Când nu știe să răspundă la întrebările privind banul public, Alexe trece la calomnii

joi, 28 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Când nu știe să răspundă la întrebările privind banul public, Alexe trece la calomnii

„Aveți tulburări de comportament?”, l-a întrebat exasperat un consilier după o nouă tiradă a președintelui CJ. Costel Alexe nu a putut să explice de ce s-au cheltuit doar 16 la sută din bugetul de investiții al administrației județului. Cu o zi înainte, primarul Mihai Chirica a prezentat foarte clar și precis de ce administrația municipiului a cheltuit la rândul ei doar 15 la sută din bugetul de dezvoltare.

 

„Până acum, când votăm execuția bugetară la jumătatea anului, Consiliul Județean a reușit să cheltuie 16,31 la sută din totalul bugetului propus pentru investiții. Dacă facem referire la execuția pe fonduri europene, vedem că avem accesate fonduri doar de 3 la sută până la 30 iunie. Această radiografie arată un consiliul județean în moarte clinică”, a spus Etienne Ignat, liderul grupului de consilieri USR, la ultima ledință de plen a CJ.

„Și totuși tu trăiești”, a venit răspunsul cinic al președintelui Costel Alexe. „Cu ce au greșit simpatizanții ăștia USR PLUS din județul Iași să trebuiască ca tu sau alții să-i reprezentanți? Cu ce au greșit, frate?”, a răbufnit Alexe.

Ignat i-a reproșat că recurge la jigniri pentru că nu are un răspuns. Și Mircea Manolache i-a reproșat lui Costel Alexe derapajul față de unii consilieri, întrebându-l dacă are tulburări de comportament. „A trebuit să arătăm colegilor noștri primari că nu doar ei în consiliile lor locale au câte un specimen”, a continuat nestingherit președintele CJ.

Atitudinea lui Alexe vine în contradicție cu aceeași situație derulată cu o zi înainte în plenul ședinței Consiliului Local Iași. La prezentarea execuției bugetare, au reieșit oarecum aceleași procente – doar 15 la sută din banii prevăzuţi pentru investiţii au fost cheltuiţi, iar fondurile UE au fost atrase într-un procent de numai 10 la sută faţă de estimările de la început de an.

Fără să-i sară țandăra, primarul Mihai Chirica a explicat că situaţia nu e „atât de dramatică”, proiectele Municipalității nu sunt blocate, dar că sunt probleme în efectuarea de plăţi. Astfel, cele nouă tramvaie turcești de la Bozankaya au ajuns la Iaşi, dar Primăria încă nu le-a achitat pentru că producătorul turc trebuie să-şi actualizeze actele contractuale în concordanţă cu noi prevederi legislative. Dacă ar fi fost plătite cele 25 de milioane de euro, gradul de execuţie al cheltuielilor de investiţii s-ar fi dublat, a spus primarul Iașului. Un alt exemplu dat de edil vine din domeniul construcțiilor, unde prețul materialelor a crescut consistent. Astfel, Primăria nu a putut deconta lucrări deja efectuate pe motiv că aceşti constructori încă nu au cerut astfel de plăţi în aşteptarea unor reglementări care vor fi decise la nivel de guvern în urma cărora companiile vor putea renegocia contractele de lucrări. 

Cititi si: Chirica, eşec în Consiliul Local ieri: proiectul execuţiei bugetare la 6 luni a căzut la vot

 

Comentarii