Grozavu şi ai lui în rol de Moş Crăciun pentru FCSB. Cadouri multe oferite, eşec în faţa a 10 000 de oameni şi vacanţă pe loc de baraj

miercuri, 20 decembrie 2023, 02:50
7 MIN
 Grozavu şi ai lui în rol de Moş Crăciun pentru FCSB. Cadouri multe oferite, eşec în faţa a 10 000 de oameni şi vacanţă pe loc de baraj

Politehnica Iaşi – FCSB 1-3 (1-2), în etapa a XXI-a a Ligii I de fotbal

 

Politehnica: Lung – Martac (’66 V. Ilie), Samayoa, Ispas, Ştefanovici – Bordeianu (’90^3 Hrib), Marchioni, Roman, Jatoba (’66 F. Ilie) – R. Ion (’74 A. Dumitru), Buş (’66 Gheorghiţă).

Antrenor: Leo Grozavu.

FCSB: Târnovanu – Ov. Popescu (’46 Pantea), Ngezana (’40 Haruţ), Dawa, Radunovic – Lixandru, Şut, Olaru – Băluţă (’86 Radaslavescu), Oct. Popescu (’46 C. Ganea), F. Coman (’90^1 Pandele).

Antrenor: Elias Charalambous.

Cartonaşe galbene: Buş (’56), Jatoba (’65), V. Ilie (’82), Samayoa (’83) – Coman (’73).

Arbitri: Iulian Călin; Vladimir Urzică, Ionel Dumitru.

 

0-1, min. 16: Băluţă a profitat de eroarea lui Jatoba, care a preluat spre poarta proprie, i-a luat faţa brazilianului şi a înscris de la 11 metri, din careu;

1-1, min. 26: R. Ion, cu un şut de la 15 metri, după o pasă a lui Roman;

1-2, min. 32: Coman a fost faultat în careu de Samayoa şi a transformat lovitura de la 11 metri acordată;

1-3, min. 83: Samayoa l-a faultat în careu pe Olaru, Coman a transformat.

 

Deşi Iaşul este, spre supărarea fanilor locali, un oraş cu multiple simpatii steliste şi „fecesebiste”, amintirile trecutului recent au umflat serios, aseară, pânzele celor care sperau că Poli poate să furnizeze o surpriză şi să treacă de liderul de necontestat al Ligii I, FCSB.

În ultima etapă din 2015, Poli a fost la un pas să sufle coroana de campion de pe fruntea bucureştenilor prin remiza albă de la Iaşi, echipa lui Gigi Becali, care avea nevoie de victorie pentru a cuceri titlul, fiind salvată însă de Oţelul Galaţi, învingătoare la Târgu Mureş.

În 2018, idolul Copoului, Andrei Cristea, a semnat o victorie care a schimbat numele campioanei din FCSB în CFR Cluj. Pe marginea acestui succes a curs multă cerneală, Becali spunând că dacă dădea o sumă de bani înainte de acel meci avea victoria garantată.

Iar dacă mai amintim şi de primul pas făcut pe banca lui Poli de cel mai iubit antrenor ieşean de după 1989, Ionuţ Popa, 1-0 în Ghencea, cu Steaua, în 2004, erau suficiente exemple în care Iaşul a întors teoria şi a tulburat trupe „roş-albastre”.

 

FCSB, în piuneze

 

Optimismul gazdelor era alimentat şi de faptul că multe echipe modeste, UTA şi Oţelul Galaţi, în campionat, FC U 1948 Craiova, în Cupă, au învins pe FCSB (gălăţenii chiar pe Arena Naţională) în acest sezon, în care bucureştenii au făcut şi alte boroboaţe.

În plus, Poli, cu un stadion plin în spate, avea nevoie obligatoriu de punct(e) pentru ca savoarea poveştilor de iarnă, de la gura sobei, să nu fie afectate de răcoarea locurilor de baraj, iar oaspeţii erau în piuneze: fără multe piese de bază, precum Djokovic, Compagno, Rotariu, Miculescu, Creţu şi cu trei locuri libere pe banca de rezerve, unde a apărut şi un necunoscut, Pandele.

 

O primă repriză a oaspeţilor

 

Optimismul ieşenilor s-a făcut praf repede, după ce Bordeanu (’8) l-a încercat pe Târnovanu. Lung a prins şutul lui Coman din lovitură liberă (’15), dar a fost învins peste un minut de Băluţă, care a primit un cadou de la Jatoba. Neprezentarea gazdelor nu a fost reliefată de scorul de pe tabelă doar pentru că portarul ieşenilor a parat şuturile lui Băluţă (’18) şi Coman (’24), care scăpaseră singuri. Poli a avut şansa de a egala la prima ocazie, prin Ion (’26), însă FCSB a replicat după doar şase minute, când şi Samayoa a făcut-o pe-a Moş Crăciun: guatemalezul a oferit în dar un penalty, acordat după analiza din camera VAR (Călin cosiderase că faultul, stupid, a fost în afara careului) şi transformat de Coman. Iaşi a încercat egalarea prin Buş (’37 – şut din unghi, respins de Târnovanu) şi Bordeianu (‘45^2 – pe lângă, de la 25 de metri), însă scorul pauzei a rămas 1-2, mai aproape de realitatea din teren.

 

Ce schimbări ai făcut, Leo?

 

După odihnă, Poli a mai echilibrat meciul, care a mai scăzut la capitolul ritm şi număr de ocazii. Coman a trimis pe lângă poartă în minutul 54, Jatoba a şutat slab de la 12 metri (’63), iar Lung şi-a mai salvat o dată echipa la şutul lui Băluţă (’64). Total surprinzător, la 1-2, când Poli forţa egalarea, Grozavu a băgat un debutant de 15 ani (V. Ilie), un puşti de 21 de ani (Gheorghiţă) şi un stoper (F. Ilie) în duelul cu liderul campionatului, iar apoi un alt puşti (Dumitru), de 19 ani! Firesc, după ce Roman a avut o execuţie personală, parată de Târnovanu (’75), Iaşi a căzut. Lung a mai salvat o dată în faţa lui Băluţă (’76), însă peste şapte minute a fost învins iarăşi de la punctul cu var, de Coman, după un nou penalty provocat aiurea de Samayoa.

Astfel, FCSB a trecut fără probleme de o trupă care a mai introdus în prelungiri un jucător de 18 ani, Hrib.

 

Lista neagră la Poli

 

^ Luis Phelipe, care a fost vândut cu 200 000 de euro plus TVA lui FCSB, nu a jucat aseară, deşi brazilianul era apt. Harrison, accidentat, a lipsit şi el.

^ Poli nu a mizat în meciul cu FCSB pe Jankov, Vojtus, Belu, Itu şi A. Ciobanu, care nu mai intră în vizorul lui Grozavu. Antrenorul vrea să se despartă în această iarnă de cei cinci, dar şi de Vaşvari, care a fost scos de pe lista A de mai mult timp, el nemaiavând astfel drept de joc, precum şi de A. Dumitru.

^ Abia luat la echipa mare, Vlad Constantin Ilie, care împlineşte 16 ani în aprilie 2024, a debutat în Liga I. În schimb, tinerii din propria pepinieră pe care Grozavu îi ţine sub comandă de mai bine de un an, Farcaş şi Hrib, au rămas şi aseară pe bancă, în cazul primului, sau a intrat în prelungiri. Rezerve neutilizate la gazde au mai fost Ailenei, Katanec şi Tincu.

 

10 000 de spectatori, peste 60 000 de euro în conturile clubului

 

^ La meci au asistat 10 121 de spectatori. Poli, care are circa 2 600 de abonaţi, a vândut circa 7 500 de bilete, care au adus peste 60 000 de euro.

^ Fotbaliştii oaspeţilor, în frunte cu Florinel Coman şi ex-ieşeanul Târnovanu, precum şi conducătorul FCSB, Mihai Stoica, au fost primiţi cu simpatie în Copou.

^ Ngezana a fost înlocuit după ce s-a lovit la cap la un duel cu Buş. Fundaşul oaspeţilor a suferit o comoţie, iar în pauză a fost dus de o ambulanţă la spital.

^ Observatorul de arbitri Ioan Costin Toma (Piatra Neamţ) a oficiat pentru ultima dată în carieră, el retrăgându-se din cauza vârstei.

^ Lovitura de start a fost dată, simbolic, de un antrenor de la Centrul de Copii şi Juniori, Adi Cotan.

 

Grozavu a taxat pe toată lumea: conducere, jucători, arbitru

 

Antrenorul gazdelor a criticat decizia conducerii clubului de a vinde jucători înainte de a se închide campionatul, trimitere la Luis Phelipe, atitudinea unor jucători, care „au venit în vacanţă la Iaşi”, dar şi arbitrajul. Grozavu a spus că penaltiurile FCSB au fost uşor acordate şi că în Anglia acestea nu se dădeau, chiar dacă a recunoscut că intrările au fost neglijente. „Noi am avut penalty-uri clare şi nu ni s-au dat. E convenabil să avantajezi echipa mai puternică” a mai menţionat tehnicianul.

 

Declaraţiile tehnicienilor

 

Leo Grozavu: „În condiţii normale, FCSB avea un meci dificil azi. Cadourile făcute au făcut însă diferenţa. Şi la primul gol, şi la penalty-uri… Sunt multe de discutat, dar prefer să mă abţin. Am terminat meciul cu cinci jucători under 21, dar prefer să joc cu tineri decât cu unii care spun că îi doare şi zic că-s fotbalişti după două călcâie. Pe Ispas l-am folosit stoper, pentru că are viteză bună, Samayoa nu trece prin cea mai bună formă”.

Elias Charalambous: „N-a fost uşor, pentru că am jucat după trei zile după un meci greu. Am făcut însă un meci bun şi ne-am impus. Trebuie să rămânem concentraţi şi după vacanţă pentru a câştiga campionatul. Drumul e lung, punctele se înjumătăţesc, mai avem mult de muncă”.

Comentarii