Gaz pe foc la Poli Iaşi: Pancu l-a lăsat acasă pe Andrei Cristea

vineri, 06 noiembrie 2020, 02:43
8 MIN
 Gaz pe foc la Poli Iaşi: Pancu l-a lăsat acasă pe Andrei Cristea

 

 

Căpitanul de echipă al Politehnicii nu va bifa nici în această săptămână meciul 400 în Liga I deoarece nu face parte din lotul cu care va fi abordat meciul de la Voluntari

 

Inconştienţă în Copou: deşi Politehnica este atacată din toate părţile, personalităţi esenţiale, care ar trebui să facă scut pentru apărarea clubului, intră în conflict, spre satisfacţia “cârtiţelor” care sapă din greu echipa. Ieri au răbufnit public tensiunile mocnite existente între antrenorul Daniel Pancu şi căpitanul de echipă, Andrei Cristea: tehnicianul nu l-a convocat pe golgeterul echipei la meciul de sâmbătă, de la Voluntari. Controversata decizie vine după ce Pancu turnase gaz pe foc şi duminica trecută. Antrenorul l-a păstrat rezervă pe Cristea la partida cu Viitorul şi i-a stricat astfel posibilitatea aniversării meciului cu numărul 400 în Liga I. Totodată, şi planurile conducerii, care pregătise câteva surprize pentru a celebra momentul, au fost anulate. Cristea nu s-a abţinut şi a replicat dur, public: “Sunt dezamăgit, dezgustat, nu meritam un astfel de tratament”.

Pancu a nu a contraatacat, explicându-şi decizia calm, într-o conferinţă de presă: “E o decizie bazată strict pe forma lui sportivă. Este legată de motivaţie, de entuziasmul lui din acest moment. La mine, lucrurile sunt clare. Toţi jucătorii, indiferent de vârstă sau valoare, sunt trataţi egal. Am considerat că după antrenamentele din această săptămână nu e fericit. Dacă îţi lipsesc motivaţia şi entuziasmul, stai acasă câteva zile, te odihneşti, îţi revii şi apoi te întorci încărcat la stadion. Sper să-şi revină cât mai reoede, să se antreneze, să fie la capacitatea lui maximă, să fie liderul vestiarului şi nu am nicio problemă”. Antrenorul a dezvăluit că lucrurile puteau fi şi mai grave, prezentând un episod din intimitatea clubului: “Luni luasem decizia să renunţ la el, deoarece, cu trei zile înaintea meciului cu Viitorul a părăsit antrenamentul fără să-mi spună. I-am trimis mesaj pe telefon, pentru a rămâne acel mesaj. Apoi, am avut o discuţie în care am aflat că a fost o lipsă de comunicare din partea doctorului (n.r. – Cristea l-a a anunţat pe acesta că s-a lovit, medicul i-a spus să se ducă la vestiar să-şi pună gheaţă, dar nu l-a anunţat şi pe antrenor), care nici nu mai e acum la echipă. Am acceptat explicaţia, pentru că e Andrei Cristea, un jucător special, o emblemă, nu-i ia nimeni faptele extraordinare pentru Iaşi”.

Decizia a împărţit clubul în două. În ciuda argumentelor pe care le-a prezentat, Pancu e criticat de mai toată lumea. Primul reproş este legat de faptul că nu ştie să comunice cu Andrei Cristea, aşa cum au făcut alţi foşti antrenori, pentru a-l pune în continuare în valoare pe un fotbalist exponenţial, care are şi în acest sezon cifre bune: patru goluri şi două pase decisive. Asta mai ales că Andrei Cristea, chiar dacă are personalitate şi capricii, nu este un jucător problemă de genul Lupu sau Sergen, pe care magistrul lui Pancu, Mircea Lucescu, i-a strunit, în ciuda vieţii lor foarte agitate. Apoi, se pune pe tapet şi aceea că, spre deosebire de alţi antrenori, şeful băncii tehnice ieşene nu ia în calcul faptul că unii jucători experimentaţi trebuie înţeleşi că la antrenamente: nu trag tot timpul din greu, pentru a fi mai proaspeţi în joc. Pancu este pus la zid şi pentru că blochează un moment istoric pentru Cristea şi pentru Iaşi, dar şi pentru gestul de luni: un antrenor nu poate da afară jucători fără acordul conducerii!,Mai ales că motivul era banal. Nu în ultimul rând, acţiunea lui Pancu a dat apă la moară celor care au interesul de a destabiliza un club aflat într-un echilibru precar. Lucru de care antrenorul e conştient! “Am impresia că sunt prins într-un conflict între cei care acum sunt la club şi cei care au fost. Eu n-am nicio vină. Îmi doresc unitate şi pace, nu vreau să fiu prins în astfel de discuţii” a punctat Pancu. Acesta a explicat şi înjurătrile adresate duminică, atunci când a picat nocturna, spre tribuna oficială a stadionului din Copou, unde stătea şi primarul Mihai Chirica: “N-au fost la adresa niciunei persoane. A fost o răbufnire a frustrărilor pe care le-am acumulat. E o discrepanţă uriaşă între modul în care arată Iaşul, măreţia lui şi modul în care arată echipa de fotbal, care ar trebui să fie oglinda oraşului”.

Pe de altă parte, susţinut aproape unanim, până şi de cei care nu-l agrează, în privinţa contextului în care a fost pus înaintea meciului 400, Cristea are şi el parte de critici. Astfel, au fost puse pe tapet conflictele pe care simbolul Politehnicii de după 1989 le-a avut cu mulţi antrenori, dar mai ales faptul că a escaladat mult tensiunile, prin declaraţiile pe care le-a dat.

Preşedintele Politehnicii, Ciprian Paraschiv, şi-a exprimat încrederea că lucrurile vor reintra repede în normal între cei doi. “Sunt mâhnit de micile probleme apărute între cei doi stâlpi ai vestiarului, mai ales într-un moment greu, dar am încredere că lucrurile nu sunt aşa de grave şi că se va reintra rapid în normal. Ambii trebuie să fie conştienţi că doar uniţi vom fi puternici şi că Politehnica e mai importantă decât orice: principii rigide, orgolii, capricii”.

Partida dintre FC Voluntari şi Politehnica, de sâmbătă, va începe la ora 14:30. (Ovidiu MINEA)

 

Programul etapei a X-a din Liga I

Vineri (6 noiembrie): Astra Giurgiu – Academica Clinceni (ora 17:00), CSU Craiova – Chindia Târgoviște (21:30).

Sâmbătă (7 noiembrie): FC Voluntari – Politehnica Iași (14:30), Sepsi Sfântu Gheorghe – FC Hermannstadt (17:00),FCSB – FC Botoșani (21:30).

Duminică (8 noiembrie): FC Argeș – CFR Cluj (18:00), FC Viitorul – Dinamo (21:00).

Luni (9 noiembrie): UTA – Gaz Metan Mediaș (20:30).

 

Clasament

1.Craiova      9          8          0          1          14-4   24 (^12)

2.FCSB         9          7          0          2          24-9   21 (^9)

3. CFR           9          5          3          1          10-5   18 (^3)

4. Sepsi         9          4          3          2          12-8   15 (^3)

5. UTA           9          3          5          1          10-8   14 (^2)

6. Viitorul       9          3          4          2          15-13 13 (-2)

7. Clinceni     9          3          4          2          8-6     13 (-2)

8. Botoşani    9          3          2          4          14-13 11 (-1)

9. Chindia     9          3          2          4          5-7     11 (-1)

10.Mediaş     9          3          1          5          12-13 10 (-2)

11.Voluntari  9          3          1          5          10-13 10 (-5)

12.FCH          9          2          4          3          10-14 10 (-2)

13.Poli Iaşi    9          3          0          6          11-24 9 (-6)

14.FC Argeş 9          2          2          5          9-15   8 (-7)

15.Dinamo    8          1          2          5          7-11    5 (-7)

16.Astra         8          1          1          6          9-17   4 (-11)

Golgeteri: Man, Tănase  (FCSB) – 7 goluri; Koljic (Craiova) -6; A.Cristea (Poli Iaşi), Cicâldău (Craiova), Luckassen (Viitorul), Keita (Botoșani), Dumitru (Mediaș) – 4.

 

 

 

Comentarii