Ieşenii, pe locul al II-lea la nivel naţional la vizitele preventive la medic, cu copiii de până în trei ani

vineri, 29 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Ieşenii, pe locul al II-lea la nivel naţional la vizitele preventive la medic, cu copiii de până în trei ani

Iaşul este unul dintre judeţele fruntaşe, într-un top prezentat public de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în ceea ce priveşte numărul de consultaţii acordate de către medicii de familie nou-născuţilor până la vârsta de 3 ani. 

CNAS precizează că în iulie 2023 în România s-au născut 10.032 de copii, iar în aceeaşi lună medicii de familie au oferit 48.117 consultaţii grupei de vârstă 0 – 3 ani. Cele mai multe au fost la Bucureşti, 7.280, dar pe locul al doilea vine Iaşi, cu 1.783, urmat de Timiş, cu 1.772 şi Braşov cu 1.708. În Top 6 mai este un judeţ din Moldova, Bacău, cu 1.286 de consultaţii.

Cifrele făcute publice de CNAS fac parte dintr-o campanie prin casa instituţia încearcă să atragă atenţia asupra serviciile medicale de prevenţie gratuite pe care părinţii le pot acces pentru copiii lor, în primii trei ani de viaţă.

„Cu ocazia primelor consultaţii acordate copilului, medicul va verifica dacă inima lui funcţionează cum trebuie (screening malformaţii cardiovasculare), va urmări dacă există probleme ale şoldului şi care, netratate, pot afecta mersul, va verifica dezvoltarea dinţilor, văzul şi auzul copilului, se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist”, au transmis reprezentanţii CNAS.

Astfel, aceştia au explicat că există consultaţii oferite în următorul interval: la externarea din maternitate a mamei şi copilului şi la împlinirea vârstei de o lună, medicul de familie se poate deplasa la domiciliul mamei. Ulterior, se merge la cabinetul medicului de familie la vârstele de 2, 4, 6, 9, 12, 18, 24 şi 36 de luni.

„În cadrul tuturor acestor consultaţii preventive, care sunt decontate de CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate medicul poate prescrie tratamente pentru copil şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu. Este recomandat să iei legătura cu medicul tău de familie, atât pentru înregistrarea lui în lista de pacienţi, cât şi pentru ca medicul să afle dacă copilul are eventuale probleme de sănătate”, au explicat cei de la CNAS.

Aceştia au punctat că, în urma acestor consultaţii efectuate în iulie 2023, au fost identificate probleme de sănătate pentru care s-au efectuat apoi, gratuit, 66 de EKG-uri, 440 de servicii de kinetoterapie şi 128 de tratamente în displazia luxantă a şodului, în primele şase luni de viaţă. 

Comentarii