Iașul „aspiră” tineri din alte județe, ținându-și populația constantă, chiar dacă scade natalitatea

vineri, 04 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Iașul „aspiră” tineri din alte județe, ținându-și populația constantă, chiar dacă scade natalitatea

În comparație cu celelalte județe, maternitățile ieșene au cei mai mulți bebeluși n cu toate acestea, și Iașul a ajuns să aibă spor natural negativ de-a lungul unui an.

 

Că populația României scade pe lună ce trece, asta nu mai e demult o noutate. Chiar estimările făcute la recensământul abia încheiat arată că rezultatul final se va opri în jurul pragului de 19 milioane de locuitori, cu un milion, respectiv 5 la sută mai puțini decât la numărătoarea precedentă, în 2011.

Datele statistice făcute publice recent pentru primele opt luni ale anului arată că, la nivel național, s-au născut mai puțini copii decât în perioada similară a lui 2021, când, de asemenea, au venit pe lume mai puțini decât în anul precedent. Practic, până la sfârșitul verii, s-au născut puțin peste 112 mii de copii. Însă diferența față de perioada ianuarie-august 2021 depășește 10 mii, iar în comparație cu 2020 e dublă. Cu 180,7 mii de nou-născuți, anul trecut a consemnat și un record de minim al numărului nașterilor din 1930 încoace – când în România (Mare) trăiau peste 18 milioane de oameni.

Județul Iași respectă tendința pe țară, chiar dacă în câteva luni din an, de obicei pe perioada verii, sporul natural este pozitiv, adică numărul nașterilor e mai mare decât al deceselor. De altfel, anul trecut, numărul bebelușilor din maternitățile ieșene a coborât pentru prima dată din 2015 încoace sub pragul de 10 mii. Dacă acum a fost din cauza pandemiei, în perioada 2009-2014 a fost consecința crizei economice. În anii ’70, se nășteau în Iași și 18 mii de copii – dar și numărul celor care nu mai apucau să împlinească 1 an era de ordinul sutelor.

În primele 8 luni ale anului în curs, la Iași s-au născut 5481 de copii, conform datelor neprelucrate de la Statistică. Anul trecut, în aceeași perioadă, se născuseră 5623, iar în 2020, 5220 de bebeluși.

Între celelalte județe, Iașul este de obicei primul după numărul născuților-vii: în iulie, 744 de copii, înaintea Sucevei (705), iar în august, cu 852 de bebeluși, după Suceava (902). În lunile de vară, la Iași și sporul natural este pozitiv, dar nu mai mare decât în județul Suceava. De altfel, puține județe au sporul pozitiv: doar 7 în luna august și numai 5 în iulie.

Spre deosebire de Suceava, Iașul are avantajul unei industrii și al serviciilor mai dezvoltate, bazată la rândul ei pe „fabricile” de ingineri, programatori, medici, profesori. „Aspirator” de tineri din județele vecine care vor să-și continue studiile la universitățile de aici, Iașul reușește să își mențină populația constantă. Această tendință se vede și după numărul căsătoriilor, cel mai mare din țară, după București. Totuși, și aici se remarcă un regres semnificativ față de perioada pre-pandemică: 960 de căsătorii în august 2022 față de 1183, în august 2019.

Pe de altă parte, și numărul deceselor este mare în datele statistice, dar județul nu mai este pe podium la acest capitol. Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Iașul a marcat și el, ca toată țara de altfel, un record în privința pierderilor de vieți pe fondul ultimului val mortal al pandemiei de Covid-19. 

Comentarii