Guvernul mai înființează 60 de sinecuri care se vor transforma în pensii speciale: se suplimentează personalul MAE

joi, 17 februarie 2022, 09:23
1 MIN
 Guvernul mai înființează 60 de sinecuri care se vor transforma în pensii speciale: se suplimentează personalul MAE

Guvernul înființează 60 de noi posturi, din care 45 în străinătate, la MAE. Potrivit legii, ei vor beneficia de pensie specială. Numărul angajaților acestui minister va ajunge la 2.554. În 2013, la MAE lucrau doar 2.325 de persoane.

Pentru comparație, Singapore, care are un PIB cu circa 50% peste cel al României, are puțin peste 1.600 de angajați în serviciul extern. Finlanda, cu un PIB ușor peste cel al României, are 2.400 de angajați la Externe. Italia, cu un PIB de șase ori peste cel al României, are circa 3.500 e angajați la ministerul de Externe. În 2008, Italia avea 4.852 de angajați la Externe, dar i-a redus treptat.

Guvernul înființează 60 de noi posturi la MAE
Nota de fundamentare a acestei hotărâri de guvern nu are impact bugetar. Însă, în textul notei se arată că ar fi vorba de circa 1,7 milioane de lei pe lună, cheltuieli suplimentare, deci s-ar ajunge peste patru milioane de euro pe an.

MAE explică faptul că „este esențială asigurarea resursei umane necesare (în special în cadrul misiunilor diplomatice care sunt acreditate în zona Orientului Mijlociu, Asiei și nordului Africii), cât și a infrastructurii de procesare a unui număr crescut de vize, ceea ce presupune în anumite situații extinderea spațiilor destinate procesării cererilor de vize, identificarea și contractarea unor spații noi, alocarea de fonduri pentru achiziționarea de echipamente care să poată fi utilizate în scopul procesării numărului ridicat de cereri de vize la standardele impuse la nivelul Uniunii Europene”.

Mai mult, pe defapt.ro

Comentarii