Grozăvie prin apel video: a dat foc apartamentului în care locuia fosta soţie împreună cu 6 copii

sâmbătă, 23 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 Grozăvie prin apel video: a dat foc apartamentului în care locuia fosta soţie împreună cu 6 copii

Mânios foc pe fosta soţie, împreună cu care avea nouă copii, un ieşean a găsit o metodă condamnabilă de a se răzbuna. A incendiat apartamentul în care femeia locuia împreună cu şase dintre copii. Iar în momentul în care a dat foc hainelor dintr-un dulap, şi-a sunat victima, căreia i-a arătat, prin apel video, cum se răzbună pentru presupusele ei infidelităţi conjugale.

A părăsit apoi apartamentul, fără să facă nimic ca să stingă focul. Câteva ore mai târziu, şi-a sunat şi fiica mai mare, căreia i-a comunicat că mai trebuie să incendieze “două locaţii”, după care îi va ucide mama.

Bărbatul a fost trimis în judecată, pentru distrugere şi ameninţare anul trecut, la începutul lunii decembrie. Cu aproape o lună înainte, incendiase cu intenţie, după cum avea mai târziu să declare şi în faţa magistraţilor, apartamentul Asociaţiei “Glasul Vieţii”, în care locuiau soţia acestuia şi şase din cei nouă copii ai cuplului. Anchetatorii au aflat că cei doi soţi erau împreună de 27 de ani, iar de trei ani erau căsătoriţi.

Soţia lui N.C.C lucrează la Asociaţia „Glasul Vieţii”. Pentru că femeia se confruntă cu o situaţie financiară precară, în 2019, asociaţia i-a pus la dispoziţie un apartament mobilat, în care să locuiască împreună cu familia. Doi ani mai târziu, în 2021, “soţii s-au despărţit în fapt din cauza că inculpatul consuma băuturi alcoolice şi cheltuia banii la jocurile de noroc”, aveau să afle judecătorii, iar pe fondul neînţelegerilor provocate de violenţa domestică şi a consumului de alcool, a fost emis un ordin de protecţie faţă de inculpat, care a fost în vigoare până la jumătatea anului 2022.

La un an după separarea celor doi soţi, bărbatul a revenit la locuinţă. Iar într-o dimineaţă, după ce a băut lichior şi mai multe doze de bere, “în jurul orelor 10:00-11:00, inculpatul a dat foc cu bricheta hainelor ce se aflau în dulapul dintr-unul din dormitoare, după care a sunat-o pe soţia sa într-un apel video şi i-a arătat ceea ce a făcut. După ce a închis apelul, a dat foc şi unui dulap din sufragerie, împreună cu obiectele ce se aflau în acesta”, au notat anchetatorii.

O vecină a sunat la 112 şi a anunţat incendiul. La sosirea pompierilor, focul arsese două uşi şi un geam, mobilă, televizorul şi mai multe haine, iar în întregul apartament erau degradate uşile, tencuiala şi zugrăveala, din cauza fumului. “Tencuiala de pe pereţi este dată jos până la zidărie, iar pe pardoseală se regăseşte molozul rezultat din urma degradării pereţilor şi mai multe articole vestimentare carbonizate”, au consemnat reprezentanţii ISU. Aceştia au stabilit că incendiul a pornit din dormitor şi că “restul încăperilor, respectiv holurile, balcoanele, cele două băi, două dormitoare şi sufrageria nu au fost atinse de focar, însă au fost aproape complet acoperite cu funinginea provenită de la incendiu, aducând în stare de nefolosinţă bunurile ce se aflau în apartament”. Ca şi apartamentul, mobilierul aparţinea tot Asociaţiei “Glasul Vieţii”.

La 2 – 3 ore de la incendierea apartamentului, bărbatul şi-a sunat fiica şi i-a cerut “să-i transmită mamei sale faptul că mai are încă două locaţii pe care vrea să le incendieze şi apoi urmează să o omoare pe aceasta din urmă”, spunând că „îi va băga cuţitul în gât”.

În faţa anchetatorilor, N.C.C. a recunoscut incendierea, dar a spus că nu-şi aminteşte de ameninţare. Îşi amintea, în schimb, că s-a reîntors seara, la apartament, ca să vadă ce pagube a produs. Acolo s-ar fi întâlnit cu fiul lui cel mare, care i-a spus să stea pe loc şi să se predea. La scurt timp, la faţa locului au ajuns organele de poliţie, care l-au condus la Institutul de Psihiatrie Socola, unde a rămas câteva zile.

“Fapta a fost săvârşită cu intenţie direct raportat la apartamentul în care inculpatul locuia şi bunurile din acestea şi indirectă, faţă de posibilitatea propagării focului, inculpatul acceptând producerea consecinţelor şi neluând nicio măsură de stingere a incendiului declanşat, lăsând la voia hazardului desfăşurarea ulterioară a evenimentului”, a observat instanţa Judecătoriei Iaşi.

“Se observă că inculpatul are o totală lipsă de respect faţă de bunurile altor persoane şi chiar faţă de bunurile proprii (…).Având în vedere modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunii de distrugere, instanţa reţine că este vorba despre o faptă ce prezintă un caracter brutal, violent, acţionând împotriva bunurilor persoanei, de natură să genereze un puternic sentiment de insecuritate socială, motiv pentru care necesită o reacţie promptă şi fermă din partea puterii judecătoreşti, aptă să echilibreze balanţa periculozităţii şi samavolniciei inculpatului”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Comisia de expertiză medico-legală a ajuns la concluzia că bărbatul “suferă de tulburare de personalitate de tip disocial, fără să recomande luarea unei măsuri de siguranţă”. Şi, pentru că în timpul examinării bărbatul a declarat că obişnuieşte să consume aproximativ 1-2 litri de vin pe zi, specialiştii medico-legali au apreciat că acesta subestimează cantităţile ingerate şi efectul lor nociv, aşa că au recomandat şi “interzicerea consumului de băuturi alcoolice”. Pentru că şi-a recunoscut fapta şi a beneficiat de o reducere a pedepsei, magistraţii l-au condamnat pe bărbat 2 ani, o lună şi 10 zile închisoare şi i-au interzis pe o durată de un an să comunice cu soţia sau, sau să se apropie de acesta la mai puţin de 50 de metri. În plus, instanţa l-a obligat la plata a 29.000 euro daune materiale pentru distrugerile provocate şi a încă unei sume de o mie de euro, daune materiale pe care trebuie să le plătească soţiei.

Cum legea îi dădea dreptul să conteste sentinţa Judecătoriei, bărbatul a făcut-o, iar dosarul a ajuns acum pe masa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi care ieri i-au respins acţiunea definitiv, ca nefondată. 

 

Comentarii