Impact grav între un BMW cu şofer neatent şi o motociclistă: s-a lăsat cu sentinţe grele

joi, 27 ianuarie 2022, 02:59
2 MIN
 Impact grav între un BMW cu şofer neatent şi o motociclistă: s-a lăsat cu sentinţe grele

O motociclistă a fost grav rănită după ce şoferul unui BMW nu i-a acordat prioritate. Femeia a rămas la pat timp de peste două luni, fiind necesară ulterior kinetoterapia. După trei ani de la accident, s-a adresat instanţei, solicitând despăgubiri. Singura pretenţie respinsă de judecători a fost decontarea telefonului distrus.

În octombrie 2016, ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Rutiere a fost sensizat prin intermediul dispeceratului 112 de producerea unui accident rutier cu victime. Şoferul unui BMW virase stânga fără a acorda prioritate de trecere, intrând în coliziune cu o motocicletă Kawasaki, condusă de Elena E. Femeia a suferit mai multe fracturi ale oaselor pubiene, aripii iliace şi aripii sacrale de la nivelul bazinului, o fractură a braţului stâng cu luxarea încheieturii mâinii pentru rezolvarea căreia a fost necesară montarea unei plăci metalice, o fractură a apofizei unei vertebre a coloanei vertebrale, ca şi un traumatism abdominal. După externare, a trebuit să-şi cumpere un pat de spital mecanic, orteză, dar şi să apeleze la servicii medicale de kinetoterapie.

Cercetările penale efectuate de procurori s-au încheiat în martie 2020, prin clasarea cauzei din punct de vedere penal. După trei săptămâni, femeia s-a adresat instanţei, pe partea civilă. În cererea sa, Elena E. a solicitat plata a 12.100 lei reprezentând costul tratamentului, a echipamentului medical, a expertizelor, dar şi a telefonului mobil distrus. Alţi 487 euro în contul daunelor materiale reprezentau contravaloarea echipamentului moto şi a accesoriilor distruse. În plus, femeia a solicitat 100.000 lei reprezentând daune morale.

Prin întâmpinarea depusă la dosar, Euroins SA a solicitat reducerea daunelor morale la un cuantum de 344 lei pe ziua de îngrijiri medicale. Totodată, a arătat că din documentele eliberate de organele de cercetare penală nu ar reieşi că echipamentul moto şi telefonul ar fi fost distruse în accident.

Din compararea poziţiilor celor două părţi şi din audierea martorilor, magistraţii Judecătoriei au reţinut urmările grave ale accidentului, chiar dacă rănile nu puseseră în pericol viaţa motociclistei. Aceştia nu au fost convinşi că Elena E. avea telefonul la ea în momentul accidentului, aşa că l-au exclus din lista pretenţiilor la daune materiale. În schimb, chiar în lipsa unor acte doveditoare, au presupus că, dată fiind gravitatea accidentului, costumul de motociclist şi accesoriile acestuia fuseseră, fără îndoială, distruse. Ca urmare, daunele materiale au fost admise în sumă de 9.000 lei şi 487 euro. Daunele morale au fost stabilite la un cuantum de 40.000 lei. Sentinţa Judecătoriei a fost atacată de ambele părţi, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii