Drama mamei unui nou-născut: pusă de spital să achite tratamentul

Iată birocraţia cruntă care te poate ucide, din primele zile de viaţă!

sâmbătă, 22 ianuarie 2022, 03:00
2 MIN
 Iată birocraţia cruntă care te poate ucide, din primele zile de viaţă!

Pentru că nou-născutul pacient la Spitalul de Copii nu avea încă certificat de naştere, fiind în primele zile de viaţă, nu avea nici CNP. Ca urmare, CJAS nu a decontat cheltuielile medicale pentru Spitalul de Copii, de peste 6.000 de lei. Urmarea: spitalul s-a adresat instanţei ca să obţină banii de la mamă. Asta deşi copiii sunt automat asiguraţi medical, în baza CNP, indiferent de starea părinţilor.

 

Nici nou-născuţii nu scapă de clasicul dosar cu şină. După externarea unui sugar din Spitalul de Copii, unitatea medicală i-a trimis mamei nota de plată, deşi minorii au dreptul la asistenţă gratuită. Doar că de la dosar lipsea un act imposibil de obţinut atât de devreme. Cei 6.000 de lei nu au fost achitaţi, aşa că solicitarea a ajuns în instanţă.

În septembrie 2019, Ana Maria R. a ajuns cu fiul său abia născut la Spitalul „Sf. Maria”, diagnosticul la internare fiind malnutriţia proteino-energetică gravă, tulburare care poate pune probleme pe termen lung pentru că afectează dezvoltarea celulelor nervoase atunci când apare la vârste mici. Conform reprezentanţilor spitalului, până la externare mama nu a prezentat documentele prin care să ateste calitatea de asigurat a pacientului, adică a copilului. De aceasta, s-a încheiat un angajament de plată a serviciilor medicale. Cei 6.019 lei şi 25 de bani nu au fost achitaţi de mamă, motiv pentru care spitalul s-a adresat Judecătoriei.

Conform legii, minorii beneficiază de asigurare medicală fără plata vreunei contribuţii. În cazul lor, calitatea de asigurat este atestată prin certificatul de naştere, sau actul de identitate pentru minorii peste 14 ani. „Angajamentul de plată pentru pacienţii români care nu fac dovada calităţii de asigurat/nu deţin CNP” semnat de mamă nu-şi avea practic rostul, întrucât nu mama, ci copilul era pacientul. Problema în cazul acestuia a fost că micuţul, inclus în categoria „nou-născuţi şi alţi neonatali” nu avea încă certificat de naştere, deci nu-şi putea demonstra calitatea de asigurat.

Magistraţii au considerat totuşi că pretenţiile spitalului sunt nejustificate. „Reţine instanţa că minorul I.G.R., pacient în unitatea reclamantă, este minor, beneficiind astfel de asigurare fără plata contribuţiei, în acord cu disp. art. 224 alin. 1 din Legea nr. 95/2006. Nu a indicat reclamantul că serviciile medicale pentru care a fost internat în spital minorul ar fi exceptate din pachetul de servicii medicale de bază. De asemenea, nu rezultă legătura de cauzalitate între neprezentarea certificatului de naştere pentru minor şi nedecontarea de către C.N.A.S. a serviciilor medicale prestate de spital pentru aceasta”, au motivat judecătorii decizia de a respinge acţiunea Spitalului de Copii. Decizia finală va aparţine însă Tribunalului, pe rolul căruia a intrat joi apelul înaintat de unitatea medicală.

Comentarii