I.D – 200 lei

* TED Construct – 2.000 lei

* anonim – 100 lei plus haine

* Zălaru D-tru şi Coca – 400 lei (pentru familia Aanei)

* Radu Baranai – 100 lei

* Camelia Gavrilă – 1.000 lei

* M. (ieşeancă) – 2.000 lei plus haine

* Corneliu Niţulescu – 600 lei

* Gh. Claudiu Pupăzan – 50 lei

* Anonim – 500 lei

* Gabriel Mardarasevici – 3000 lei

* anonim – 500 lei

* anonim – 800 lei

* Antibiotice SA – 2.500 lei

* Felix Hrestic – 500 lei

* Iulia Lazăr – 100 lei

* Constantin Semenov – 50 lei

* Doru Pănescu – 1.000 lei

* Cristian Stanciu (FEG) – 1.500 lei

* Sorin Moisă – 1.500 lei

* Maricel Popa – 1.000 lei

* Costel Adăscăliţei – 500 lei

* anonim – 500 lei

* Petru Movilă – 1.000 lei

* Adriana Săvescu (pens.) – 500 lei

* anonim – 200 de lei

* USLIP Iaşi – 82 cutii bomboane

* Viorel Blăjuţ – 3.000 lei

* Marian Şerbescu – 500 lei. 

FOTO: Dan LUCA

Comentarii