Iasul, care este cel mai mare județ, e abia al șaptelea la atras fonduri europene. Cine-i în faţă ?

sâmbătă, 23 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Iasul, care este cel mai mare județ, e abia al șaptelea la atras fonduri europene. Cine-i în faţă ?

În exercițiul financiar european 2014-2020, Consiliul Județean Iași a avut de două ori mai mulți bani decât Timișul pentru propriile proiecte, dar de aproape două ori mai puțini decât a primit Bistrița-Năsăud.

 

Un raport sintetic cuprinzând fondurile europene absorbite de administrațiile județene în exercițiul financiar trecut – 2014-2020, respectiv 2023 dacă luăm în considerare cei trei ani de grație care s-au acordat până acum pentru finalizarea proiectelor – arată că cel mai „bogat” Consiliu Județean este cel din Bistrița-Năsăud. În perioada menționată, au fost puse în practică proiecte în sumă de 131,3 milioane de euro, din care partea nerambursabilă (prin Fondul European de Dezvoltare Regională) a fost de 111,2 milioane de euro, respectiv 85 la sută. Contribuția bugetului de stat (13 la sută) a fost de 17,5 milioane de euro, iar contribuția proprie la proiecte, 2,6 milioane.

Cititi si: POR: Iaşul este pe primul loc în Moldova, cu proiecte de 1,8 miliarde lei

Clujul a avut proiecte județene în sumă de 122,3 milioane de euro, podiumul fiind completat de Tulcea, cu 102,2 milioane, care a dat lovitura pe finalul intervalului, cu o investiție de 37 de milioane de euro la aeroport. Cu alte 40 de milioane, obținute în 2020, a fost consolidată și modernizată faleza și infrastructura portuară. De menționat că Tulcea are cel mai mic număr de locuitori din țară (225 de mii, populația după domiciliu), în vreme ce Iașul are cei mai mulți locuitori (un milion, cu domiciliul declarat în județul nostru).

Mai mulți bani decât Iașul au reușit să atragă administrațiile județelor Galați (93,8 milioane de euro), Mehedinți (85 de milioane) și Sălaj (81 de milioane). Consiliul Județean Iași și-a adjudecat proiecte în valoare totală de 75,25 milioane de euro. Despre acestea, Ziarul de Iași a relatat pe parcursul obținerii finanțării și derulării proiectelor: Axa rutieră strategică Iași-Suceava, renovarea Spitalului de Copii „Sf. Maria” și extinderea Unității de primire a urgențelor, restaurarea unor muzee prin mai multe programe (Casa Dosoftei, Muzeul Vasile Pogor, Casa Gane, Casa Muzeelor, Bojdeuca).

Cititi si: Când nu știe să răspundă la întrebările privind banul public, Alexe trece la calomnii

Chiar dacă sumele prezentate la Uniunea Națională a Consiliilor Județene par mari, ele sunt depășite de alte proiecte de anvergură județeană, cum sunt cele de înființare/ extindere a rețelelor de apă și de canalizare. La Bistrița, proiectul ajunge la 230 de milioane de euro, la Cluj a trecut de 420 de milioane de euro, iar la Iași, după cum se știe, investiția depășește 500 de milioane de euro.

În mod ciudat, Consiliul Județean Suceava apare în această sinteză mult în urma celorlalte administrații locale, cu doar 644,6 mii euro. Penultimul în acest top este CJ Harghita, cu proiecte europene de 5,86 milioane de euro, depășit la rându-i de CJ Teleorman (11 milioane) și CJ Giurgiu (11,65 milioane de euro).

Comentarii