HARTĂ: Deturnarea avionului Ryanair pentru arestarea unui dizident la Minsk

luni, 24 mai 2021, 09:57
1 MIN
 HARTĂ: Deturnarea avionului Ryanair pentru arestarea unui dizident la Minsk

Regimul de la Minsk a luat măsura nemaiauzită de a deturna un avion de pasageri și de a-l forța să aterizeze pentru a aresta un foarte tânăr dizident bielorus, jurnalistul Roman Pratasevici.

În Franța, Le Figaro rezumă toate detaliile: avionul, aparținând firmei Ryanair, zbura de la Atena la Vilnius, în Lituania. La bord, agenți secreți prezenți printre pasageri au simulat un incident, pretextând pericolul unei bombe, iar un avion militar de tip MiG-29 a abordat aeronava Ryanair, forțând-o să aterizeze la Minsk, unde dizidentul a fost arestat, împreună cu iubita lui care îl însoțea!

Pavel Latușko, un lider al opoziției bieloruse, a postat pe Twitter că atunci când avionul Ryanair a redecolat din Minsk, lipseau din el Protasevici și iubita lui, dar și patru cetățeni ruși, probabil cei care au simulat alerta cu bomba la bord.

Reacțiile n-au întârziat: de îndată, ieri, regimul a fost acuzat de „piraterie” și „terorism internațional”. Protasevici este administratorul contului Nexta-Live de pe platforma Telegram, care a relatat pe larg despre protestele de după alegerile prezidențiale din august anul trecut, alegeri despre care opoziția și Occidentul insistă că au fost fraudate.

Temându-se de urmările represiunii, Protasevici și colegul său, Stepan Putilo au fugit din țară.

Aflați amănunte de pe moldova.europalibera.org.

Comentarii