Idee pentru reducerea poluării: stații de autobuz acoperite cu spații verzi

vineri, 19 iulie 2019, 12:09
1 MIN
 Idee pentru reducerea poluării: stații de autobuz acoperite cu spații verzi

Autoritatile din Utrecht si-au propus sa faca aici "cea mai sanatoasa regiune din Europa". Sute de acoperisuri verzi instalate in tot atatea statii de autobuz reprezinta una dintre masurile prin care urmaresc sa atinga acest deziderat.

Initiativa a fost lansata in aprilie, din dorinta de a promova biodiversitatea, dorindu-se ca ineditele spatii verzi sa fie cu precadere imbietoare pentru o categorie aparte de "locuitori": vrednicele albine, a caror populatie a cunoscut un accentuat declin in ultimul timp. In prezent, 316 statii de autobuz din oras sunt cu acoperisuri verzi.

Conform statisticilor, in Olanda traiesc 358 de specii de albine, insa mai mult de jumatate dintre ele sunt deja clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Statiile de "autobazzz" verzi sunt raspunsul autoritatilor olandeze la aceasta situatie.

Un studiu al Universitatii din Sheffield, Anglia, publicat in toamna anului trecut a aratat ca nivelul ridicat al poluarii intalnit in marile orase ale lumii are efecte negative serioase asupra insectelor, printre care albine, fluturi si muste, marii polenizatori ai planetei, recunoscute de catre cercetatori ca fiind "o parte cruciala a naturii si a lumii in care traim".

“Un acoperis verde este bun pentru un oras sanatos si agreabil, care poate astfel sa faca mai bine fata problemelor climatice”, se mentioneaza pe site-ul oficial al orasului Utrecht.

Beneficii directe ale acoperisurilor verzi din statii sunt si pentru cetatenii orasului, plantele captand particulele fine de praf si contribuind la reducerea efectului de insula de caldura, spun oficialii.

Per total, un oras mai sanatos si mai fericit pentru toate speciile care il populeaza.

Mai multe, pe spatiulconstruit.ro

Comentarii