Iaşul, lăsat din condei fără 40 milioane de lei. Lovitură pentru universităţi

joi, 25 martie 2021, 02:50
6 MIN
 Iaşul, lăsat din condei fără 40 milioane de lei. Lovitură pentru universităţi

Lovitură financiară dură pentru universităţile de stat din Iaşi: Ministerul Educaţiei a tăiat procente bune din bugetele pentru finanţarea de bază alocată acestor instituţii. Cel mai „ieftin”, ca procent, a scăpat Politehnica ieşeană, iar cel mai adânc lovită este Agronomia. Procente apropiate pierd însă şi universităţile ieşene cu cele mai mari bugete: „Cuza” şi UMF. Pe lângă acestea, Iaşul este însă lovit de două ori: faţă de media naţională a procentelor cu care s-au tăiat bugetele destinate universităţilor din ţară, la Iaşi acest procent mediu per centru universitar este aproape dublu. În total, Iaşul universitar va pierde anul acesta, comparativ cu anul trecut, unul negrevat de pandemie, peste 40 de milioane de lei. Ce planuri au universităţile ieşene pentru a reduce pierderile, prin creşterea veniturilor proprii sau drămuirea altor cheltuieli? Cel mai grav aspect: sunt puse sub semnul întrebării unele investiţii importante.

 

Universităţile din Iaşi au primit mai puţini bani din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul în curs. Venite cu întârziere, cauzată şi de întârzierea stabilirii bugetului de stat, contractele de finanţare ale universităţilor din Iaşi sunt mai mici faţă de anul trecut la toate cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat din capitala Moldovei. Într-un răspuns oferit de Ministerul Educaţiei pentru „Ziarul de Iaşi”, vedem că cel mai puţin a fost redusă finanţarea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, cu circa 2,8 la sută, în timp ce reducerea cea mai mare se regăseşte la Agronomie – circa 9,7 la sută. În rest, Cuza a pierdut 6,7%, UMF a pierdut 6,8% şi Artele au mai puţin cu 8,17% faţă de anul precedent. Procentele pot părea mici, dar, privind în ansamblu – bugetele cumulate ale universităţilor din Iaşi depăşesc 650 de milioane de lei – o reducere de aproape 7% în medie pe toată finanţarea „Iaşului universitar” înseamnă că peste 40 de milioane de lei vor rămâne în vistieria ministerului, faţă de anul trecut, şi deci nu vor mai ajunge la Iaşi.

UMF va cumpăra 600 de laptopuri pentru profesori

Universităţile speră însă să îşi recupereze finanţările pe parcursul anului din bugetele care sunt destinate activităţilor care nu ţin de finanţarea de bază, prin atragerea de noi studenţi, dar şi prin compensarea din fonduri proprii. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, spre exemplu, are posibilitatea de a compensa gaura din buget din păstrarea sau creşterea numărului de studenţi care ocupă locurile cu taxă, în special cele cu taxă în valută. Rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu se consideră îngrijorat de situaţie şi crede că investiţiile în infrastructură demarate de UMF vor continua.

„Nu pot să spun că ne dau banii pe din afară, dar avem şi investiţii în infrastructură şi în cercetare pe care vrem să le continuăm. Sigur că era mai bine dacă venea şi o sumă mai mare de la minister, dar sunt vremuri dificile. Trebuie să înţelegem că ministerul a făcut cât a putut, mai ales ţinând cont de investiţiile făcute în dotările din tot sistemul educaţional cu digitalizarea, pentru cursurile online. Şi noi suntem în curs de achiziţionare a 600 de laptopuri pentru cadrele didactice. Pandemia a dat lucrurile peste cap, cu siguranţă cred că ar fi fost mult mai bine dacă nu erau aceste probleme”, a declarat rectorul UMF Iaşi. Acesta a precizat că UMF va păstra şi anul acesta o suplimentare a veniturilor cadrelor didactice din fondurile proprii, cum ar fi plata diferenţiată a salariilor de bază cu până la 30% în urma unei autoevaluări a personalului făcută în baza Legii Educaţiei Naţionale.

Politehnica a ieşit cel mai bine: are bugetul aproape intact

Prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că este vorba de o reducere a finanţării instituţionale a universităţilor cu o medie naţională de 4%, în condiţiile în care universitatea pe care o conduce a „scăpat” cu o reducere a bugetului de doar 2,8%. În ciuda reducerii, rectorul este îngăduitor cu ministerul: nu cred că această subfinanţare va afecta fundamental activitatea din cadrul universităţilor. Rectorul remarcă şi faptul că, în contextul restricţiilor bugetare la nivel naţional, universităţile stau bine, fiindcă aceste restricţii „nu s-au reflectat major în educaţie”.

Cititi si: Se anulează vacanţa de o lună pentru elevi? „Aşteptăm propuneri dacă sunt mai bune”

„Mai mult, această reducere poate fi justificată şi prin faptul că, începând cu acest an, Ministerul Educaţiei a creat o componentă nouă de finanţare, dedicată cercetării din universităţi. Anul acesta se preconizează alocarea către universităţi, pe bază de competiţie pentru programe similare celor de tip Nucleu dedicate institutelor de cercetare, a 100 milioane de lei”, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval. Acesta a mai precizat faptul că se bucură că, în cazul TUIASI, reducerea finanţării instituţionale este sub media naţională, şi atribuie acest lucru pe seama creşterii constante a numărului de studenţi din ultimii ani. „Mai mult, la nivel naţional, suntem una dintre patru universităţi din ţară, singura din Iaşi, la care a crescut finanţarea suplimentară pentru indicatorii de calitate”, a mai precizat rectorul TUIASI.

„Cuza“ vrea să atragă mai mulţi studenţi pe extensiunile din Moldova

Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, spune că este conştient de faptul că anul acesta va fi o finanţare redusă, şi că universitatea se orientează pentru a compensa aceste lipsuri. Spre exemplu, rectorul susţine că va încerca să întărească extensiunile universităţii din Republica Moldova, de la Bălţi şi Chişinău, unde, pentru fiecare student înmatriculat pe un loc la buget, universitatea primeşte o finanţare de 2,5 ori mai mare de la minister. Mai mult, acesta spune că intenţionează ca până în toamnă să facă funcţionale filialele de la Focşani şi Botoşani, iar dacă cererea va fi mare, vor fi scoase şi locuri cu taxă pe lângă cele la buget.

„Fiecare dintre noi vrea cât mai mult de la buget şi îşi propune cât mai multe obiective, dar în acelaşi timp cu toţii trebuie să ne limităm în alocaţia bugetară şi să suplimentăm cu veniturile proprii. Încercăm să ţinem acest echilibru. Una peste alta, eu zic că putea fi o finanţare şi mai mare de la minister, dar cred că este bine şi că ne vom încadra cu cheltuielile fără să facem rabat de la investiţii. Ne vom îndeplini obiectivele pe care le avem faţă de profesori, studenţi şi toate serviciile pe care le avem”, a explicat prof.dr. Tudorel Toader. Acesta a precizat, spre exemplu, că proiectele aflate în lucru, precum reabilitarea Casei Universitarilor sau Observatorul Astronomic, vor fi finalizate până la finalul anului.

USAMV mizează pe un fond de 300 de milioane de lei existent la minister

În cazul USAMV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul universităţii, a precizat că, deşi finanţarea de bază a fost redusă, speră să crească alte componente bugetare fiindcă universitatea are mai multe proiecte pe care vrea să le finalizeze în zona investiţiilor. În mod concret, USAMV vrea să finalizeze anul acesta reabilitarea Aulei Magna „Haralamb Vasiliu”, modernizarea integrală a două amfiteatre, lucrări ce sunt deja în desfăşurare, cât şi finalizarea bazei de practică de la Plaiul Şarului până în toamnă.

„Cifrele sunt, deocamdată, preliminare, dar sunt încurajatoare după părerea mea fiindcă, până la finalul anului, din experienţa anilor trecuţi, vor creşte din rectificări. Ştiu sigur că la minister sunt 300 de milioane de lei care nu au fost repartizaţi şi sper ca din această sumă să primească şi universitatea noastră un procent important pentru lucrările pe care le avem în desfăşurare”, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii