Iarăşi v-aţi umplut de ruşine: mai slabi decât cei mai slabi! Grozavu, ridiculizat de Bogdan Andone (VIDEO)

FC Botoşani – Politehnica Iaşi 2-1 (0-1), în etapa a XXIV-a a Ligii I de fotbal

sâmbătă, 03 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Iarăşi v-aţi umplut de ruşine: mai slabi decât cei mai slabi! Grozavu, ridiculizat de Bogdan Andone (VIDEO)

Botoşani: Ducan – R. Benzar, Sadiku, Miron, Ţigănaşu – David (’70 Mitrov), Dican, I. Filip – Florescu (’88 Mouaddib), L. Fulop (’81 Şeroni), Friday Adams (’46 E. Lopez). Antrenor: Bogdan Andone.

Iaşi: Ailenei – Todoroski, Bouhenna, Samayoa, Ispas – Jatoba (‘90^5 Ştefanovici), Bordeianu (‘90^3 F. Ilie), L. Mihai (’46 Buş), Saghiri – Gheorghiţă, Bettaieb (’81 Harrison). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Benzar (’57) – Saghiri (’66), Bouhenna (’90), Harrison – la finalul meciului.

Arbitri: Sorin Dan Vădana; Ferencz Tunyogi, Imre Laszlo Bucsi.

  • 0-1, min. 28: Florescu a pierdut uşor mingea, care a ajuns la Saghiri, acesta a pătruns şi, profitând că niciun botoşănean nu l-a atacat, a marcat, cu un şut de la 16 metri;
  • 1-1, min. 52: David a centrat de pe dreapta la bara a doua, Ailenei a ezitat, iar Lopez a reluat din lateral stânga, din careul mic, de lângă Todoroski, la colţul scurt;
  • 2-1, min. 90^1: după un aut (!), Mitrov a trecut de Samayoa pe flancul stâng, a centrat în careu, iar Mouaddib, marcat slab de Ispas, a şutat de la 9 metri, poziţie centrală.

Vineri după amiază, mai toţi microbiştii ieşeni erau încrezători că Politehnica va deveni şefa Moldovei fotbalistice. Asta pentru că soluţia pentru a ajunge în fruntea echipelor din zonă, o victorie în duelul de la Botoşani, cu lanterna campionatului, era privită drept foarte accesibilă. Motivele care alimentau optimismul oaspeţilor erau multiple: fragilitatea FC, care câştigase un singur meci acasă în acest sezon şi se confrunta cu numeroase probleme, până şi jucătorii spunând că lotul e slab, condiţiile de excepţie pe care le are Grozavu, orgoliul acestuia de a-l reduce la tăcere pe patronul gazdelor, Valeriu Iftime, cu care se află în relaţii reci etc.

Avans la pauză după un prim act urât, modest

Prima repriză a dat iluzia că meciul va curge pe făgaşul aşteptat. Deşi Poli nu a jucat deloc grozav, obsedantul 4-4-2 cu romb la mijloc preferat de Grozavu negenerând o evoluţie pe măsura aşteptărilor, Iaşi a profitat că Botoşani a arătat din plin de ce era pe ultimul loc. Cum unul din cele trei şuturi trimise de oaspeţi a atins ţinta în minutul 28 (celelalte au fost în minutele 9, când Saghiri a şutat pe lângă, de la 16 metri, şi 45^2, când Ducan a respins „capul” lui Bouhenna), iar Ailenei a respins la „călcâiul” de la 6 metri trimis de L. Fulop, Poli a intrat în avantaj la pauză. Rezultat oarecum firesc, deşi statistica a fost echilibrată (4-3 la şuturi, 1-2 la încercări pe poartă, 53-47% posesie), Iaşi având un uşor plus într-un peisaj urât, cu destule intrări tari.

Leo a comis-o iar la pauză

Deciziile luate la pauză de cei doi antrenori au schimbat cursul jocului. Deşi conducea, Grozavu a trecut la 4-3-3 (Bettaieb a trecut în flancul drept, iar Buş vârf împins), fiind surprins de Andone, care a mutat perfect: l-a introdus pe Lopez, abia legitimat, în atac, lângă Fulop şi l-a trecut pe Florescu sub vârfuri, într-un 4-4-2 cu romb la mijloc. Urmarea a fost rapidă, FC egalând în minutul 52, după o fază iniţiată de Florescu şi finalizată de Lopez.

Poli a avut reacţie, Jatoba (’65 – şut peste poartă, din lateral dreapta), Gheorghiţă (’80 – cap slab, de la 8 metri) şi Harrison (’82 – şut plasat, de la 25 de metri, respins de Ducan) încercând să repună meciul în matca normală.

KO-ul dat de Andone lui Grozavu

Sesizând că adversarul joacă prea riscant, Andone i-a dat lovitura decisivă lui Grozavu, cei trei jucători introduşi pe parcursul actului doi generând golul de 2-1. Stoperul Şeroni, folosit atacant, a obţinut un aut, Mitrov, care a intrat bine, mutare care i-a dus pe FC într-un 4-4-2 clasic, a centrat, iar Mouaddib a finalizat.

Astfel, la fel ca în multe alte ocazii, Politehnica a rămas cu platonica satisfacţie a faptului că s-a impus la capitolele cu care antrenorul Iaşului tot ia ochii naivilor, posesia (54%) şi numărul paselor (413 – 361), ba chiar şi la toate celelalte cifre statistice (20-10 la şuturi, 5-3 la încercări pe poartă, 6-1 la cornere), în timp ce FC a luat punctele.

Trăgând linie, o nouă înfrângere ruşinoasă suferită de Poli, o echipă cu un antrenor care se plânge, cu motive sau nu, de toate (România, condiţii, buget, transferuri, lot, transferuri, regulamentele FRF, prestaţia jucătorilor etc.), numai de munca lui şi a staffului său – nu!

Gol validat de VAR

  • Golul lui Lopez a fost validat după o analiză de circa cinci minute în camera VAR. Iniţial, asistentul anulase reuşita, însă reluările au arătat clar că Samayoa l-a scos din ofsaid pe atacantul FC.
  • Sugestive pentru inspirația lui Grozavu au fost ultimele schimbări, din prelungiri. Deși Poli era condusă, tehnicianul a dat senzația că trage de timp! A oprit meciul de două ori, pentru a introduce fundași în locul unor mijlocași!
  • Meciul a fost prelungit cu circa 16 minute, cinci în prima repriză.
  • Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Niga, Martac, Katanec, R. Ion, Allanzinho, Farcaş, Hrib. Deşi mai era un loc liber pe foaia de joc, Itu a fost ţinut, la fel ca etapa trecută, în afara lotului. Reamintim, Lung şi Roman au fost accidentaţi, iar Marchioni suspendat.
  • Înainte de meci, au fost felicitaţi Benzar şi Fulop, care au jucat al 250-lea, respectiv al 150-lea meci în Liga I.
  • Până şi căpitanul gazdelor, Miron, a spus la final că subţirele lot al FC trebuie întărit neapărat cu 2-3 jucători de valoare.
  • Sorin Dan Vădana este fiul fostului arbitru Sorin Vădana.

Declaraţiile tehnicienilor

Bogdan Andone: „Jucătorii au înţeles că prin atitudine ne putem salva. Am fost mulţumit de ei şi în prima repriză, când am luat gol dintr-o greşeală. Le-am spus la pauză că dacă vom avea mai multă pasiune va fi bine. Am început repriza a doua cum am vrut, titularii şi-au făcut treaba, rezervele au intrat bine. Ne trebuie neapărat doi-trei jucători noi, nu sunt mofturi. Azi am ajuns să jucăm cu Şeroni atacant, pentru că nu aveam soluţii. Vreau să ajungem la baraj”.

Leo Grozavu: „A fost o partidă de luptă, aşa cum am anticipat. Două echipe cu atitudine foarte bună, care s-au angajat la efort. Au fost doar două momente când Botoşaniul ne-a pus probleme, a fost echipa mai norocoasă. |sta e fotbalul. Când nu eşti atent, când îţi lipseşte concentrarea, poţi să ai necazuri. Îmi felicit jucătorii pentru atitudine, pe un teren greu, cu o echipă care în afară de luptă nu ne-a pus probleme”.

Comentarii