De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iaurtul poate reduce riscul de diabet

vineri, 08 martie 2024, 11:19
3 MIN
 Iaurtul poate reduce riscul de diabet

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente, FDA, a anunțat că va permite producătorilor de iaurt să afirme că produsul lactat poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, în condițiile în care tot mai mulți americani mor din cauza acestei boli și iau medicamente precum Ozempic pentru a o combate.

Se estimează că diabetul afectează aproximativ 38 de milioane de americani și aproximativ 462 de milioane de persoane în întreaga lume.

După aproape cinci ani, FDA a decis acum că iaurturile pot menționa faptul că aceste alimente pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.

Agenția federală americană va permite companiilor producătoare de lactate să spună că un consum regulat de iaurt – cel puțin două pahare sau trei porții pe săptămână – poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, conform unor dovezi științifice limitate, potrivit unui comunicat postat pe site-ul autorității de reglementare.

Astfel, orice producător de iaurt din Statele Unite va putea folosi de acum înainte această mențiune pentru iaurturile pe bază de lapte.

Decizia marchează prima mențiune calificată de sănătate (QHC) pe care agenția federală a emis-o vreodată pentru iaurt.

O mențiune de sănătate caracterizează relația dintre o substanță și o boală sau o afecțiune legată de sănătate.

O mențiune de sănătate calificată este susținută de dovezi științifice, dar nu îndeplinește standardul mai riguros de „acord științific semnificativ” necesar pentru o mențiune de sănătate autorizată, spune FDA în comunicatul său.

„Pentru a se asigura că aceste mențiuni nu sunt înșelătoare, ele trebuie să fie însoțite de un disclaimer (declaraţie făcută cu scopul de a preveni înţelegerea eronată a ceva) sau de un alt calificativ pentru a comunica cu exactitate consumatorilor nivelul dovezilor științifice care susțin mențiunea”, a declarat în comunicatul său agenția americană de reglementare.

Producătorii de iaurt din America de Nord au cerut anterior FDA să dea undă verde pentru ca aceste produse să poarte această mențiune, după ce „au observat că ansamblul dovezilor este în creștere și devine din ce în ce mai convingător” pentru a o susține.

Un studiu din 2014 publicat de cercetătorii de la Departamentul de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, arată că un consum mai mare de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet zaharat de tip 2, ceea ce a determinat producătorii de iaurt din Statele Unite să depună o cerere la FDA pentru această mențiune.

Deși mulți producători adaugă zahăr în iaurt, cercetarea a arătat că beneficiul se aplică în continuare, „indiferent de conținutul de zahăr sau de grăsimi”, spun specialiștii.

Însă în comunicat, autoritatea de reglementare americană a declarat că „încurajează o analiză atentă” în cazul utilizării acestei mențiuni pe iaurturile cu un conținut ridicat de zahăr.

Producătorii de iaurt au citat alte 32 de studii pentru a susține afirmația conform căreia consumul de iaurt reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, ceea ce nu se observă în cazul altor tipuri de lactate.

Studiile nu precizează însă motivul pentru care iaurtul reduce riscul acestei boli, dar se crede că ar putea fi din cauza culturilor vii din acest aliment care fermentează laptele.

Afirmația nu se aplică iaurturilor fără lapte, fabricate din ingrediente precum migdalele, nuca de cocos și soia.

În trecut, FDA a permis mențiuni similare pentru sucul de merișoare care reduce șansele de infecții recurente ale tractului urinar și pentru cerealele integrale care limitează riscul de diabet.

 

Comentarii