Impozitele cresc şi de 5 ori pentru terenurile şi clădirile neîngrijite

joi, 03 mai 2018, 01:56
2 MIN
 Impozitele cresc şi de 5 ori pentru terenurile şi clădirile neîngrijite

Consilierii locali se reunesc, mâine, într-o nouă şedinţă ordinară.

Plenul va dezbate circa 40 de proiecte de hotărâre. Trei dintre acestea fac referire la acordarea titlului de cetăţean de onoare în cazul a trei perso­nalităţi: Mioara Cortez (soprană, fostă prim-solistă a Operei din Iaşi), Mihai Cimpoi (academician, reputat critic şi istoric literar) şi Mandache Leocov (fost director al Grădinii Botanice în perioada 1973 – 1990).

Un alt proiect de hotărâre important face referire la o uşoară creştere a taxelor şi im­pozitelor locale pentru anul 2019. „Propunem indexarea cu 1,3% a impozitelor şi taxelor locale“, se arată într-un raport de specialitate întocmit de Direcţia de Finanţe Locale, procentul reprezentând rata inflaţiei.

În schimb, ca de obicei în ultimii ani, municipalitatea vrea să majoreze cu 500%, începând cu al treilea an, impozitul pe terenul agricol nelucrat timp de 2 ani. „Terenurile care îndeplinesc condiţiile de majorare se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, în baza documen­taţiei întocmite de Registrul Agricol“, se mai arată în referat.

De asemenea, impozitele pe terenurile (altele decât cele agricole) şi clădirile neîngrijite vor fi majorate cu un procent cuprins între 250 şi 500%, în funcţie de evaluările asupra bunurilor făcute de către municipalitate. La fel ca în celălalt caz, clădirile şi terenurile neîngrijite se stabilesc prin decizia consilierilor locali.

Un proiect de hotărăre inclus pe ordinea de zi a plenului de mâine face referire la aprobarea unei investiţii în valoare de 6,8 milioane lei la Spitalul de Recuperare.

Plenul CL va decide şi asupra acordării unui sprijin financiar către 18 unităţi de cult din oraş, fonduri pentru biserici (circa două milioane de lei) fiind prevăzute încă de la aprobarea bugetului pe anul în curs, acum fiind aprobată lista lăcaşurilor care vor primi bani.

În şedinţă vor fi supuse aprobării şi mai multe planuri urbanistice zonale în zone precum Şorogari (construirea unui centru de loisir – trei clădiri cu până la 6 etaje), Grădinari (o investiţie a Primăriei cu privire la construirea a 288 de apartamente, iar la primele 36, lucrările vor începe anul acesta), Păcurari (o locuinţă inviduală), Copou (construirea mai multor locuinţe individuale), Alexandru cel Bun (extinderea unui spaţiu comercial), Tătăraşi (o locuinţă individuală) şi Centru (construirea şi dotarea unui Centru de Radioterapie).

Comentarii