Iată-l pe tolomacul tolomacilor, şofând un BMW!

miercuri, 06 aprilie 2022, 23:06
3 MIN
 Iată-l pe tolomacul tolomacilor, şofând un BMW!

Un tânăr din Răducăneni pare să fi vrut cu orice preţ să ajungă în spatele gratiilor, după ce a fost prins la volan fără permis. Faptul că nu se produsese niciun accident, vârsta, lipsa antecedentelor penale şi recunoaşterea faptei ar fi trebuit să conducă la o pedeapsă cu suspendare, dar judecătorii au apreciat că e imposibil.

 

În seara zilei de 15 martie a anului trecut, poliţiştii Secţiei 5 Rurale Răducăneni au oprit în apropierea pieţei din localitate, pe drumul naţional, un BMW 316l negru, condus de Constantin L.. Nu era băut, dar nu avea permis de conducere şi nici documente pentru maşină. Tânărul nu a creat nicio problemă anchetatorilor, recunoscându-şi pe loc fapta. A povestit că era orfan şi fusese crescut în plasament familial până la 18 ani, când începuse să muncească. În ianuarie 2021, plecase la muncă în Cehia, unde a stat două luni. Se întorsese în Răducăneni pe 13 martie, iar a doua zi cumpărase maşina contra sumei de 500 de euro. Mersese cu ea până la Iaşi şi se întorsese, fără niciun incident. A doua zi, se mai plimbase cu maşina, îşi dusese acasă un prieten, iar la întoarcere fusese oprit. Pe 18 şi 19 martie, a dat declaraţii similare în calitate de suspect, în faţa procurorilor. Dosarul a fost trimis în instanţă la începutul lunii mai, tânărul fiind judecat în stare de libertate, sub control judiciar.

Pentru conducere fără permis, Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. De regulă, în cazul şoferilor aflaţi la prima abatere, instanţele se arată indulgente, amânând aplicarea pedepsei sau aplicând condamnări cu suspendare. În cazul lui Constantin L. însă, lucrurile au stat altfel. Când a fost chemat în instanţă, el nu a fost de găsit. S-a constatat că plecase din ţară, aşa că în iunie a fost emis unui mandat european de arestare. În septembrie, tânărul a fost arestat în Franţa. A fost lăsat liber, sub control judiciar, urmând să se prezinte în faţa judecătorului de instrucţie pe 29 septembrie. Nici judecătorul francez nu l-a mai văzut însă la ochi, pentru că Constantin L. plecase din nou. Şi autorităţile franceze au emis un mandat de arestare. La mijlocul lui octombrie, tânărul a fost arestat din nou, în Germania. Aici a fost ţinut în arest preventiv până la soluţionarea extrădării în România. A fost adus în ţară pe 16 martie, iar procesul său a continuat în stare de arest.

Magistraţii Judecătoriei Răducăneni au constatat că, în principiu, Constantin L. îndeplinea condiţiile unei condamnări cu suspendare. La 22 de ani, are toate şansele să se reintegreze în societate. Nu avea antecedente penale, colaborase cu anchetatorii pe parcursul procedurilor penale, îşi recunoscuse faptele. Încălcase însă regulile controlului judiciar. „Instanţa constată că suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, astfel cum a fost solicitată de inculpat nu este oportună, având în vedere conduita acestuia din timpul judecării procesului. Inculpatul s-a sustras şi a nesocotit obligaţiile stabilite prin măsura preventivă a controlului judiciar, ceea ce denotă că nu a conştientizat consecinţele nerespectării unui program de supraveghere şi implicit gravitatea faptei sale. Mai mult, instanţa constată că inculpatul a nesocotit inclusiv obligaţiile impuse de autorităţile franceze cu ocazia plasării sale sub control judiciar. Prin urmare, instanţa apreciază că este necesară executarea pedepsei de către inculpat în regim de detenţie”, au precizat judecătorii. Tânărul a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de detenţie.

Comentarii