Greenpeace, DeClic şi Agent Green organizează un protest pe 3 noiembrie

vineri, 04 octombrie 2019, 12:17
3 MIN
 Greenpeace, DeClic şi Agent Green organizează un protest pe 3 noiembrie

Activiştii de mediu din cadrul organizaţiilor Greenpeace România, DeClic şi Agent Green anunţă organizarea Marşului pentru Păduri, în data de 3 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra distrugerii pădurilor din România, precum şi pentru a cere demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

"Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România! Dacă lucrurile continuă aşa, în câţiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat şi patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa şi speciile rare cu care am convieţuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine şi goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piaţa neagră şi fenomenul corupţiei cu miliarde de lei smulse din moştenirea noastră comună. Aceste câştiguri murdare nasc violenţă, dezbină comunităţi şi plantează neîncredere în ţesutul social", avertizează cele trei organizaţii.

Protestul din data de 3 noiembrie va avea loc începând cu ora 18:00, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Pe lista revendicărilor solicitate de către protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.

"Din codrii care acopereau cândva peste 80% din teritoriul României au mai rămas doar frânturi, dar chiar şi aşa tot mai găzduim două treimi din pădurile virgine ale Europei şi cele mai numeroase populaţii de urşi, lupi, râşi şi alte animale încă nedispărute de pe continent. În loc să fie protejate, le este distrus habitatul prin exploatări abuzive, iar politicienii votează pentru vânarea lor. Cerem demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş! Ministrul Pădurilor trebuie să răspundă pentru incapacitatea sa de a opri distrugerea pădurilor României şi pentru lipsa de voinţă în implementarea unui sistem automat de protecţie. Amânarea repetată a îmbunătăţirii SUMAL îl face complice la dezastrul ecologic şi la furtul din bunul public. Vrem ca revendicările de mai sus să fie priorităţi zero pentru orice nou ministru al Pădurilor. Pentru că nu mai avem nicio aşteptare de la autorităţile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marş pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reuşit să obţinem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, am impus operaţionalizarea primei versiuni a SUMAL, am documentat şi introdus zeci de mii de hectare în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, am salvat sanctuare naturale în pericol şi am pus reflectorul pe tăierile ilegale din judeţele cele mai afectate de mafia lemnului", se arată în comunicatul citat.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii