Numărul nou-născuţilor prematur sau cu malformaţii rămâne ridicat

Gravide care merg prima oară la medic când trebuie să nască

vineri, 10 mai 2019, 01:49
3 MIN
 Gravide care merg prima oară la medic când trebuie să nască

Scăderea numărului de naşteri cu care se confruntă România în ultimii ani se reflectă şi în maternităţile ieşene, însă medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“ spun că se observă şi o scădere a numărului de copii care vin pe lume cu diverse malfor­maţii.

 

 

 

Cu toate acestea, îngrijorător este în continuare faptul că există mame care nu se prezintă la niciun control pe toată durata sarcinii, ceea ce face ca malformaţiile să nu poată fi depistate la timp.

„Recomand gravidelor să fa­că măcar consultaţiile obligatorii pe perioada sarcinii pentru că în continuare există sarcini neurmărite, nici măcar de către medicul de familie. Am auzit mame care spuneau că, «dacă ceilalţi copii nu au avut nimic, acum de ce să mă duc la medic?» Astfel, ajung copiii să se nască cu patologie malformativă. Mamele trebuie să înţeleagă că pe perioada sarcinii trebuie să meargă la medic“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la unitatea medicală.

Astfel, de la începutul acestui an au existat mai multe cazuri de nou-născuţi cu malformaţii congenitale, de cord sau renale, prematuri foarte mici, de 400 – 600 de grame cu probleme respiratorii, din cauza nedezvoltării complete, o parte dintre aceştia neureşind din păcate să lupte pentru a trăi.

„Nu au mai fost atât de mulţi cum erau cândva, când erau 75 -80 de copii pe 65 de paturi, însă am avut foarte mulţi prematuri foarte mici, iar din păcate doi dintre ei s-au pierdut. Noi ne străduim aici foarte mult, însă depinde cum răspund şi ei la tratament. Am remarcat că au fost multe cazuri, cinci-şase copii în trei săptămâni cu malformaţii renale, diagnosticaţi înainte de naştere, ceea ce a fost foarte bine pentru că acest diagnostic poate îmbu­nă­tăţi evoluţia ulterioară a copilului“, a completat medi­cul ieşean.

În cazul acestor co­pii a fost vorba despre hidro­ne­froză bilaterală, care constă în acumularea de urină în rinichi „în urma încetinirii ritmului de scurgere a acesteia către vezica urinară“, rinichii dilatându-se şi fiind nevoie ca bebeluşii să fie operaţi.

Spe­cia­listul a mai explicat că, dacă o malforma­ţie este descoperită din timp, se poate interveni chirurgical, şi astfel copilul poate să aibă o viaţă normală.

„Pe aceşti copii imediat îi preluăm, îi urmă­rim, apoi reţeaua de nefrologie a Spitalului de Copii continuă urmărirea şi dacă este nevoie de operaţie, se intervine. La Iaşi este o echipă de medici chirurgi pediatri care se ocupă cu succes de această patologie renală. Din păcate, nu se identifică niciodată cauzele unei patologii malformative, foarte rar poţi să spui că în antecedente au fost malformaţii sau mediu toxic. Im­portant este că medicii obste­tricieni reuşesc în proporţie de 85-90% să pună diagnostic antenatal, şi asta este extraordinar pentru că sunt malformaţii care au rezolvare“, a mai explicat prof. dr. Maria Stamatin.

Conform datelor de la Institutul Naţional de Sta­tistică (INS), anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani, scăderea fiind una constantă, dacă în 2011 se năşteau 180.000 de copii, în 2018 au fost înregistrate 173.000 de naşteri.

În Iaşi, la cele două maternităţi de stat, „Cuza Vodă“ şi „Elena Doamna“ s-au născut anul trecut aproximativ 7.300 de co­pii, numărul fiind unul asemă­nător cu cel din anii trecuţi, existând doar o scădere uşoară.

Mai exact, în 2018 la Mater­nitatea „Cuza Vodă“ au venit pe lume 6.442 de copii, în 2017 s-au născut 6.668 de copii, iar în 2016 numărul lor a fost de 6.333. La Maternita­tea „Elena Doamna“, în 2018 s-au născut 912 copii, iar în 2016, naşterile au fost în nu­măr de 995.

Comentarii