Digitalizarea nu are legătură cu situaţia din teren

Ieşenii sunt programaţi la centrele de vaccinare, dar găsesc uşa închisă

marți, 07 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 Ieşenii sunt programaţi la centrele de vaccinare, dar găsesc uşa închisă

Soţii Cioclu ne-au explicat cum stau lucrurile la centru din Mirceşti: “Am primit ambii confirmările de programare, cu reminder pe email şi sms, iar când am ajuns acolo am constatat că centrul este închis". Ieşeanul încercase să sune mai înainte pentru a confirma şi telefonic, dar nu i-a răspuns nimeni. Duminică, în tot judeţul, doar 134 de ieşeni au primit prima doză, iar 75 doza unică de la Johnson&Johnson.

5 septembrie a fost ziua cea mai “neagră “ din cadrul campaniei de vaccinare la Iaşi. Altfel spus, record negativ absolut. Doar 196 de persoane au fost vaccinate, dintre care 134 persoane au primit doza I şi 62 persoane au primit doza a II-a. Alte 75 doze de Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore. În pofida adresabilităţii scăzute, există însă persoane care doresc să se vaccineze, dar nu au unde sau, mai grav, se trezesc cu centrul de vaccinare închis chiar dacă au programare.

Este şi cazul soţilor Cioclu care pe 3 septembrie, ora 17.00, urmau să se imunizeze cu doza Johnson&Johnson la centrul de vaccinare de la Mirceşti. Dar, surpriză, poarta centrului de vaccinare de la Căminul Cultural era închisă. “Am primit ambii confirmările de programare, cu reminder pe email şi sms, iar când am ajuns acolo am constatat că centrul este închis şi este un program aleator pe zile şi intervale orare", a povestit Mihai Cioclu.

Potrivit orarului afişat, pe 3 septembrie, programul centrului de vaccinare era 8-12, deci programarea de la ora 17 pica din start. Soţii Cioclu nu au fost însă anunţaţi în prealabil de modificările survenite, nici prin email, nici prin sms, nici telefonic. “Deşi am dorit să anunţ şi să reconfirm că ajung, am sunat pe tot drumul către centru la numărul de telefon afişat pe site, fără nici un rezultat", a mai spus Mihai Cioclu.

Reprezentanţii DSP au comunicat că peste 10 centre de vaccinare din judeţ au fost închise din cauza adresabilităţii extrem de scăzute. Centrelor în care media zilnică în ultima perioadă a fost de 10 persoane imunizate pe zi li s-a redus programul la patru ore, trei zile pe săptămână. În momentul de faţă, singurul centru care funcţionează 12 ore pe zi este cel de la regina Maria. Cel de la Gară sau Aeroportul Iaşi, zone cu trafic intens, funcţionează câte opt ore. La fel şi cel de la Cinematograful Victoria şi Casa de Cultură a Studenţilor. Dintre cele 19 centre de vaccinare din judeţ, doar patru mai funcţionează în afara municipiului reşedinţă, respectiv cel de la la Paşcani, Tomeşti, Popricani şi Târgu Frumos.

Motivul, numărul mic de persoane care doresc să se vaccineze. “Ritmul vaccinării se menţine constant scăzut, de aceea s-au şi închis multe dintre centrele de vaccinare, iar multe şi-au redus programul. Mai exact sub 400 de persoane pe zi vaccinate complet, adică cu a doua doză sau cu Johnson &Johnson şi în jur de 150 de persoane pe zi vaccinate cu prima doză.

Chiar dacă autorităţile locale s-au implicat avem probleme. Ultima situaţie este intervenţia doamnei senator Diana Şoşoacă, la Răchiteni, care a blocat o acţiune de vaccinare a persoanelor care şi-au exprimat această dorinţă. Acestora li s-a blocat pratic accesul în centrul de vaccinare de către un grup mai mare de persoane printre care era şi doamna Şoşoacă. Consider că astfel de acţiuni sunt ilicite şi ar trebui pedepsite", a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii