Hepatitele cronice (P)

joi, 26 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Hepatitele cronice (P)

Hepatita cronică reprezintă inflamația ficatului care durează de mai mult de 6 luni. Afecțiunea poate persista chiar și zeci de ani fără simptome și fără a produce injurii majore asupra ficatului. În unele cazuri însă, această inflamație progresează către ciroză, insuficiență hepatică și chiar către cancer de ficat.

Dintre hepatitele cronice, cele mai frecvente sunt cele de cauză infecțioasă virală: hepatita cu virus hepatitic C, hepatita cu virus hepatitic B, hepatita cu virus hepatitic B și D.

Hepatitele cu virus hepatitic A și E nu cronicizează.

Hepatita virală B se transmite direct (transmitere perinatală, sexuală, percutană, permucoasă, salivă) și indirect, prin intermediul unor obiecte contaminate cu sânge, fluide, secreții infectate.

Hepatita virală C se transmite prin modul direct (transfuzii de sânge, de factori antihemofilici, transplant de țesuturi și organe, leziuni accidentale) și mai puțin prin contact interuman.

Hepatita virală D este cauzată de un virus defectiv care se replică doar în prezența virusului hepatitic B, AgHBs realizând incapsidarea și se trasmite similar hepatitei B.

Dintre hepatitele de cauză neinfecțioasă amintim:

  • hepatite de cauză metabolică (asociate steatozei hepatice non-alcoolice – NAFLD) la persoanele cu sindrom metabolic, obezitate, rezistență la insulină, diabet zaharat și hipertrigliceridemie;
  • hepatite toxice (post consum excesiv de alcool – 80g alcool/zi la bărbați și 40g alcool/zi la femei);
  • hepatite induse medicamentos;
  • hepatite autoimune, declanșate de medicamente, după transplantul de ficat sau infecții virale (Epstein-Barr, rujeolă);
  • hepatite asociate cu boala celiacă sau colangita biliară primitivă;
  • hepatite de cauză genetică: hemocromatoza (acumulare în exces de fier în organism), deficitul de alfa-1-antitripsină, boala Wilson (acumulare de cupru la nivel hepatic, prin deficit de ceruloplasmină);
  • hepatite secundare disfuncției glandei tiroide.

Hepatitele cronice virale cuprind un spectru larg de manifestări clinice, de la formele inaparente, la hepatita fulminantă, hepatita cronică, ciroza și cancerul hepatic primar.

Simptomele pot include: oboseală, dureri abdominale, greață, vărsături, scăderea poftei de mâncare, febră, scaun deschis la culoare și urină închisă la culoare, dureri articulare, icter sclero-tegumentar, prurit, steatoree (excesul de grăsimi în scaun).

În cazul hepatitei autoimune, în special la femeile tinere, manifestările pot afecta practic orice sistem al corpului și pot include artralgii (dureri resimțite la nivelul articulațiilor), amenoree, anemie hemolitică, acnee, tiroidită, nefrită, colită ulceroasă și fibroză pulmonară.

De obicei, infecțiile cronice virale sunt descoperite întâmplător atunci când pacientul efectuează analize sanguine de rutină. Evaluările medicale periodice sunt necesare pentru depistarea din timp a afecțiunilor hepatice cu potențial de evoluție grav.

Dr. Gabriela Grigoraș, medic specialist Medicină internă, Arcadia

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Comentarii