De Business

Punem punctul pe știi

Gigantul Delphi transferă la Iaşi o parte din activităţile fabricii din UK

Compania din Marea Britanie are 500 de angajaţi şi va fi închisă până în 2020.

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Gigantul Delphi transferă la Iaşi o parte din activităţile fabricii din UK

Cea mai puternică firmă din judeţ, Delphi Diesel Systems, a anunţat că va extinde activitatea fabricii din Iaşi. Furnizor de soluţii avansate de propulsie pentru producătorii de autovehicule, transferă la Iaşi o parte din activităţile fabricii din Sudbury (Marea Britanie), deoarece compania, care are în prezent 500 de angajaţi, va fi închisă treptat până în 2020. 

Motivul acestui transfer ar fi acela că la Iaşi costurile de operare sunt mai mici. Relocarea activităţilor este iniţiată într-un context în care companii precum HanesBrands, Rieker, Nestle părăsesc România invocând tocmai costurile ridicate. La nivel global, Delphi Technologies are circa 19.000 de angajaţi, din care 2.011 sunt la Iaşi. Delphi a depăşit pentru prima dată pragul de 2 miliarde de lei la cifră de afaceri, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe. În anul 2017, producătorul de piese şi accesorii pentru autovehicule a avut afaceri ce în creştere cu aproape 100 de milioane de lei faţă de 2016 şi un profit net de 195,4 milioane de lei.

Totodată, fabrica aflată în comuna Miroslava a redevenit cel mai mare angajator din judeţ. În 2017, Delphi Technologies, cu circa 5.000 de ingineri, s-a desprins din compania americană Delphi Automotive, devenind o societate comercială independentă, evaluată atunci la 4,5 miliarde de dolari la bursa de valori din New York. În România, Delphi operează din 1997, ajungând la circa 8.000 de angajaţi în 4 fabrici – Miroslava (Iaşi), Sânnicolau Mare (Timiş), Ineu (Arad) şi Moldova Nouă (Caraş-Severin). În urmă cu un an, compania americană Delphi Packard, producător de componente auto, a anunţat că va închide fabrica din oraşul Moldova Nouă, unde producea sisteme de distribuţie electrică şi electronică şi în care lucrau 698 de persoane, din cauza lipsei de personal. În Iaşi, Delphi Technologies are o fabrică pentru pompe de înaltă presiune şi injectoare pentru industria auto. Pe site-urile cu anunţuri de angajare observăm faptul că firma de la Miroslava scoate pe piaţă locuri noi de muncă. Ultimele anunţuri sunt făcute pe 10 februarie, pentru posturile de controlori de calitate şi sortatori manuali. Candidatul ideal trebuie să fie „serios şi dornic de afirmare”, însă nu este obligatorie experienţa. Compania promite de asemenea şi un pachet salarial motivant şi transport gratuit. Astfel că ieşenii care sunt interesaţi de un loc de muncă la compania americană pot cere mai multe informaţii la numărul de telefon: 0232.309.031 (departament HR).

De asemenea, ţinând cont de faptul că o parte din activitatea din Londra se relocă la Miroslava, există şanse să se facă angajări şi pentru cei cu studii superioare, în firmă lucând şi ingineri automatişti, ingineri de proces sau tehnicieni mecanici. Cei cu studii medii, fără experienţă, sunt incluşi într-o serie de programe intensive de training pentru a învăţa produsele, procesele tehnice de producţie şi de calitate. Fabrica Delphi de la Miroslava se intinde pe o suprafata de aproximativ 16 hectare, concesionate pe o perioada de 49 de ani.

Comentarii