I-aţi da copilului lapte de la altă mamă? Medicii spun că ideea e genială. Tranzacții online

sâmbătă, 10 martie 2018, 03:01
3 MIN
 I-aţi da copilului lapte de la altă mamă? Medicii spun că ideea e genială. Tranzacții online
„Mie mi se pare o idee extrem de inteligentă, una pozitivă, iar dacă îţi faci o bancă de lapte matern, este chiar o idee genială“, arată dr. Burlea.

Donarea de lapte matern a ajuns să fie o practică folosită şi la Iaşi, pe diferite grupuri de discuţii între mămici fiind postate anunţuri prin care mamele se ajută reciproc donând lapte. Deşi schimbul de lapte matern nu este o practică nouă, aceasta a început să fie una tot mai des folosită, laptele matern ajutând copiii prematuri sau cei cu greutate mică să se dezvolte.

De-a lungul timpului au existat numeroase cercetări care au demonstrat că o dietă formată doar din lapte de mamă scade riscurile pentru copiii prematuri. Aceste schimburi sunt utile pentru mamele aflate la pri­ma naştere, mamele de prematuri sau cele care au născut prin cezariană şi în cazul cărora poate dura mai mult până la producerea laptelui.

„Am o prietenă care din cauza unei depresii severe a început un tratament pentru un an de zile şi a întrerupt alăptatul la o lună de la naştere. Ar fi dispusă să cumpere lapte matern de la o altă mămică, măcar un biberon pe zi. Este cineva care are lapte matern în plus şi ar dori să îl vândă? Este ok să dăm lapte de la alte mămici?“, a întrebat o mămică, iar alte mame au şi sărit în ajutorul său, spunând că au câteva punguţe disponibile.

„Sunt multe mămici care au stocat lapte, eu aş fi dat copilului meu de la altă mămică dacă nu aş fi reuşit să alăptez. Sigur vei găsi multe persoane deschise la minte“, i-a răspuns altă mamă.

Deşi laptele mamei care donează nu va fi la fel cu cel al mamei copilului, are aproape aceleaşi beneficii, furnizând anticorpi care îl vor proteja pe copil de multe boli.

Iniţiativa este una lăudată în rândul medicilor pediatri care susţin această idee, spunând că deşi pare un gest mărunt, poate fi salvator de viaţă în cazul copiilor care au nevoie.

„Mie mi se pare o idee extrem de inteligentă, una pozitivă, iar dacă îţi faci o bancă de lapte matern, este chiar o idee ge­nia­lă. Am avut în experienţa mea un copil de două luni care avea alergie la proteinele laptelui de vacă, era absolut muribund, un schelet îmbrăcat în piele. Şi am avut şansa în paralel să fie internată în Terapie Intensivă o mamă mai corpolentă care avea o producţie de lapte impresio­nantă. Am rugat-o să alăpteze şi acest copil, şi el a crescut ca din apă, practic, acest gest i-a salvat viaţa, la şapte luni era deja obez. Laptele matern are o serie de miracole şi mistere“, a explicat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog şi preşe­dintele Societăţii Române de Pediatrie.

Medicii mai spun că acesta poate fi păstrat şi congelat, proprietăţile rămânând aceleaşi. Laptele matern în cazul copiilor este cel mai complex aliment, care conţine toate elementele nutritive necesare, fiind cea mai bună modalitate a hrăni un bebeluş în special în primele şase luni de viaţă, fiind indicată continuarea alăptării şi în primii ani de viaţă.

Comentarii