Iaşul, capitala inteligenţei sportive româneşti

joi, 24 decembrie 2020, 02:43
2 MIN

 

Daniel Deac şi Irina Bulmaga au fost desemnaţi cei mai buni şahişti români, iar Ema Obadă cea mai bună junioară

Printr-un comunicat postat ieri, Federaţia Română de Şah a anunţat ieri clasamentele sportivilor români pe anul 2020. Ierahiile au fot stabilite în şedinţa online din 21 decembrie, analizând propunerea Colegiului Central de Antrenori, alcătuirea unor clasamente separate pentru cei mai buni 10 seniori, 10 senioare,10 juniori şi 10 junioare. La trei dintre cele patru categorii, titlul din cel mai bun şahist român a revenit unui sportiv ieşean: Daniel-Bogdan Deac (CS Politehnica) la seniori, Irina Bulmaga (CSM Iaşi 2020) la senioare şi Ema Obadă (CSM Iaşi 2020) la junioare.

Daniel Bogdan Deac, născut acum 19 ani la Râmnicu Vâlcea, este maestru internaţional din 2014 şi mare maestru din 2016, este antrenat de Vasile Manole la CS Politehnica. El a fost urmat de Constantin Lupulescu (CS Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii – Timiş) şi Andrei Istrăţescu (CSS Medicina Timişoara). Un alt şahist de la Politehnica, Vladislav Nevednichy, este clasat pe locul X în ierahia şahiştilor seniori români.

Cea mai bună şahistă a României este, din nou, Irina Bulmaga, de la gruparea vicecampioană naţională CSM2020 Iaşi, antrenori Vladimir Danilov şi Vlad Ungureanu. Irina, născută acum 27 de ani în Republica Moldova, a reprezentat România la Campionatele Europene, Mondiale şi la cinci Olimpiade. Irina a fost urmată de fosta ei coechipieră de la Politehnica, CSS Medicina Timişoara, Elena Cosma, şi de Mihaela Sandu, de la aceeaşi grupare. Pe locul IV, se situează o altă sportivă de la CSM2020 Iaşi, Alina Motoc L'Ami. La junioare, Ema Obadă (CSM Iaşi2020), este urmată de Alessia Ciolacu (CCŞ Bucureşti), iar pe locul III se află colega Emei de la Iaşi, Miruna Lehaci, la egalitate cu Lia Maria (CS Dinamo Bucureşti). Ema are 15 ani și este chiar în acest an campioană europeană la șah rapid, performanță realizată și de Irina Bulmaga la categoria ei de vârstă.  Singura categorie la care Iaşul nu apare pe podiumul topurilor naţionale este cea a juniorilor, câştigată de David Gavrilescu (CS Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii), urmat de Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba-Iulia, fost Politehnica Iaşi) şi alţi doi şahişti ex-aequo, Filip Megold (Dinamo Bucureşti şi MirceaŢălu (CSŞ Viitorul Cluj). În Top 10 se află un şahist de la CS Politehnica, George Stoleru, clasat pe locul VII.

 

Comentarii