Iaşi: Conferinţa Internaţională asupra provinciilor romane dunărene

joi, 31 octombrie 2019, 13:27
1 MIN
 Iaşi: Conferinţa Internaţională asupra provinciilor romane dunărene

Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) va organiza Conferinţa Internaţională asupra provinciilor romane dunărene în perioada 5 – 9 noiembrie 2019. Manifestarea se află la a cincea ediţie, primele dintre acestea fiind organizate de Universitatea din Ferrara în 2011 şi 2013, la Universitatea din Viena în 2015 şi Universitatea din Zagreb în 2017. 

La eveniment vor participa aproximativ 80 de oameni de ştiinţă din Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România, fiind vorba despre persoane interesate de istoria provinciilor dunărene din lumea romană. Tema din acest este este Romans and Natives in the Danubian Provinces (1st C. BC – 6th C. AD)“ – „Romani şi indigeni în provinciile dunărene (sec. I a. C. – sec. VI p. C.)“.

„Tema este importantă pentru modul în care lumea romană a interacţionat politic, militar, cultural şi religios cu populaţiile din teritoriile dunărene transformate în provincii romane. În acest fel, oamenii de ştiinţă îşi propun să discute şi termenii de aculturaţie, interculturaţie şi romanizare din perspectiva acestor interacţiuni. Abordările epistemologice şi metodologice vor fi multiple, pornind de la izvoarele literare, epigrafice, numismatice, iconografice şi arheologice“, au precizat organizatorii. Evenimentul va începe marţi, 5 noiembrie, de la ora 10.00, în Sala Senatului de la UAIC, după cuvintele din deschidere susţinute de invitaţi urmând să înceapă prezentările ştiinţifice.

Comentarii