(FOTO) Vremea a stricat socotelile meşterilor de la târgul de ceramică

luni, 02 iulie 2018, 01:49
3 MIN

După două zile de ploi, duminică au lăsat din preţuri şi au reuşit să aibă vânzări bune.

Sute de ieşeni au ajuns ieri în Parcul Copou la cea de a XXXVI-a ediţie a Târgului naţional de ceramică CUCUTENI 5000. Chiar dacă târgul a început de vineri, cei mai mulţi dintre comercianţi nu au prea putut să-şi vândă produsele vineri şi sâmbătă din cauza vremii ploioase. Astfel, aceştia au mai lăsat duminică din preţuri, în speranţa că vor reuşi să vândă, până seara, o parte dintre produsele aduse.

Deşi comerciaţii spun că au mai lăsat din preţuri, unii ieşeni cred că o parte dintre produse le depăşesc bugetul. „Nu am cumpărat decât o oală pentru sarmale. Aş mai fi vrut să cumpăr şi nişte boluri frumoase, dar sunt un pic cam scumpe“, se plânge o ieşeancă.

Unul dintre comercianţi, venit din zona Maramureşului, este mulţumit totuşi de ce a reuşit să vândă. „Nu am venit cu foarte multe produse, şi chiar dacă vineri şi sâmbătă am stat mai mult la adăpost din cauza ploii, de azi-di­mi­neaţă (n.r. – duminică) am reuşit să vindem mai bine de jumătate. Ne bucurăm de cât este, şi poate ţine Dumnzeu cu noi şi e vreme frumoasă până diseară“.

La câteva tarabe distanţă, comercianţii veniţi din Botoşani sperau să vândă mult mai mult. Vremea rea le-a stricat însă planurile. „Mai lăsăm şi noi din preţ, mai negociem. Ne uităm şi noi după oameni. E greu acum de bani pentru toată lumea“, spune o femeie în timp ce împachetează o vază pentru o clientă.

La târg au participat meşteri din cele mai importante centre de olărit din ţară, având ca invitaţi meşteri olari din România, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina.

Târgul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

La ediţia din acest an au fost prezenţi meşteri din Bistriţa, Cătămărăşti Deal şi Dorohoi – Botoşani, Braniştea – Galaţi, Corund şi Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voineşti, Iaşi, Baia Mare – Maramureş, Româna-Balş şi Vădastra – Olt, Marginea – Suceava, Horezu, Lungeşti – Vâlcea, Măldăeni – Teleorman, precum şi din Chişinău, Nisporeni, Drochia, Iurceni – Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi – Ucraina.

Vineri şi sâmbătă, târgul a fost deschis până la ora 22.00, chiar dacă unii dintre comercianţi au preferat să închidă mai repede. Duminică, târgul de ceramică s-a încheiat oficial la ora 21.00.

Comentarii