GALERIE FOTO Locul din Iași de unde începe o călătorie de 200 de ani înapoi în timp

luni, 07 februarie 2022, 12:59
1 MIN
 GALERIE FOTO Locul din Iași de unde începe o călătorie de 200 de ani înapoi în timp

Dacă aveți drum prin centrul târgului, puteți merge pe Ulița Mare, cu feluritele ei dughene, unde negustorii vă îmbie cu tot felul de produse din partea locului sau aduse din țări străine, iar meșteșugarii, cu priceperea lor pentru confecționarea lucrurilor de care ați putea avea nevoie. Să nu vă faceți probleme că nu aveți cum să plătiți: un zaraf vă schimbă imediat banii sau aurul. 

Atmosfera de pe străzile Iașului de acum 200 de ani a fost reconstituită într-o expoziție permanentă amenajată în sălile de la parterul Muzeului Municipal „Regina Maria”. Vă va însoți un ghid foarte prietenos, care vă va spune povestea fiecărei bresle, a fiecărei străzi, a obiceiurilor epocii. 

Ca să nu vă rătăciți, o machetă foarte detaliată a vechiului târg vă întâmpină la intrare. La ea au lucrat timp de câteva luni cei de la Facultatea ieșeană de Arhitectură, în colaborare cu mai mulți istorici ieșeni. Regăsim astfel clădiri care nu mai sunt, precum turnul clopotniță al Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi, sau construcții care arată altfel decât azi: Palatul Administrativ și Biserica Sf. Nicolae Domnesc.

Deși foarte densă pentru ochii vizitatorilor, macheta va mai fi completată pe parcurs, inclusiv sub formă interactivă – am aflat de la unul dintre cei care au contribuit la realizarea proiectului. „A fost un consiliu științific din care au făcut parte Cătălin Turliuc, Laurențiu Rădvan, Marius Chelcu, Vasile Cotiugă, Senica Țurcanu, Mircea Ciubotaru, Ina Chirilă și Aurica Ichim”, ne-a spus profesorul Vasile Cotiugă.

El a adăugat că proiectul nu se oprește aici și va continua cu amenajarea în același stil a altor încăperi ale Muzeului Municipal.

Comentarii