Halucinant! Copiii agresaţi, lăsaţi de judecători lângă tatăl bătăuş pentru că nu se tem de el

marți, 10 august 2021, 01:57
3 MIN
 Halucinant! Copiii agresaţi, lăsaţi de judecători lângă tatăl bătăuş pentru că nu se tem de el

Mama lor s-a refugiat într-un centru al DGASPC. Magistraţii nu au îndoieli că cei trei copii au fost agresaţi şi totuşi i-au lăsat să meargă lângă tatăl lor deoarece o limitare a legăturilor „ar duce la afectarea iremediabilă a relaţiilor dintre aceştia“.

Magistraţii Judecătoriei par să se fi uitat la alt film în analiza unei solicitări privind emiterea unui ordin de protecţie. Deşi o mamă a trebuit să se interneze cu copiii în Centrul de Primire Urgenţe pentru Victimele Violenţei Domestice al DGASPC, iar fiica mai mare a spus clar în instanţă că refuză să se mai întoarcă acasă, judecătorii au apreciat că riscul unor noi agresiuni este redus, iar copiii vor să-şi vadă tatăl.

Pe 26 iulie, I.L. a cerut emiterea unui ordin de protecţie prin care să se interzică soţului său orice contact cu ea sau cu cei trei copii, ca şi obligarea acestuia de a preda poliţiei armele deţinute. Ea a arătat că bărbatul s-a manifestat violent faţă de ea şi copii, inclusiv folosind un cuţit. Desele conflicte conjugale au făcut-o pe femeie să plece de la domiciliul conjugal din Păuşeşti şi să se refugieze în centrul specializat al DGASPC, la sfârşitul lunii iunie. Femeia şi-a găsit între timp un loc de muncă la complexul ERA. În instanţă, fata mai mare, A.I.L., în vârstă de 15 ani, şi-a exprimat dorinţa fermă de a nu se mai întoarce acasă.

„După cum a rezultat din situaţia de fapt, starea conflictuală dintre părţi este una generală şi persistă de o lungă perioadă, iar la episoadele de violenţă fizică şi verbală au fost prezenţi şi implicaţi şi copiii minori ai părţilor. Aceste aspecte de fapt sunt confirmate de hotărârea reclamantei de a părăsi domiciliul conjugal şi de a cere sprijin, precum şi de demersurile întreprinse de a-şi căuta un loc de muncă pentru a nu mai fi nevoită să se întoarcă acasă. Conflictele şi certurile dintre părinţi au condus şi la afectarea relaţiei dintre tată şi copii, aceştia din urmă declarând că nu îşi doresc să se mai întoarcă acasă. De altfel, pârâtul nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru a-şi face apărări şi a contesta situaţia de fapt prezentată cu toate că a fost citat, aspect care prezumă recunoaşterea celor invocate prin prezenta de către pârât“, au reţinut judecătorii.

Cu toate acestea, decizia finală a fost cu totul alta. A fost emis un ordin de protecţie, dar pe durata a doar patru luni pentru femeie şi o singură lună pentru copii.

„Deşi copiii minori au declarat că au fost agresaţi fizic de tatăl lor, nu resimt frica faţă de acesta şi îşi doresc să păstreze legăturile personale cu acesta şi să îl mai viziteze“, au afirmat aceiaşi magistraţi care observaseră că copiii nu vor să se întoarcă acasă.

Ei au argumentat că părinţii sunt încă căsătoriţi, apreciind că o limitare a relaţiilor dintre tată şi copii „ar duce la afectarea iremediabilă a relaţiilor dintre aceştia“.

Probabil violenţa tatălui faţă de copii nu are niciun efect negativ. Sentinţa Judecătoriei a fost supusă controlului instanţei superioare. Tribunalul a stabilit pentru săptămâna viitoare termenul de judecată pentru administrarea probelor.

Comentarii