Iașul și zona Moldovei pe lista de priorități a Guvernului condus de Marcel Ciolacu! (P)

marți, 26 martie 2024, 10:50
2 MIN
 Iașul și zona Moldovei pe lista de priorități a Guvernului condus de Marcel Ciolacu! (P)

În acest moment, cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), zona Moldovei beneficiază de investiții în infrastructura rutieră cifrate la peste 7 miliarde de euro.

Alături de acestea, în curând vor demara, cu fonduri guvernamentale, europene sau din credite, alte proiecte de interes major.

În primul rând, cu bani din PNRR se construiește acum A7 – autostrada Moldovei (Ploiești – Pașcani) aflată toată în șantier, pe toate cele 13 tronsoane în care a fost împărțită lucrarea. Mai multe segmente sunt în stadiu avansat de execuție, ceea ce înseamnă că o parte vor fi date traficului rutier chiar începând din acest an.

Termenul maxim de finalizare pentru toate loturile este anul 2026. Investiția totală este de peste 6 miliarde de euro

Și cele două capete montane ale A8 – Ungheni – Iași – Tg. Neamț – Tg. Mureș beneficiază de fonduri prin PNRR. Astfel, sectoarele Leghin – Tg. Neamț (aproape 30 de kilometri) și Tg. Mureș – Miercurea Nirajului (încă 24 kilometri) sunt în faza de implementare.

Finanțarea ambelor șantiere de pe Autostrada „Unirii” se ridică la 1 miliard de euro.

Ca o paranteză, vreau să subliniez importanța fondurilor europene în procesul de dezvoltare și modernizare a României. Din 2007, de la integrarea noastră, și până în prezent, România a absorbit fonduri europene de peste 90 miliarde de euro și a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 29 miliarde de euro.

Rezultă, așadar, un plus de 61 miliarde euro, absorbție netă de fonduri nerambursabile reușită de țara noastră în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

Pe termen scurt, alte investiții publice importante vor demara pentru zona de Nord Est a țării:

Secțiunea montană din A8, pe traseul Miercurea Nirajului – Leghin. Construcția celor 160 de kilometri este estimată la 7,5 miliarde euro și are indicatorii aprobați

Prelungirea A7 de la Pașcani la Suceava și de acolo mai departe până la Siret

Spitalul Regional de Urgență Iași ale cărui lucrări vor debuta foarte curând. Unitatea spitalicească, una modernă, la standarde europene, va costa 600 milioane de euro

Sală polivalentă pentru Iași. Recent, Guvernul a aprobat indicatorii obiectivului, astfel că va fi scos la licitație pentru proiectare și execuție, în total 100 milioane euro.

Maricel POPA

Senator PSD

Comentarii