IMAGINI. Bâtele, în cui la Ruginoasa. Vârstnicii spun că ei se băteau cu bicele

joi, 31 decembrie 2020, 10:19
3 MIN

Nici anul acesta mascaţii de la Ruginoasa nu s-au mai bătut. Ba mai mult, nici măcar nu s-au mai întâlnit, „vălenii” şi „delenii” făcând doar câte o plimbare, separat, prin sat. Primii care au ieşit la colindat satul au fost „delenii”, care au ajuns la locul obişnuit de bătaie, şcoala din localitate, ceva prea devreme. Vălenii au ajuns în centrul satului mai bine de o oră mai târziu, după ce Poliţia şi Jandarmii au încercat să le blocheze orice încercare de a se întâlni cu cei de pe deal. Sătenii spun că tinerii au ieşit şi anul acesta ştiind că oricum nu vor fi lăsaţi să se bată şi că au ieşit să se poată lăuda în noul an că s-au mascat şi că nu au fost fricoşi ca ceilalţi.

La ora 7.00, odată cu primele raze de lumină, se simte agitaţia în tot satul Dumbrăviţa, comuna Ruginoasa, locul în care în fiecare an ies mascaţii şi se bat cu bâtele în centrul satului, la şcoală, acolo unde este „graniţa” dintre „văleni” şi „deleni”. Anul acesta au fost informaţi de marţi, 29 decembrie, în urma unei şedinţe care a avut loc la Primăria din localitate şi la care au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Consiliului local, ai Jandarmeriei, că nu li se va da voie să se bată nici anul acesta. Veste care a stârnit dezaprobare mai mult printre taţii băieţilor de însurat, dar şi printre cei care stau în fiecare an pe margine şi îşi aduc aminte cum se băteau şi ei când erau tineri în pragul Anului nou.

Localnicii au ieşit la gard sau pe la porţi încă de la ora 5.00, iar bărbaţii care se mascau şi ei în tinereţe nici măcar nu au putut să adoarmă cu o noapte înainte. Nu ştiu să explice exact sentimentul şi nici motivul pentru care se simt aşa şi spun doar că „au obiceiul în sânge”. În aşteptarea mascaţilor la şcoala din localitate bărbaţii povestesc cum se întâmplau lucrurile în tinereţea lor. Se întâlneau în curtea şcolii şi se băteau, nimeni nu intervenea şi, spun ei, în afară de vreo mână umflată sau vreo sperietură nu s-a întâmplat nimic grav niciodată. Alţii şi mai în vârstă îşi amintesc că în copilăria lor nici măcar nu se băteau cu bâtele, ci cu biciul şi nu înţeleg exact de ce sau când s-a produs schimbarea de la bici la par.

Acum, tinerii încearcă să păstreze tradiţia şi o parte ar fi de acord să se bată din nou cu bice. A şi fost, povestesc sătenii, o încercare în urmă cu câţiva ani, însă când una dintre tabere a venit cu biciul, ceilalţi doar au pus aţe la bâte şi au zis că ăla e biciul lor. Din ce mai spun oamenii din localitate, băieţii parcă nici nu s-ar mai bate şi, spun ei, se adună în fiecare an pentru că ştiu că Jandarmii o să-i ţină la distanţă. „Dacă chiar ar vrea să se bată se pot întâlni în orice parte a satului după ce stabilesc o oră. Sau cu o zi mai repede, pe 30 decembrie”, crede un bărbat.

Chiar dacă nici în acest an mascaţii nu s-au bătut, oamenii sunt mulţumiţi că măcar i-au văzut. Ba chiar echipele de mascaţi au ajuns şi în centru, la primărie, după ce au înconjurat satul pe tot felul de străduţe. De acum aşteaptă tradiţiile „de zi”, cele în care mascaţii se transformă în tot felul de soldaţi coloraţi, îmbodobiţi cu mărgele, oglinzi şi cordele colorate.

Comentarii