Iaşul nu prinde niciun km de traseu cicloturistic construit prin PNRR. Suceava ne-a luat faţa

miercuri, 01 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Iaşul nu prinde niciun km de traseu cicloturistic construit prin PNRR. Suceava ne-a luat faţa

Proiectele din care face parte judeţul nostru apar şi de data asta pe lista de rezervă

 

După insuccesele din domeniul facilităţilor medicale, Iaşul rămâne pe lista rezervelor şi la proiectele de construire a pistelor cicloturistice cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Judeţul nostru a concurat „la două mâini”, o dată ca lider de asociere, împreună cu Botoşaniul şi Vasluiul, pentru amenajarea a 216 km de piste, respectiv în asocierea condusă de CJ Botoşani, cu Suceava, pentru construirea altor 36 km de piste (porţiunea din Iaşi).

Pentru acest tip de proiecte depuse în parteneriat sunt eligibile trasee care traversează minim 3 judeţe şi sunt continue pe o lungime de cel puţin 150 km (axă principală – de la care se pot realiza conexiuni secundare către obiective turistice-culturale pe o rază de maxim 10 km), se arată în proiectele de hotărâre adoptate de consilierii judeţeni ieşeni la sfârşitul anului trecut.

La rândul lui, CJ Suceava a încheiat un parteneriat de acest fel, cu judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş. Traseul, unul dintre cele numai trei proiecte care au prins finanţarea, va avea 193 km pe teritoriul judeţului vecin, de la graniţa cu Ucraina (Vicovu de Sus) până la limita cu Bistriţa şi Mureş (Poiana Stampei).

La nivelul întregii ţări, programul de investiţii finanţat din PNRR prin Componenta 11 – Turism şi cultură vizează realizarea a 3.000 km de trasee cicloturistice. Or, cei 3000 km au fost „înghiţiţi” de primele cinci proiecte admise (ultimele două, condiţionat). Numai judeţul Timiş a cerut bani pentru 1.729 km, obţinând peste 700 de milioane de lei. Iaşul ar fi avut nevoie de 87 de milioane de lei pentru proiectul în care este lider, respectiv de 15 milioane de lei din cele 83,7 milioane, cât a cerut Botoşaniul pentru proiectul său propus în asociere cu Suceava şi Iaşul.

De menţionat că cele trei proiecte câştigătoare însumează 2.579 km de piste, următoarele două având 693 km (Călăraşi), respectiv 823 km (Bihor). În total, peste 4.000 km, în condiţiile în care programul se referă doar la 3.000 km.

Comentarii