Analiza unui cercetător de la Facultatea de Fizică

Iașul, împărțit în patru. Ce zone din oraş sunt cele mai poluate, funcţie de altitudine?

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Iașul, împărțit în patru. Ce zone din oraş sunt cele mai poluate, funcţie de altitudine?

După turul de forţă de vinerea trecută, când cercetătorul Silviu Gurlui a analizat nivelul de poluare din majoritatea cartierelor din Iaşi şi zonele de periferie, reieşind cifre extrem de mari la compuşii PM 2.5 şi PM 10, cercetătorul de la Facultatea de Fizcă a realizat şi un clasament al zonelor poluate pe bază de altitudine. Conform analizei, au fost identificate patru zone – zona 1 (154 – 205 de metri), zona 2 (100 – 120 de metri), zona 3 (54 – 72 de metri) şi zona 4 (38 – 50 de metri), iar, după cum era de aşteptat, zonele de la altitudine mai mare sunt şi mai puţin poluate. 

„De departe, zona cea mai curată este zona 1, cum de departe, zona cea mai rea este zona 4. În zona 4 mai sunt şi excepţii, cauzate de dinamica surselor de poluare. Mai departe rămâne să identific arealul de vegetaţie, sursele fixe de poluare, sursele mobile de poluare şi să le introduc în acest clasament ca să decelăm clar ce poluanţi sunt şi de unde vin“, a punctat Silviu Gurlui într-o postare pe Facebook. El a explicat că altitudinea e importantă, dar sunt mai mulţi factori de luaţi în considerare care generează şi excepţiile de rigoare: existenţa unor şantiere, traficul auto ridicat sau nu, existenţa transportului feroviar, cu locomotive tip diesel, a fabricilor, diverse incendii sau a zonelor cu încălzire pe bază de lemne sau cărbune.

Factorii de poluare sunt compensaţi în zonele împădurite, dar contează mult şi existenţa sau nu a inversiunii termice (când gazele poluante nu se ridică în straturile superioare ale atmosferei). Astfel, conform analizei cercetătorului ieşean, din zona 1 fac parte regiuni precum Breazu, La Castel sau la Liceul Agricol, cât şi zona Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“. Zona 2  e majoritară alcătuită din regiunea Copou – de la Parhon până mai jos de UAIC, iar în zona 3 intră mai multe spaţii, de la BCU, UMF, tot Independenţei, cât şi Sărărie, Tătăraşi, Nicolina, Hala Centrală, Anastasie Panu, Palatul Culturii, dar şi Horpaz. Cea mai poluată zonă, a patra, cuprinde zone precum capăt CUG, zona din Nicolina de după Lidl de la bulevardul principal, Păcurari, zona Doi Băieţi din Tătăraşi, Podul de Fier, podul din Bucium, Podul de Piatră şi cel din Podu Roş, zona Canta, Piaţa Sindicatelor, Gara Internaţională, Piaţa Nicolina, Bularga, Tudor, Zimbru, Metalurgie, Ţesătura, Galata şi Alexandru. În acestă zonă, particulele PM 2.5 depăşesc de mai bine de zece ori normele maxim admise.

„PM2.5 sunt cauzate în special de arderi (maşini, industrie, combustie, fum). De asemenea sunt şi parţial particule provenite din praful şantierelor, drumurilor, etc. PM2.5 sunt cele mai nocive pentru sănătate. Şi mai important decât orice este ce conţin din punct de vedere chimic aceste particule. Aici e cheia în toate. Pentru că aici întâlnim compuşi cancerigeni, organici, detergenţi, oxizi, acizi etc. Sunt prinşi în aerosoli, în picăturile de apă din aer. Pe unele le simţim prin miros specific, iar pe altele nu le putem percepe“, a mai spus Silviu Gurlui. 

Comentarii